Skupština Fudbalskog saveza Crne Gore usvojila je danas izvješaj o radu FSCG između dvije skupštine i izvještaj o finansijskom poslovanju saveza u 2014. godini. Na redovnoj sjednici, održanoj u hotelu "Ramada" u Podgorici, usvojene su izmjene i dopune Disciplinskog pravilnika FSCG.

Za revizora Fudbalskog saveza Crne Gore u periodu od 2015. do 2017. godine, Skupština je imenovala "Eurorev" d.o.o. iz Podgorice, društvo koje je i u prethodnim periodima obavljalo reviziju finansijskih iskaza FSCG.

Delegati su jednoglasno prihvatili izvještaj o aktivnostima saveza u posljednjih godinu dana, pa se predsjednik Dejan Savićević u svom obraćanju koncentrisao na buduće projekte i planove FSCG.

- Fudbalski savez Crne Gore će se i u narednom periodu posvetiti reprezentativnim selekcijama, domaćim takmičenjima, edukaciji sudija i trenera i baznom fudbalu. Nastaviće da ulaže u infrastrukturu, a biće aktivan i na poljima društvene i socijalne odgovornosti. Za naše reprezentativne selekcije, kojih sa pripremnim godištima ima ukupno 11, obezbijedićemo sve neophodne uslove za pripreme i takmičenja, kako bi na što bolji način predstavljali naš savez i državu na međunarodnoj sceni.

Prioritet će nam, naravno, biti seniorska selekcija koja će u narednim utakmicama pokušati da ostvari što bolje rezultate i, ukoliko se ukaže šansa, dođe do mjesta koje vodi u baraž za Evropsko prvenstvo. Raduje činjenica da su mlade snage bile pravo osvježenje na prethodnim utakmicama i da se ozbiljno nameću za dres sa nacionalnim grbom u narednim ciklusima. Mlađe karegorije, od mlade do pionirske reprezentacije, dobiće optimalne uslove za rad kroz obezbjeđivanje adekvatnih priprema i pripremnih mečeva, kako bi spremno dočekali naredne obaveze na međunarodnoj sceni. To mogu da očekuju i ženske selekcije koje, polako ali sigurno, hvataju korak za svojim vršnjakinjama širom Evrope.

Nastavićemo sa značajnim ulaganjem u fudbalsku infrastrukturu. Kao što znate, u toku su radovi na nekoliko vrlo važnih infrastrukturnih projekata, a nekima se bliže termini za realizaciju. Radovi na Kući fudbala FSCG napreduju planiranom dinamikom i za očekivati je da budu gotovi krajem ove godine. Radi se o veoma važnom objektu za funkcionisanje Saveza, koji će zadovoljiti sve naše potrebe na duži vremenski period. U Nikšiću su, u saradnji sa lokalnom samoupravom, počeli radovi na postavljanju reflektorskog osvjetljenja na Gradskom stadionu kraj Bistrice i prema ugovori trebali bi da budu gotovi u prvoj polovini avgusta.

Na Zlatici se, u pratnerstvu sa Glavnim gradom, privode kraju radovi na izgradnji fudbalskog kompleksa koji obuhvata dva terena, po jedan sa prirodnom i vještačkom podlogom, prateći mobilijar za rezervne igrače i službena lica i tribina sa 600 mjesta, a u narednom periodu izgradiće se službene prostorije i svlačionice za potrebe FK "Kom". Ovim projektom će trajno biti riješeno pitanje organizovanog bavljenja fudbalom u velikoj mjesnoj zajednici, u kojoj živi preko 25 hiljada ljudi.

Zajedničkom investicijom Fudbalskog saveza Crne Gore i Opštine Danilovgrad započeti su radovi na renoviranju glavnog terena sa pratećim sadržajima na Stadionu braće Velašević, kako bi novi prvoligaš FK "Iskra" imao adekvatne uslove za odigravanje utakmica u našem najkvalitetnijem takmičenju. Uskoro će član Druge lige FK "Brskovo" dobiti teren sa vještačkom podlogom, ukupno 12. teren ovog tipa koji je Savez u saradnji sa UEFA-om i lokalnim upravama izgradio u posljednjih sedam godina.

Nedavno je raspisan tender za izgradnju dijela stadiona Sveti Petar Cetinjski i terena na Cetinju, pa je za očekivati da vrlo brzo počnu i radovi. Ovaj projekat će biti finansiran kroz partnerstvo Vlade Crne Gore, Opštine Cetinje i FSCG. Vjerujem da će uskoro biti spremna i neophodna dokumentacija za rekonstrukciju jedne tribine i podtribinskog prostora stadiona u Bernama, čime bi se znatno popravili uslovi za rad kluba, ali i boravak gledalaca. Dakle, u ovom dijelu nas očekuje izuzetno mnogo aktivnosti. Vjerujem da će, kada budu završeni, ovi objekti u značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju naše fudbalske infrastrukture.

FSCG će, u okviru sopstvenih mogućnosti, nastaviti da pomaže fudbalske klubove Prve, Druge, Omladinske i Kadetske lige, klubove malog, ženskog i školskog fudbala i sve tri regije kako bi im u određenoj mjeri olakšao tekuće troškove poslovanja. Za ove potrebe FSCG će u narednih godinu dana opredijeliti preko 500 hiljada eura iz sopstvenih izbora.

Koristim priliku da sa ovog mjesta uputim apel svim igračima, trenerima, sudijama, rukovodstvima klubova i navijačima, da svoje ambicije i rezultate ostvaruju i postižu u korektnoj sportskoj utakmici i u granicama fer-pleja. FSCG izražava spremnost da pruži snažnu podršku zdravim idejama i aktivnostima, ali i da se, na drugoj strani, bori sa svim negativnim pojavama. Naravno, tu nam je pomoć nadležnih državnih instituacija prijeko potrebna i samo u bliskoj saradnji možemo doći do dobrih rezultata - rekao je Savićević.













Predsjednik FSCG je podsjetio da fudbalska infrastruktura u našoj zemlji nije na zadovoljavajućem nivou, pa je pozvao klubove da se uključe u unaprijeđenje iste tako što će kroz dijalog i saradnju sa lokalnim samoupravama kandidovati projekte u cilju prevazilaženja ovog problema. Savez će, kao i do sada, pomagati njihovu realizaciju kao što je to prethodne godine bio slučaj u Podgorici, Petrovcu, Nikšiću i Cetinju.

- FSCG ne može sam da riješi ovaj problem. Svaki klub koji je dobio pomoć od Saveza prethodno je u značajnoj mjeri uložio sredstava u početak tih radova. Ovakve projekte moguće je realizovati samo uz ulaganje s obje strane, pa se nadam da će i ostali klubovi uspjeti da animiraju svoje lokalne samouprave i da ćemo zajedno ući u realizaciju sličnih projekata - rekao je Savićević, i istakao da razvoj crnogorskog fudbala ne podrazumjeva samo ulaganje u infrastrukturu, već i u mlađe kategorije: - Apelovao bih na sve klubove, naročito na predstavnike prvoligaša koji su danas ovdje u najvećem broju, da više ulažu u rad sa mlađim kategorijama. Mislim da je to osnovni problem našeg fudbala. Ne sjećam se kada je neki klub Prve lige tražio pomoć saveza za organizaciju puta svojih mlađih kategorija na neki turnir u inostranstvu, a samostalni smo već devet godina. Čast izuzecima, ali danas u Crnoj Gori postoji potpuna nezainteresovanost klubova za ulaganje u razvoj mladih igrača.

Finansijsko poslovanje Fudbalskog saveza Crne Gore prošle godine bilo je fer i stabilno i nijednog trenutka nije bilo ugroženo bez obzira na aktivnosti, obaveze i projekte, rekao je u svom obraćanju Skupštini generalni sekretar Momir Đurđevac. Obrazlažući Izvještaj o finansijskom poslovanju FSCG u prošloj godini sa izvještajem revizora, koji je danas jednoglasno usvojen, Đurđevac je otkrio da je najveći procenat u strukturi prihoda te asocijacije bio od TV prava, donacija UEFA i FIFA i od ulaznica, taksi i raznih potraživanja.

- Poslovanje FSCG bilo je fer u svim segmentima i u skladu sa računovodstvenim standardima i važećim propisima Crne Gore. U izvještaju revizora nije stavljena nijedna zamjerka, primjedba ili sugestija na koji način FSCG treba da radi - rekao je Đurđevac i naglasio da je Savez uz stabilno poslovanje omogućio dobre uslove za rad svih reprezentativnih selekcija, ulagao u klupsku infrastrukturu, finansijski pomagao klubove i servisirao sva takmičenja pod njegovom ingerencijom: - U strukturi prihoda FSCG najznačajnija stavka su donacije UEFA-e, koje su iznosile 45,85 odsto, TV prava 30,47 odsto, sponzorski ugovori 7,32, zatim prihodi od taksi, kazni, školarina i polagaganja ispita 6,77 odsto. Donacije FIFA-e iznose 6,13, a prihodi od utakmica 3,46 odsto.

Đurđevac je istakao da je najveći dio sredstava sa kojima raspolaže Savez uložen u poboljšanje infrastrukture i pomoć klubovima i regijama u minuloj takmičarskoj sezoni.

- U 2014. godini ova ulaganja su iznosila 2,7 miliona eura, odnosno 43 odsto ukupnih troškova. To je za 16 odsto više nego prošle godine. Savez je svakom članu Prve lige opredijelio po 85 hiljada, svakom drugoligašu po 40 hiljada, a regijama po 15 hiljada eura za troškove finansiranja. Savez je snosio troškove službenih lica za takmičenje u futsalu i troškove prevoza i službenih lica za klubove koji se takmiče u ženskom fudbalu. Značajna sredstva opredijeljena su i za infrastrukturu. Tu prije svega mislim na izgradnju novog terena i reflektorskog osvjetljenja na stadionu pod Goricom. Značajan dio potrošen je na finansiranje postavljanja reflektora u Petrovcu i početna ulaganja za Kuću fudbala FSCG - istakao je Đurđevac, koji je dodao da je za finansiranje reprezentativnih selekcija utrošreno 1,9 miliona eura, odnosno 31 odsto budžeta.

Zasjedanju Skupštine FSCG prisustvovala su 43, od ukupno 51 delegata, a počasni gosti bili su predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović i predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore Željko Janović.