Crnogorska trenerska porodica danas je i zvanično dobila novih 16 članova sa UEFA "B" trenerskom licencom. Rukovodstvo Škole za trenere FSCG uručilo je danas na prigodnoj svečanosti diplome i licence polaznicima druge generacije programa za "B" licencu koji su sa uspjehom odbranili diplomski ispit.


Diplome i trenerske licence danas je dobilo 16 diplomaca iz druge generacije polaznika Škole za trenere FSCG. Na prigodnoj svečanosti u prostorijama FSCG, diplome su dobili Boris Miličković, Dejan Miljanić, Miljan Radović, Miodrag Vukotić, Andrija Radović, Hasim Đoković, Vladimir Rakonjac, Radojko Madžgalj, Suad Kolić, Mirko Raičković, Zoran Krivokapić, Ranko Asanović, Božidar Vuksanović, Darko Lubarda, Aleksandar Kaluđerović i Srđan Nikić.

- Crna Gora danas ima 123 trenera sa UEFA "B" licencom i ja sam siguran da će se ovaj broj povećati u bliskoj budućnosti. Ono što me posebno raduje je što se većina vaših kolega nije zaustavila na ovom zvanju, već je odlučila da konkuriše i za "A" licencu. Siguran sam da će i mnogi od vas krenuti ovim putem. Treneri moraju ulagati u svoje znanje, pratiti dešavanja i promjene u svjetskom fudbalu, kako na planu taktike, tako i treninga. Ono što morate razumjeti je da ste upravo vi budućnost crnogorskog fudbala - vi stvarate igrače, vi ih oblikujete, vi im prenosite znanja i iskustva, gradite od njih i igrače i ljude. Čestitam vam i želim mnogo sreće u daljem radu - rekao je direktor Škole za trenere FSCG Dr Niko Raičković.

Diplomcima je ispred stručnog vijeća Škole za trenere čestitao predsjednik Dragutin Spasojević.

- Želim da vas podsjetim da je ova škola samo mali dio fudbalskog znanja koje ćete dobiti. Ova diploma je osnovica koju treba nadograditi. Moja je želja da upravo vi budete nosioci novog, boljeg načina rada u našim klubovima. Crna Gora i Crnogorci su sazdani od moralno-voljnih vrlina, ali današnji igrači to ne pokazuju na terenu. To je zato što se sa njima slabo radi. Potrebno je promijeniti proces rada, a vi ste kroz ovu Školu stekli neophodna znanja i iskustva kojima to možete postiću. Fudbaler je kao umjetničko djelo, kao statua, potrebno je puno rada, znanja, talenta i ljubavi da bi se on izveo na pravi put. Želim vam dobru saradnju sa i komunikaciju sa kolegama, ali i da uvijek budete dosljedni sebi kada donosite odluke - rekao je Spasojević.

Generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac podsjetio je koliko je crnogorska kuća fudbala uložila u edukaciju trenera, ali i unaprijeđenje uslova za treniranje i igranje utakmica. On je najavio da će FSCG i u narednom periodu pomagati predstavnicima trenerske struke u praćenju svjetskih fudbalskih trendova.

- Prije četiri godine FSCG se nalazio na ledini, ali se odlučno suočio sa svojim obavezama. Preuzeli smo punu odgovornost za crnogorski fudbal i za kratko vrijeme ostvarili osjetne rezultate na brojnim poljima. Pomagali smo klubove, ulagali u infrastrukturu, donijeli akte koji stimulišu klubove da ulažu u mlađe kategorije a ne u fudbalere iz inostranstva. Vrlo važan segment razvoja našeg fudbala ste upravo vi, treneri. Svi znamo da je naša zemlja Bogom dana sredina za stvaranje igrača, a i uslovi za njihovo treniranje napreduju. Zato vam želim puno uspjeha u radu, jer vaš uspjeh će biti i uspjeh čitavog crnogorskog fudbala. Siguran sam da ćete nastaviti da učite, da će vaša imena uskoro biti na listi kandidata za "A" licencu, da ćete uvijek pratiti moderne fudbalske tokove i da ćete jednog dana dobiti priliku da promovišete svoju struku i van granica Crne Gore. Pored već ustaljenih posjeta studijskih grupa, imamo u planu da grupu perspektivnih sportista pošaljemo u Italiju kako bi pratili mikrocikluse rada najvećih italijanskih klubova poput Rome, Fiorentine i Milana, ali i da u dovedemo neko veliko trenersko ime u Crnu Goru, kako bi održao predavanja domaćim trenerima - istakao je Đurđevac.