Danas se navršavaju dvije godine od kada je Škola za trener Fudbalskog saveza Crne Gore iškolovala svoju prvu generaciju kandidata za “B” trenersku licencu. Do danas je ova institucija uspješno realizovala program za četiri generacije polaznika za UEFA „B“ licencu i jedne generacije kandidata za UEFA „A“ licencu.

- Zvanje trenera sa UEFA „B“ licencom do sada je ostvarilo 125 kandidata, a ono što me posebno raduje je činjenica da je čak njih 26 nastavilo da se školuje za „A“ licencu. To dovoljno govori o želji crnogorskih trenera za usavršavanjem i sticanjem novih znanja i iskustava. Program za „A“ licencu odslušala su 26 kandidata po redovnom programu i 53 po skraćenom programu (B+A), a trenutno je u toku teorijski dio polaganja, nakon kojeg slijedi praktični dio i odbrana diplomskog rada – istakao je Raičković.

Krajem aprila Škola za trenere Fudbalskog saveza Crne Gore zaključila je drugi semestar prve grupe skraćenog programa „B + A“.

- Škola za trenere napravila je skraćeni program „B + A“ kako bi omogućila školovanje trenerima sa zvanjem višeg fudbalskog trenera i iskustvom većim od pet godina u radu sa pomenutom diplomom. UEFA je odobrila ovaj program koji broji više od 100 nastavnih časova, koje smo uspješno realizovali kroz dva semestra. Program je baziran na 40% teorijskog i 60 % praktičnog rada – kaže Raičković.

Ovaj program obuhvatio je širok spektar različitih oblasti i tema poput teorijskog fudbalskog znanja, strukture igre, strukture treninga, identifikacije fudbalskih problema, čitanja igre, rješavanja fudbalskih problema, trendova u fudbalu, kondicione priprema, metoda treninga, intenziteta, liderstva – vođstva, „koučinga“ i brojnih drugih analiza.

Nastavni program realizuju redovni predavači Škole za trenere Dr Niko Raičković, Dragutin Spasojević, Nikola Rakojević, Zoran Lemajić, Sava Kovačević, Dejan Vukićević, Miodrag Radulović, Radoje Novović, Dr Kemal Idrizović i Dr Predrag Maraš.

- Pored redovnih predavača do sada smo imali i veliki broj gostujućih profesora iz susjednih država, pa su našim trenerima predavanja držali rukovodioci Centra za edukaciju trenera BIH Dr Munir Talović i Haris Jaganjac, rukovodioci Škole za nogometne trenere Hrvatske Mr Vatroslav Mihačić i Mario Tot. Predavanja su držala brojna proslavljena trenerska imena poput Zlatka Kranjčara, Zorana Filipovića, Dragana Šakovića, Saše Petrovića, Branislava Milačića, Vasililja Ćika-Radovića,
Željka Boljevića, instruktora Miloša Velebita i Saše Nikolića da nabrojim samo neke – kaže Raičković.

Direktor Škole za trener FSCG podsjeća da će od sezone 2010/11. pravo rada u crnogorskim klubovima imati samo treneri sa UEFA trenerskim znanjima, kako i propisuje Evropska fudbalska asocijacija.

- Šef stručnog štaba seniorskih timova prve i druge lige Crne Gore moći će da budu samo treneri koji imaju Pro ili „A“ trenersku licencu, ili su upisali program za sticanje ovog trenerskih zvanja uslijed čega bi im bila izdata privremena dozvolu za rad. Pomoćni treneri prve i druge lige moraće da posjeduju „B“ licencu, koja je imperativ i za šefove stručnog štaba ekipa koje se tekmiče u omladinskoj i kadetskoj ligi Crne Gore. Na kraju, direktori omladinskih selekcija moraju imati „A“ ili Pro licencu, ili upisan program za dobijanje ovih licenci – rekao je Raičković.

Upis nove generacije polaznika za UEFA „B“ licencu biće organizovan u oktobru, kada će biti upisano najviše 25 kandidata. Nastavni program biće realizovan kroz dva semestra od po sedam radnih dana tokom kojih će kandidati odslušati program od 140 nastavnih časova.

- Pored programa za „B“ licencu, u prvoj polovini 2011. godine planiran je upis druge generacije polaznika redovnog programa za „A“ licencu. Predviđen je upis 20 kandidata, a pravo da konkurišu imaće treneri koji su završili program za „B“ licencu sa završnim uspjehom „vrlo dobar“ ili „odličan“. Kandidati moraju imati i jednogodišnje iskustvo rada sa važećom licencom – zaključio je Raičković.