Generali sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore Momir Đurđevac i direktor mlađih kategorija našeg saveza Žarko Vukčević sastali su se danas u Podgorici sa predstavnicima 12 osnovnih škola iz Podgorice i Tuzi i razgovarali o mogućim oblicima saradnje u periodu koji slijedi.

Glavne teme sastanka bile su podizanje nivoa navijačke kulture kod mladih i sredstva kojima se ovaj segmenat može unaprijediti. Fudbalski savez Crne Gore je više puta poklanjao osnovcima ulaznice za utakmice crnogorskih reprezentativnih selekcija, što je praksa koja će se nastaviti i u budućnosti. FSCG je pozvao osnovce svih podgoričkih škola da 19. maja zajedno dođu na najveći crnogorski stadion, kako bi uživali u finalu nacionalnog Kupa.

- Fudbalski savez Crne Gore želi da se zahvali svim školama na dosadašnjoj saradnji. Naša zajednička želja je u sva djeca u Crnoj Gori požele da igraju fudbal ili direktno učestvuju u aktivnostima vezanim za ovu igru. Djeca su uvijek bili dragi gosti na našim utakmicama, pa ih je i FSCG pozivao kad god je za to bilo mogućnosti. Naši igrači, poput Jovetića, bili su u posjeti školama u kojima su proveli jedan dio svog života. Naša želja je da i u budućnosti promovišemo naša takmičenja, igrače i reprezentativne selekcije među najmlađima - rekao je generalni sekretar FSCG.

Generalni sekretar FSCG podsjetio je da saradnja crnogorske kuće fudbala i osnovnih škola oduvijek bila na visokom nivou. FSCG je pomogao razvoj fudbala u osnovnim školama, što kroz raličite donacije opreme, što kroz pomoć u organizaciji školskih prvenstava. Ovom prilikom, FSCG je poklonio po pet "Adidas" lopti svakoj od prisutnih škola.

- Naš savez se može pohvaliti dobrom komunikacijom sa školama. Već godinama ulažemo mnogo napora i sredstava u školski fudbal, pa je čak i kompletna organizacija završnog turnira prvenstva osnovnih škola, koji se tradicionalno igra u Baru, naša briga. Naš cilj je da djeca što više budu na sportskom terenu, da se upoznaju, druže i igraju fudbal zajedno. Želimo da se kroz sport razviju u zdrave ljude - rekao je Đurđevac.

Predstavnici osnovnih škola su izrazili zadovoljstvo odnosnom koji FSCG ima prema mladima. Kao jedan od ključnih zadataka u narednom periodu istakli su unaprijeđene navijačke kulture kod najmlađih - naučiti djecu da poštuju svoju, ali i protivničku reprezentaciju.

- Naša želja je da uvijek na stadionima imamo puno djece. Želimo da sa sobom povedu i svoje roditelje. Drago nam je da smo svi prepoznali koliko je važno ulagati u navijačku kulturu naših mališana. Djecu od malih nogu treba učiti kako se treba ponašati na sportskim događajima, a najvažniju ulogu u ovome, pored roditelja, treba da odigraju njihovi profesori - zaključio je Đurđevac.

Sastanku su prisustvovali predstavnici sljedećih škola: OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin", OŠ "Vuk Karadžić", OŠ "Dr Dragiša Ivanović", OŠ "Milorad-Musa Burzan", OŠ "Marko Miljanov", OŠ "Mahmut Lekić", OŠ "Oktoih", OŠ "Pavle Rovinski", OŠ "Radojica Perović", OŠ "Savo Pejanović", OŠ "Sutjeska" i OŠ "Štampar Makarije".