Od sezone 2021/2022 pod okriljem UEFA-e igraće se tri klupska takmičenja - Liga šampiona, Liga Evrope i Liga Evrope 2... 

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) n  sjednici Izvršnog odbora koja je održana 2. decembra u Dablinu potvrdila je formiranje novog takmičenja za klubove.

Novo takmičenje, radnog naziva ,,Liga Evrope 2“, startovaće 2021. godine. U grupnoj fazi ovog takmičenja nastupiće 32 kluba, podeljeni u osam grupa sa po četiri učesnika, nakon kojeg će ići eliminaciona faza od osmine finala.

- Novo klupsko takmičenje u organizaciji UEFA donosi klubovima više evropskih utakmica, kao i više nacionalnih asocijacija sa predstavnicima na međunarodnoj sceni. Ovo takmičenje je produkt razgovora sa klubovima članovima Evropske asocijacije klubova. Mnogi su tražili da im se povećaju mogućnosti da igraju međunarodne utakmice i to će biti postignuto kroz naš pristup koji garantuje više kvaliteta klupskim takmičenjima, kazao je nakon sjednice Izvršnog odbora Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA.

Kalenadar takmičenja će biti sličan kao u Ligi Evrope. Tokom 15 nedjeljnih termina će biti odigrana 141 utakmica. Pobjednik takmičenja će obezbijediti direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope za sledeću sezonu. Mečevi će se igrati četvrtkom u unaprijed fiksiranim terminima, dok će finale biti igrano u srijedu.

Razlika u odnosu na sistem takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope je što će uoči osmine finala biti igran baraž između drugoplasiranih iz grupe novog takmičenja i trećeplasiranih iz grupa Lige Evrope. Pobjednik baraža će ići u osminu finala sa prvoplasiranima iz grupne faze novog takmičenja.

Novo takmičenje donosi povećanje broja zemalja koje će imati garantovano mjesto u grupnoj fazi evropskih takmičenja - do sada je minimalan broj zemalja zastupljenih u Ligi šampiona i Ligi Evrope bio 26, dok će se uvođenjem novog takmičenja taj broj povećati na 34. 

Detalji oko nagradnog fonda, koeficijenata, zvaničnog naziva takmičenja i marketinške strategije biće određeni u narednom periodu. Liga šampiona i Liga Evrope će makar do 2024. godine imati zagarantovan dosadašnji status, a to znači da neće biti promjena u sistemu takmičenja.