Berane je u nedjelju bilo domaćin prvog ženskog fudbalskog turnira za djevojčice do 15 godina održanog u organizaciji Fudalskog saveza Crne Gore i Ženskog fudbalskog kluba "Cveteks" iz Berana. Ovaj turnir bio je prvi događaj ove vrste organizovan za djevojčice rođene 1997, 1998. i 1999. godine, i tek prvi u nizu sličnih okupljanja koja planira FSCG.

- U okviru planiranih aktivnosti na razvoju ženskog fudbala u Crnoj Gori predviđeno je održavanje turnira za djevojčice uzrasta do 15 godina. Turnire ćemo organizovati u gradovima koji imaju ženske fudbalske klubove, a učestvovaće svi klubovi koji imaju organizovan rad sa djevojčicama tog uzrasta. Akciju smo počeli danas u Beranama, a naredni turniri će biti organizovani u dogovoru sa klubovima u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Baru - rekla je Sandra Mijović, koordinator za ženski fudbal u FSCG.



Na turniru su učestvovale četiri ekipe - pored domaćina ŽFK "Cveteks" iz Berana igrali su ŽFK "Ekonomist" iz Nikšića, ŽFK "Durmitor" sa Žabljaka i ŽFK "Brskovo" iz Mojkovca. Ekipe su igrale po sistemu "round robin" (svako sa svakim), a ovom prilikom je pomoćnim terenom FK "Berane" prodefilovalo preko 60 djevojčica, koje su potvrdile da ženski fudbal dobija sve više poklonika među najmlađima.



- Danas smo imali ekipe iz četiri kluba, a djevojčice su pokazu šta i koliko mogu. Ovo je još jedan način popularizacije ženskog fudbala i mogućnost da svima koji to žele omogućimo da treniraju fudbal. Akcija će nam istovremeno poslužiti kao izvanredan način selektiranja nove WU-17, selekcije Crne Gore, koja će naredne godine igrati na kvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo u Škotskoj - istakla je Mijović.