U Baru će sjutra početi međunarodna radionica "Zajedno smo jači - fudbal sjedinjuje" u organizaciji "FairPlay-VIDC"-a i Balkan Alpe Adria Projekta i saradnji sa Fudbalskim savezom Crne Gore. Ovo je šesta radionica koju pomenute organizacije realizuju u cilju razmjene iskustava i boljeg informisanja u borbi protiv diskriminacije u sportu na nacionalnom i internacionalnom nivou, a pored našeg saveza sarađivali su i sa fudbalskim savezima Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

Regionalne i internacionalne interesne zajednice, partneri projekta, predstavnici nevladinih organizacija i ostali zainteresovani sjutra će se okupiti u hotelu "Princes" u Baru kako bi diskutovali o rodnoj ravnopravnosti i međunarodnom dijalogu na Balkanu.

Fokus radionice leži u aktivnoj diskusiji i razmjeni iskustava, te izradi inicijativa i metoda kako bi se prevazišla rodna diskriminacija u sportu na nacionalnom i internacionalnom nivou. Bitan elemenat međunarodne radionice biće razmatranje budućih perspektiva po pitanju realizacije projekata i širenja mreže saradnika koja obuhvata interesne zajednice i sportiste.

Međunarodna radionica je dio kampanje „Fudbal sjedinjuje Alpe, Jadran i Balkan 2010-2012“ koju je "FairPlay" implementirao u saradnji sa Balkan Alpe Adrija Projektom, Fondacijom "Kralj Boden", fudbalskim savezima Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore, "EPAS"-om, "FARE"-om (Football Against Racism in Europe) i mnogobrojnim regionalnim i internacionalnim partnerima.

Ujedno manifestacija u Baru predstavlja završni projekt dvogodišnje kampanjske faze u kojoj su ostvarene mnogobrojne aktivnosti između 2010. i 2012. godine.

Za radionicu je predviđena sljedeća agenda:

8.30-9.00 Registracija za međunarodnu radionicu
9.00-17.45 Međunarodna radionica
13.00-14.30 Pauza za ručak
20.00 Polazak na svečanu večeru

Više informacija o našim projektima možete naci pod: www.fairplay.or.at/balkan, a program radionice možete pogledati ovdje.