Fudbalski savez Crne Gore i njegov predsjednik Dejan Savićević pozivaju igrače, sudije, navijače i zvaničnike širom zemlje da pomognu u podsticanju i promociji fer-plej duha tokom Fifine manifestacije „Dani fer-pleja“.

FIFA po 16. put održava svoju godišnju manifestaciju “Dani fer-pleja” na dane zvaničnih utakmica od 7. do 11. septembra. Ova inicijativa ima ličnu podršku predsjednika FIFA-e, Džozefa S. Blatera.

"Fer-plej je od suštinskog značaja za naš sport i sve koji se njime bave," izjavio je Dejan Savićević. "Mi smo dužni da razvijamo i njegujemo vrijednosti sportskog duha i neumorno radimo kako bi se održao postignuti momenat. Pozivamo sve fudbalske navijače u Crnoj Gori da nam pomognu u svečanom obilježavanju Fifine manifestacije “Dani fer-pleja."

Predsjednik Blater prepoznaje centralnu ulogu fer-pleja u sportu i potrebu da isti prožima sve sportske aktivnosti, uključujući aktivnosti djece.

"Djeci su potrebne čvrsto utemeljene vrijednosti uz koje će odrastati, a zahvaljujući fudbalu, kao timskom sportu, ona uviđaju koliko su disciplina, uvažavanje, timski duh i fer-plej značajni za samu igru i život uopšte," objasnio je on. "FIFA-ina kampanja “Dani fer-pleja” je mnogo više od puke promocije fer-pleja na terenu tokom takmičenja. FIFA je posvećena podsticanju fer-pleja i u društvu uopšte, počevši od onih koji su naša budućnost – a to su djeca," istakao je predsjednik Blater.

Ovogodišnji “Dani fer-pleja” su šesnaesti po redu koji će se svečano obilježiti od uvođenja ove manifestacije 1997. godine. Prethodnih godina, aktivnosti u okviru ove manifestacije održavane su u desetinama zemalja širom svijeta, i to od baznog pa do najvišeg nivoa fudbalske igre, kao i kroz projekte lokalnih zajednica.