Kandidatkinje za mlađe kategorije ženskih selekcija prethodne tri sedmice boravile su na trening kampovima, radeći na terenima u Budvi, Tivtu i Radanovićima.

Pod komandom selektora Mirka Marića i njegovog stručnog štaba, djevojčice i djevojke trenirale su podijeljene po uzrasnim kategorijama. Najmlađih je bilo i najviše – čak 60 djevojčica uzrasta do 15 godina, u dvije grupe, prvi put je osjetilo kako je biti dio nacionalnog tima.

- To je benefit našeg cijelog rada. Što više djevojčica na terenu, to je naše zadovoljstvo veće, kazao je selektor Marić.

Među njima je bila i 13-godišnja Nikolina Mozer, djevojčica koja, kako kaže, ne može bez fudbala.

- Za fudbal me motivisao brat, uz njega sam počela da treniram i sada sam tu u reprezentaciji. Želim da se bavim fudbalom, ništa ne može da me zaustavi da napredujem svaki dan, rekla je Nikolina.

Nakon pionirske selekcije, okupile su se igračice, koje su već prošle prve korake u dresu reprezentacije, a koje su kandidatkinje za WU-17 selekciju, koju u martu čekaju mečevi sa Bosnom i Hercegovinom, Azerbejdžanom i Kazahstanom u UEFA B Ligi nacija.

- Na ovim kampovima se zbližavamo i uigravamo, tako se najbolje spremimo za utakmice koje nas čekaju. Želim da napredujem, da odem da igram u inostranstvu i naravno da dođem do ,,A“ tima, istakla je 16-godišnja Vlada Milović, fudbalerka Budućnosti.

U posljednjoj rundi mini-kampa trenirale su članice omladinske selekcije, koja je tako počela pripreme za turnir u aprilu i utakmice sa domaćinom Slovačkom i Azerbejdžana, što je šansa da se izbori plasman u A Ligu nacija.  Među kandidatkinjama za WU-19 sastav je i nekoliko igračica koje već imaju iskustvo igranja u seniorskom timu, poput Anđele Tošković, koja se vratila fudbalu nakon sedam mjeseci i pauze zbog povrede ligamenata koljena i operacije. Anđela, iako ima tek 17 godina, već je upisala 15 nastupa za A selekciju, uz dva gola.

- Jedva čekam da se vratim, znam da će sve biti kao prije. Vjerujem u moj tim i moje djevojke, čeka nas Liga nacija u septembru i to je novi put koji počinjemo, kazala je Anđela.

Da je crnogorski ženski fudbal napredovao govore i dešavanja u prelaznom roku – sve više djevojaka karijeru nastavlja u inostranstvu, u jačim ligama, poput Marije Maraš, koja je odnedavno u Poljskoj, te golmanke Anastasije Krstović, koja je otišla u Mađarsku.

- To je dokaz da se trud isplati i da je moguće napraviti korak dalje i kada se čini da je nemoguće, a uprkos svim predrasudama i stereotipima, kazao je Tanja Malesija.