Deseta sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore za mandatni period 2021-2025 godina održana je danas u Kući fudbala u Podgorici.

Odlukom Izvršnog odbora Miodragu Raduloviću produžen je mandat na mjestu selektora „A“ reprezentacije Crne Gore za naredni jednogodišnji period. Saradnja na godinu dana produžena je i sa Goranom Perišićem koji će voditi kadetsku selekciju (2006. godište) u elitnoj rundi kvalifikacija a zatim preuzeti omladinsku reprezentaciju (2005. godište).  Radovan Kavaja će tokom naredne godine predvoditi kadetsku (U17), Mirko Marić biti na čelu ženskih selekcija, dok će Sveto Ljesar predvoditi futsal selekcije.

Za selektora mlade (U21) reprezentacije imenovan je Nikola Rakojević, stručnjak koji je u bogatoj trenerskoj karijeri, osim velikog broja klubova, predvodio i mladu reprezentaciju Jugoslavije. Sa Rakojevićem će biti potpisan ugovor na dvije godine, odnosno do kraja kvalifikacija za U21 Evropsko prvenstvo koje se igra 2025. godine.

Najmlađu nacionalnu selekciju (U15) prevodiće Minja Ljumović, mladi stručnjak koji je trenersku karijeru počeo 2014. godine u omladinskim selekcijama Koma, dok je posljednje dvije sezone radio u OFK Mladost DG i Otrant-Olympic. 

Izvršni odbor zahvaljuje se dosadašnjim selektorima mlade i omladinske reprezentacije, Miodragu Vukotiću i Slobodanu Draškoviću, na saradnji i doprinosu koji su dali tokom njihovog angažmana u nacionalnim selekcijama.

Na današnjoj sjednici prihvaćeni su izvještaji Komisije za takmičenje, Sudijske komisije, Disciplinske komisije i Komisije za bezbjednost i sigurnost o jesenjem dijelu sezone 2022/23, i usvojen predlog kalendara za proljećnji dio kojim je nastavak Meridianbet 1. CFL predviđen za 18. februar, dok će drugoligaši mečeve 20. kola odigrati 5. marta. Finalna utakmica Kupa Crne Gore odigraće se u utorak, 30. maja 2023. godine. Kompletan kalendar takmičenja možete pogledati OVDJE.

Izvršni odbor prihvatio je i predlog promjene sistema takmičenja mlađih selekcija – omladinske i kadetske lige – koji predviđa organizaciju Prve i Druge lige u za ova dva uzrasta, uz primjenu principa promocije i relegacije. Stručna služba Fudbalskog saveza, u saradnji sa Kancelarijom za omladinski fudbal, izradiće Propozicije kojim će biti definisani svi uslovi i pravila vezani za učešće u takmičenju. Ujedno, usvojen je i predlog o organizaciji pionirske lige na nacionalnom nivou, u kojoj bi učestvovalo 12 ekipa, dok će se liga pjetlića na nivou Udruženja klubova FSCG igrati sa devet igrača na terenu dimenzija 60x40 i dva poluvremena u trajanju od po 30 minuta. Broj učesnika ovog takmičenja određivaće se na osnovu interesovanja, dok će u ovim takmičenjima moći da učestvuju i po dvije djevojčice.

Članovima Izvršnog odbora prezentovane su izmjene UEFA Pravilnika o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti koje će klubovi morati da ispune kako bi učestvovali u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencija. Takođe, jednoglasno je donijeta odluka uvođenju sistema licenciranja klubova za nacionalna takmičenja (Prva i Druga liga) koji će početi da se primjenjuje od sezone 2025/26. Vođenje procesa, izrada Pravilnika i njegova dalja implementacija biće u nadležnosti Odjeljenja za llicenciranje klubova FSCG.

Izvršni odbor prihvatio je zahtjev FK „Jezero“ za finansiranje projekta izgradnje novog stadiona u Plavu, zahtjev OFK „Grbalj“ za reparaciju terena sa vještačkom podlogom, kao i  molbu organizatora turnira „Cross park 2023“ za finansijsku pomoć u organizaciji.