Deveta sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore za mandatni period 2021-2025 održana je danas u Kući fudbala u Podgorici.

Izvršni odbor je na današnjoj sjednici odlučivao o zahtjevima klubova i lokalnih samouprava vezanim za unaprijeđenje fudbalske infrastrukture širom naše zemlje.

Usvojen je zahtjev FK „Jedinstvo“ za pomoć u izgradnji trening kampa za potrebe kluba iz Bijelog Polja. Prema idejnom rješenju na kampu bi se nalazila dva terena – jedan sa prirodnom a drugi sa vještačkom podlogom, zatim pomoćni objekat sa svlačionicama i prostorijama potrebnim za odigravanje utakmica i održavanje trenažnog procesa, teretana i prateći sadržaji neophodni za svakodnevne aktivnosti svih selekcija bjelopoljskog kluba. Ovi sadržaji biće izgrađeni na parceli površine 26.083 metara koja je u vlasništvu Fudbalskog saveza Crne Gore.

Usvojen i je zahtjev Opštine Plav za pomoć u realizaciji rekonstrukcije terena stadiona Racina na kome će se postaviti vještačka podloga i time se stvoriti uslovi za odgiravanje utakmica mlađih selekcija FK „Jezero“, a biće i adapirane svlačionice i službene prostorije.

Fudbalski savez će kroz saradnju sa Glavnim gradom učestvovati u nabavci sintetičke podloge (vještačke trave) za dva mini terena, koji se nalaze u okviru SC Morača i park šumi Zlatica, a za potrebe FK „Drezga“ savez će finansirati postavljanje sistema za navodnjavanje na terenu u Piperima.

Na sjednici su usvojene su i molbe FK „Zlatna lopta“ i FK „Onogošt“ za pomoć u organizaciji međunarodnih turnira za mlađe kategorije u kojima će učestvovati igrači rođeni 2010. godine i kasnije. Izvršni odbor ocijenio je izuzetno pozitivnim inicijative klubova za organizaciju međunarodnih turnira čime će se najmlađim igračima pružiti prilika da odmjere snage sa vršnjacima iz drugih zemalja.

Prihvaćen je predlog Komisije za mali fudbal koji se odnosi na sistem takmičenja i uslove za odigravanje utakmica, dok je predlog o povećanju broja stranaca koji mogu učestvovati u utakmicama Futsal lige nije prihvaćen pa će na utakmicama Futsal lige Crne Gore i dalje moći da nastupi samo jedan strani državljanin. Ujedno, iz Futsal lige na kraju sezone 2022/23 ispadaju dvije posljednje plasirane ekipe i liga će u narednoj sezoni brojati 12 klubova, dok će se od sezone 2024/25 u Futsal ligi Crne Gore takmičiti 10 klubova.