Osma sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore za mandatni period 2021-2025 održana je danas u Podgorici.

Izvršni odbor FSCG je na danas održanoj sjednici usvojio predlog Odluke o finansijskoj pomoći klubovima za sezone 2022/23 i 2023/24 pa tokom naredne dvije godine klubovima i Udruženjima klubova biti distribuirano preko 4.800.000 miliona eura. 

Odlukom je predviđeno uvećanje finansijske pomoći u odnosu na prethodne godine, to u sljedećim iznosima:
- klubovima koji se takmiče u Meridianbet 1. CFL po 96.000 eura po sezoni,
- klubovima koji se takmiče u Drugoj ligi Crne Gore po 60.000 eura po sezoni,
- klubovima koji se takmiče u Prvoj ligi Crne Gore za žene po 10.000 eura po sezoni,
- klubovima koji se takmiče u Futsal ligi Crne Gore po 5.000 eura po sezoni,
- klubovima koji se takmiče u seniroskim ligama Udruženja klubova FSCG op 5.000 eura po sezoni,
- klubovima koji se takmiče u Kadetskoj ligi Crne Gore za žene a nemaju ekipi u seniorskoj ligi po 5.000 eura po sezoni,
- klubovima koji se takmiče u Omladinskoj i Kadetskoj ligi Crne Gore a njihovi seniorski timovi u ligama Udruženja klubova FSCG po 6.000 eura po sezoni,
- Udruženjima klubova FSCG (Jug, Centar, Sjever) godišnje po 25.000 eura po godini.

Isplata finansijskih sredstava klubovima Meridianbet 1. CFL i Druge lige Crne Gore, kao i prethodnih godina, vršiće se kroz osam jednakih mjesečnih rata tokom trajanja takmičarske sezone. Odlukom je predviđena i obustava opredijeljenih finansijskih sredstava u slučaju kršenja propisa FSCG, dovođenja u pitanje integriteta takmičenja i kada klub u potpunosti ne sprovodi odluke, uputstva i direktive nadležnih organa i tijela FSCG.

Osim navedene finansijske pomoći klubovima koji se takmiče u Meridianbet 1. CFL biće distribuirana sredstva stečena prodajom televizijskih, betting i data prava kroz fiksne iznose i premije zavisne od plasmana na kraju sezone. Ujedno, dio finansijskih sredstava obezbijeđenih kroz ugovor o vlasništvu nad televizijskim, betting i data pravima pripada finalistima Kupa Crne Gore. Računajući iznose dobijene kroz finansijsku pomoć i premija vezanih za televizijska, betting i data prava klubovi učesnici Meridianbet 1. CFL inkasiraće minimalno 116.000 eura a maksimalno 176.000 eura po sezoni.

Uslovi za povećanje finansijske pomoći klubovima i Udruženjima klubova stvoreni su zahvaljujući odgovornom finansijskom poslovanju, sklapanju novog sponzorskog ugovora sa kompanijom Meridianbet i ugovora o vlasništvu nad televizijskim, betting i data pravima za Meridianbet 1. CFL i Kup Crne Gore.  

Izvršni odbor Fudbalskog saveza na predlog Komisije za sprovođenje procesa izbora-imenovanja generalnog sekretara FSCG, koja je razmatrala sve pristigle prijave na konkurs, imenovao je Momira Đurđevca za novi četvorogodišnji mandat na toj fukciji.