Delegacija Centra za edukaciju trenera FSCG, koju su činili direktor Dr Niko Raičković i sekretar i edukator Centra Boris Ljutica, boravila je od 25. do 27. jula na Internacionalnom trenerskom kongresu u Njemačkoj.

Kongres, koji je okupio preko hiljadu učesnika iz cijelog svijeta, održan je u Dortmundu.

Internacionalni trenerski kongres otvorili su Beno Mohlman, predsjednik trenerske organizacije domaćina, Tomas Vestfal gradonačelnik Dortmunda, predsjednik FK Borusija Dortmund Dr Reinhard Raubal i direktor DFB akademije Tobias Haupt.

Prioritet Kongresa u Dortmundu bio je buduća edukacija u trenerskom radu, kao i putevi razvoja trenerskog rada u mlađim selekcijama, amaterskom i profesionalom fudbalu gledajući na savremene trendove i inovacije. Bilo je riječi i o prenosu trenerskog znanja u savremene trenerske metode. Njemačkim trenerima je Kongres bio i obaveza produženja UEFA ,,A“ i UEFA ,,Pro“ licence.

Na izuzetno sadržajnom seminaru posebno su se istakle prezentacije direktora muških selekcija FS Njemačke Majkla Šulevica, koji je govorio o postignutim rezultatima nacionalnih muških selekcija, problemima, izazovima i šansama u njemačkom reprezentativnom fudbalu za naredni period, a zatim je, prvog dana seminara, selektor U 20 Njemačke Hanes Volf predstavio pokazni trening sa omladinskom ukipom U19 Borusije Dortmund, sa temom intuitivne kompetencije igre.

Drugog dana seminara, prof dr Geir Žordet sa norveškog Fakulteta sportskih nauka, obradio je izuzetno zanimljivu temu o treningu vizuelne percepcije u savremenom fudbalu, dok je direktor Centra za edukaciju trenera FS Belgije Kris van der Hegen predstavio izazove i šanse u edukaciji belgijskih trenera na najvećem trenerskom nivou i predstavio sedamnaestogodišnji belgijski put: edukacija trenera – razvojni plan igrača – belgijski fudbalski DNK.

Seminar je završen panel diskusijom Sebastijana Kejla, sportskog direktora Borusije Dortmund, Tomasa Reisa, šefa stručnog štaba FK Bohum, Petera Knebela menadžera FK Šalke 04, kao i Majkla Šulevica, sa učesnicima o problemima u razvoju mladih igrača kao i o efektivnom koučingu u modernom fudbalu, gdje su svi učesnici bili izuzetno aktivni, dajući kvalitetnoj diskusiji doprinos iz ličnog trenerskog iskustva.