Redovna Skupština Fudbalskog saveza Crne Gore za 2022. godinu održana je danas u hotelu „Ramada“ u Podgorici. Sjednici Skupštine FSCG prisustvovalo je 29 od ukupno 45 delegata i sve odluke donijete su jednoglasno. 

Skupština je usvojila izvještaj o aktivnostima FSCG u periodu između dvije Skupštine, nakon čega usvojen i izvještaj o finansijskom poslovanju saveza u 2021. godini, kao i predlog izmjena Disciplinskog pravilnika FSCG.

Skupština je konstatovala ostavku Veselina Mijača na mjesto člana Izvšrnog odbora i jednoglasnom odlukom izabrala Željka Janovića, predsjednika Sindikata profesionalnih fudbalera, za novog člana IO za mandatni period 2021-2025.  

Prisutnim delegatima obratio se Jozef Kliment, zamjenik drektora UEFA Odjeljenja za nacionalne saveze, koji je bio gost Skupštine. 

U svom obraćanju delegatima Skupštine predsjednik Dejan Savićević naglasio je da je Fudbalski savez, uprkos velikim izazovima koje je ostavila pandemija korona virusa i ekonomska kriza, obezbijedio uslove za nesmetano obavljanje svih aktivnosti. 

- Vjerujem da ste svi veoma dobro upoznati sa izazovima i teškoćama koje je sa sobom donijela pandemija COVID-19, pogotovo u dijelu finansiranja i funkcionisanja klubova i sportskih organizacija, ali i rada na unaprijeđenju različiti segmenata koji su od izuzetne važnosti za kvalitetno obavljanje trenažnog procesa i odigravanje utakmica. Fudbalski savez Crne Gore uložio je tokom prethodne dvije godine, a pogotovo u posljednjih 12 mjeseci, velike napore da omogući normalno funkcionisanje svih klubova u našoj zemlji čime su se zadovoljile potrebe velikog broja igračica i igrača, djevojčica i dječaka, koji se bave najljepšom igrom na svijetu.

Posljedice COVID-19 pandemije imale su najveći uticaj na razvoj i dinamiku infrastrukturnih projekata koji, uprkos svemu, nisu zaustavljeni. Istaći ću da su kupovinom zemljšta u Bijelom Polju stovreni elementarni uslovi za početak granje fudbalskog kampa za potrebe gradova sa sjevera Crne Gore. Sa Opštinom Berane potpisan je sporazum o saradnji i finansiranju rekonstrukcije zapadne tribine Gradskog stadiona, dok su u Tuzima stvoreni uslovi za skori početak rada na izgradnji tribine stadiona Tuško polje. Takođe, rekonstruisaćemo i fudbalsku infrastrukturu u Murinama, za potrebe fudbalskog kluba Polimlje koju će koristiti i fudbaleri iz obližnjeg Plava. Nadam se da će u periodu pred nama biti završeni stadioni na Cetinju i Donjoj Gorici, kao i tribina u Nikšiću, čime će se značajno poboljšali uslovi za odigravanje utakmica klupskih i reprezentativnih takmičenja. 

U vremenu koje dolazi Savez će, kao i što je to bio slučaj i do sada, inicirati nove projekte usmjerene kao unaprijeđenju fudbalske infrastrukture širom zemlje. Vrlo brzo očekujemo početak saradnje sa Optšinom Tivat i fudbalskim klubom Arsenal, koji je prethodne sezone plasmanom u Prvu ligu ostvario historijski uspjeh, na rekonstrukciji stadiona i prilagođavanju istog uslovima neophodnim za odigravanje mečeva elitnog ranga takmčenja. Takođe, u toku su razgovori sa Opštinom Herceg Novi vezani za adaptaciju terena OFK „Igalo“ kako bi se unaprijedili uslovi za bavljenje fudbalom u ovom primorskom gradu.

Tokom prethodnih 12 mjeseci Savez je bio aktivan u pronalaženju partnera za realizaciju televizijskih prenosa svih mečeva Prve lige pa je potpisan četvorogodišnji ugovor o vlasništvu nad TV, betting i data pravima sa kompanijom iz Švajcarske. Shodno ugovornim odredbama svi mečevi Prve lige Crne Gore biće direktno prenošeni – ljubitelji fudbala ponovo će imati priliku da gledaju mečeve crnogorskog klupskog fudbala prije svega na kanalima Arena sport televizije, a vlasnik prava prenosa je u pregovorima sa televizijskim kućama oko prenosa ostalih utakmica. Naravno, kompletan iznos definisan ugovorom o TV, betting i data pravima biće distribuiran klubovima kroz fiksne iznose i premije na osnovu plasmana.

Uporedo sa angažmanom na sklapanju ugovora o vlasništvu prava prenosa vođeni su i pregovori sa sa kompanijom Meridianbet o sponzorstvu Prve lige Crne Gore. Početkom ove sedmice potpisan je sponzorski ugovor prema kojem će Prva crnogorska fudbalska liga u naredne tri godine nositi ime Meridianbet 1. CFL. Izuetno nas raduje početak saradnje sa kompanijom koja je jedan od lidera na regionalnom tržištu kladioničarskih usluga koji će, uvjereni smo, biti plodonosan za obje kompanije. Sve benefite ugovora sa renomiranom kompanijom ubiraće klubovi koji nastupaju u Meridianbet 1. CFL – kompletan iznos ugovora biće distribuiran klubovima koji u naredne tri sezone budu učesnici elitnog ranga takmičenja.

Iskoristio bih priliku da se Crnogorskom Telekomu zahvalim na izuzetnoj saradnji i doprinosu koji su dali popularizaciji Prve lige Crne Gore tokom svih prethodnih godina. Najiskrenje se nadam da ćemo saradnju sa Telekomo nastaviti u drugom obliku i da će ista biti ništa manje uspješna od saradnje kojhu smo imali posljednjih 13 godina.

Kada su u pitanju nastupi nacionalnih selekcija tokom posljednjih 12 mjeseci imali smo dosta razloga za zadovoljstvo i slavlje. Posebno nas raduju uspjesi ženskih selekcija, prije svih seniorske, koje su igrama i ostvarenim rezultatima obilježile period između dvije Skupštine. Izabranice Mirka Marića dovele su Crnu Goru u poziciju da se bori za mjesto u baražu za plasman na Svjetsko prvenstvo i skrenule pažnju djevojčica na najvažniju sporednu stvar na svijetu. Takođe, veliki uspjeh napravile su i kadetknjie koje su, na turniru u Albaniji, dominantno osvojile prvo mjesto i izborile plasman u jaču grupu u kojoj su imale priliku da odmjere sange sa najboljim selekcijama Evrope u tom uzrastu. Učinak ženskih selekcija sigurno će biti inspiracija djevojčicama da počnu da se bave fudbalom i ja ih sa ovog mjesta pozivam da se uključe u trenažni proces i upoznaju sa svim čarima najljepše sporedne stvari na svijetu.

Ponosnim i srećnim učinili su nas i rezultati „sokola“ koji su, nakon završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i duela sa Holandijom i Turskom, započeli novi ciklus takmičenja u UEFA Ligi nacija u kojem su nakon iscrpljujućeg junskog termina i četiri odigrana meča, ostvarili odličan rezultat i zauzimaju drugo mjesto u grupi B3. Nastavak takmičenja naša najbolja selekcija dočekuje sa velikim šansama da osvoji prvo mjesto u grupi i time izbori plasman u baraž za Evrposko prvenstvo koje se 2024. godine održava u Njemačkoj.

Rad sa mlađim kategorijama bio je u fokusu interesovanja kada je u pitanju tehničko-taktičko usavršavanje igrača. Projekat „Škola fudbala FSCG“ donio je najperspektivnijim igračima rođenim 2006. godine mogućnost da češće budu na okupu i kroz posvećen rad sa stručnim štabom usavršavaju vještine i stiču nova znanja koja će im biti od izuzetne važnosti u daljem radu. Ujedno, „Škola fudbala FSCG“ poslužiće tehničkom dijelu Saveza za pripremu i ispitivanje pretpostavki vezanih za početak rada Akademije FSCG.

Nastavljene su i aktivnosti na edukaciji stručnih kadrova u Centru za edukaciju trenera, pa je upisana četvrta generacija polaznika školovanja za UEFA Pro licencu i nastavljen rad na svim ostalim programima edukacije za trenere. Kandidati su imali priliku da prvi semestar edukacije ya PRO licencu odrade krajem januara i početkom februara u Antaliji gdje su pratili treninge renomiranih evropskih klubova. Četvrti semestar odrađen je na Zlatiboru, tokom priprema klubova za predstojeću sezonu, čime su kandidatima obezbijeđeni optimalni uslovi za usavršavanje.

Na samom kraju izlaganja, osvrnuću se i na određene segmente koji su, gledano sa stanovišta Saveza, u negativnom kontekstu obilježili prethodnih 12 mjeseci a koji su, u najvećoj mjeri, odnose na pokušaje osporavanja legitimiteta Izborne Skupštine održane na kraju juna 2021. godine. Istupi pojedinaca i određenih udruženja u medijima sa ciljem dezavuisanja cjelokupne crnogorske javnosti iznošenjem velikog broja neistina vezanih za rad Saveza i mene kao predsjednika, saopštenja i „stručne analize“ objavljeni u medijima, anonimne prijave državnim organima o izmišljeno evidentiranim nepravilnostima u radu Saveza i njegovih organa i slični proizvodi imaginacije obilježili su aktivnosti određenog broja ljudi koji su, pomognuti određenim političkim subjektima i uticajima, pokušali da destabilizuju Savez i na taj način dođu do pozicija unutar FSCG.  Ipak, na ogromnu žalost onih koji se trude da pronađu neregularnosti, rad  u skladu sa zakonima i to u svim sferama poslovanja obezbijedio je Savezu poziciju iz koje je lako dokazati ispravnost rada od 2006. godine do danas. 

Vrata Fudbalskog saveza Crne Gore bila su i biće otvorena za sve članove fudbalske porodice i sve predloge koji dolaze sa ciljem unaprijeđenja igre koju volimo.