Fudbaleri Crne Gore trenirali su danas na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju, gdje će sjutra od 18 časova po srednjeevropskom vremenu (19 po lokalnom) igrati meč drugog kola grupe Be UEFA Lige nacija protiv Finske.

,,Sokoli“ u dobrom raspoloženju dočekuju ovaj duel, pogotovo poslije startne pobjede nad Rumunijom u Podgorici (2:0).

- Došli smo ovdje u dobrom raspoloženju, nakon pobjede i dobre partije u susretu sa Rumunijom. Takve igre i pobjede podižu moral i samopouzdanje, a dobru atmosferu u našoj ekipi sve ovo je podiglo na još veći nivo. Za mene je važno da su momci počeli da shvataju da su svjesni svog kvaliteta. Govorio sam u prošlim kvalifikacijama da možemo da igramo protiv svakoga, a to smo dokazali protiv Holandije, Turske i Norveške, u martu u prijateljskom meču protiv Grčke i sada u duelu sa Rumunijom. Došli smo sa puno optimizma, ali će utakmica svakako biti drugačija. Moramo neke igrače da odmorimo, jer nas nakon ovog gostovanja čekaju još dvije naporne i zahtjevne utakmice. Međutim, imamo na raspolaganju 30 igrača, dobar roster i imamo fudbalere koji mogu da odgovore zahtjevima koje nosi ova utakmica i da naravno ostvare pozitivan rezultat, poručio je na konferenciji za novinare selektor Miodrag Radulović.

,,Sokole“ je u Helsinkiju dočekalo svježije vrijeme. Uprskos suncu, temperatura preko dana ne prelazi 20 stepeni Celzijusa, tokom utakmice biće i za nekoliko stepeni manja. Velika promjena u odnosu na vrelinu u Podgorici.

- Nadam se da će nam ova temperatura goditi i da će nas osvježiti nakon one sparine u Podgorici. Očekujem da momci odreaguju kako treba, oporavak ekipe smo već odradili, ali će svakako biti promjena u ekipi. Ne smijemo da uđemo u zamku koje nosi ovo takmičenje, a to je da izađemo sa jednom istom ekipom u dva uzastopna meča. To može da bude da pogubno, rekao je Radulovi.

Finska je u prvom kolu remizirala na svom terenu sa Bosnom i Hercegovinom (1:1), u duelu u kojem su gosti do gola došli u posljednjim trenucima utakmice.

- Pratili smo i ranije mečeve ove dvije ekipe, koje bile u grupi u prethodnim kvalifikacijama. Prvi susret ovdje je završen neriješeno, a Finci su slavili u Bosni i Hercegovini. Obje ekipe su izuzetnog kvaliteta i nije iznenađenje bilo ko da pobijedi. Mislim da je rezultat realan, a on je pomogao nama da nakon prvog kola budemo lideri u grupi, dodao je selektor.

Neke igrače Finske odlično poznaje Sead Hakšabanović, koji je u duelu sa Rumunijom upisao asistenciju i odigrao veoma dobar meč.

-  Igrao sam protiv Finske kada sam bio mlađi. Znam da je to snažan tim. Finci su se uvijek borili čvrsto, trčali mnogo. Imaju kvalitet. Sigurno će biti teško, ali i mi imamo kvalitet. Pokazali smo to i nedavno u Podgorici, gdje smo odigrali dobru utakmicu i zasluženo pobijedili, kazao je Hakšabanović.

U redovima narednog rivala ima i dosta igrača koji igraju švedskim klubova. Neki od njih su bili saigrači sa Hakšabanovićem.

- Sada sam u timu sa Rasmusom Šulerom, igrao sam sa Nikolajom Alhom u Halmštadu. Svi znamo Temua Pukija, na koga moramo da motrimo cijelu utakmicu, jer on može da riješi meč. Riječ je odličnom špicu koji je dao mnogo golova u Engleskoj. Siguran sam, ipak, da naši defanzivci mogu da ga zatvore – dodao je Hakšabanović.

Sjutrašnji duel na Olimpijskom stadionu sudiće šestorka iz Holandije, koju predvodi Alard Lindhout, dok će mu asistirati Čarls Šap i Roj de Nas. Četvrti sudija je Rihard Martens, a u VAR sobi su Jeroen Manšot i Ingmar Ostrom.