Fudbaleri Crne Gore spremni su za početak novog izdanja UEFA Lige nacija, ujedno vjerovatno i najtežeg ikad mini ciklusa za utakmice reprezentacija.

Četiri utakmice u manje od dvije sedmice i to protiv veoma kvalitetnih rivala. Prvi od njih je Rumunija, koja gostuje sjutra veče od 20:45 časova na Gradskom stadionu u Podgorici.

- Očekuje nas jedan zahtjevan period, kako na fizičkom, tako i na psihološkom planu. Prvi put u reprezentativnim terminima igraju se četiri kvalifikaciona meča za bodove i to na kraju napornih sezona u klupskom fudbalu. Iz tog razloga smo pozvali 32 igrača, jer će nam biti potrebna rotacija u ova četiri meča. Svakako da igra za bodove će postaviti više zahtjeve i ciljeve za sve nas. Sportski je nadati da se prikažemo u što boljem svjetlu, da osvojimo što više bodova. Međutim, uprkos takmičarskom karakteru u mečevima koji nas čekaju, mi ćemo nastaviti naš cilj koji smo tokom prethodne godine sprovodili, a to je podmlađivanje ekipe, odnosno uvođenje mladih igrača u ,,A“ tim. To se pokazalo opravdano. Time širimo roster i jačamo ekipu za krajnji cilj, a to je 2023. godina i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo – rekao je selektor Miodrag Radulović na današnjoj konferenciji za novinare.

Stručni štab ,,hrabrih sokola“ dobro je analizirao sjutrašnjeg rivala.

- Radi se o kvalitetnoj ekipi, koja je dobila novog selektora. Međutim, nisu promijenili stil igre, na koji mi imamo odgovor. Imaju igrače koji nastupaju u izuzetno kvalitetnim klubovima, igraju na dobrom nivou. Kada smo pravili analizu, vidjeli smo da na svakoj poziciji imaju po dva kvalitetna igrača, čemu i mi težimo za naredni period. Uvijek sam govorio da reprezentacija nije ni 11, ni 18 ni 23 igrača. Reprezentacija su 30 fudbalera spremnih da u datom momentu odgovore svim zahtjevima. Rumuniju cijenimo i poštujemo, ali ja imam puno povjerenje u kvalitet mojih igrača. Igramo na svom terenu, pred našim navijačima i potrdućemo se da startujemo na pravi način. Svaki bod je bitan, a mi ćemo u svakom meču ići na osvajanje kompletnog plijena.

Poslije skoro godinu, dres najdražih boja obukao je napadač Stefan Mugoša, koji se tada povrijedio na startu utakmice sa Gibraltarom.

- Igram dobro, u formi sam, sezona je krenula odlično. Nadam se da ću nastaviti tako i u dresu reprezentacije. Nisam neko vrijeme bio sa našim momcima i uželio sam se nastupa za ,,A“ selekciju. Jedva čekam mečeve, pogotovo pod Goricom, gdje naši navijači prave sjajnu atmosferu. Za mene je bitno da pobijedimo, a što se tiče golova, može i golman da bude strijelac. To je najmanje bitno. Igramo za državu i podređeni smo kolektivnom uspjehu, istakao je napadač junžnokorejskog Inčona.

Prema njegovim riječima, pred ,,sokolima“ je težak ciklus koji je za sve nepoznanica.

- Četiri utakmice u desetak dana, biće naporno, ali tu smo. Nema većeg motiva nego igrati za reprezentaciju. Potrudićemo se da damo sve od sebe i ostvarimo što bolji rezultat. Imamo problema da povredama, kao svaki put, ali za nacionalni tim igraju najbolji, ko god izađe na teren, siguran sam da će dati sve što može. Želimo dobar učinak u junu, dodao je Mugoša, koji se nadam velikoj podršci navijača.

- Navijači su naš 12. igrač. Više puta sam rekao da obožavam da igram na našem stadionu jer imamo najbolje navijače. Bodrili su nas uvijek i mnogo nam znače. Volio bih da dođu u što većem broju i pomognu nam da izvučemo maksimum na terenu, poručio je na kraju Mugoša.

Sjutrašnju utakmicu sudiće Šveđanin Andreas Ekberg, kojem će asistirati zemljaci Mehmet Džulum i Niklas Niberg, dok će četvrti sudija biti Fredrik Klite. Sudije u VAR sobi dolaze iz Portugala – Luis Godinji i Ugo Migel.