Simpozijum na temu Antidoping u fudbalu, posvećen edukaciji i prevenciji upotrebe nedozvoljenih stimulativnih sredstava od strane sportista, održan je danas u hotelu Ramada u Podgorici.

Prvi simpozijum posvećen antidopingu u fudbalu organizovan je od strane Fudbalskog saveza Crne Gore, Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i Nacionalne antidoping komisije Crne Gore.

Simpozijum, kojem su prisustvovali ljekari i fizioterapeuti nacionalnih selekcija, prvoligaških i drugoligašlkih klubova, donio je predavanja domaćih i međunarodnih stručnjaka na različite teme iz oblasti dopinga.

Uvodno predavanje održao je Dr Davor Musić, nakon kojeg je Dr Aleksandar Vujičić, član Nacionalne antidoping organizacije, održao predavanje na temu „Doping u sportu“. Na temu „Antidoping – pravila i propisi“ govorio je Tomislav Vlahović, hrvatski stučnjak iz ove oblasti koji je bio gost Simpozijuma.

Dr Predrag Maraš imao je predavanja na temu „Posljedice upotrebe doping sredstava na organizam sportiste“ i „Ishrana u fudbalu“, dok je Dr Olivera Prodanović, članica Nacionalne antidioping organizacije, govorila na teme „Suplementacija u fudbalu“ i „Antidoping dokumentacija“. Prisutne ljekare i fizioterapeute o postupku testiranja i primjerima dopinga kroz predavanje su upoznali Dr Vujičić i Dr Vlahović.

Simpozijum je završen polaganjem testa i dodjelom sertifikata svim prisutnim učesnicima.