Fudbaleri Crne Gore porazom od Turske rezultatom 2:1 završili su nastup u grupi G kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Meč pod Goricom obilježila je velika borba ,,sokola“, koji su imali rano vođstvo, ali su gosti ipak preokrenuli i stigli do trijumfa koji ih vodi u baraž za odlazak na Mundijal u Katar.

Crna Gora je ciklus završila na četvrtoj poziciji, sa 12 bodova. Prvo mjesto osvojila je Holandija, ispred Turske i Norveške.

Početak utakmice donio je veliku radost domaćim navijačima. U 4. minutu Stefan Savić prekinuo je napad Turske, sjajno uposlio Fatosa Bećiraja, koji je zatresao mrežu protivnika i postigao svoj 16. gol u dresu crnogorske reprezentacije.

Četiri minuta kasnije ,,hrabri sokoli“ su ponovo bili u šansi. Milutin Osmajić je dobro prošao po lijevoj strani, izborio se za poziciju, ali je nešto lošije šutirao.

Prvi opasniji napad Turci su pretvorili u pogodak - Kerem Akturolu ostao je sam u kaznenom prostoru i nije mu bilo teško da savlada Matiju Šarkića za 1:1.

Turska je nakon toga preuzela inicijativu, doduše bez konkretnije opasnosti pred golom naše selekcije.

Čekajući priliku za kontranapad, Crna Gora je stvorila još jednu dobru priliku - Sead Hakšabanović je odlično povukao kontru, sjajno proigrao Osmajića, ali je golman Ugurdžan Čakir taj pokušaj odbio u korner.  

Drugi dio meča krenuo je otvorenom igrom obje ekipe, a nakon par poluprilika ,,sokola“, Turska je stigla do preokreta. Orkun Kokdžu je šutirao sa dvadesetak metara, lopta je okrznula Žarka Tomaševića i prevarila Šarkića.

,,Sokoli“ ni tada nije odustajali, samo četiri minuta kasnije stvorili su gotovo idealnu šansu za izjednačenje - Bećiraj je odložio loptu na desetak metara Iliji Vukotiću, kojeg je Čaglar Sojundžu intervencijom sa gol linije spriječio da postigne drugi gol u svom drugom meču u dresu nacionalnog tima.

Uprkos pokušajima da stignu do novog remija, ,,sokoli“ nijesu uspjeli da do kraja meča dođu do boda.

 

Crna Gora - Turska 1:2

 

Gradski stadion, Podgorica. Gledalaca: 2.855.

Sudija: Danijel Zibert (Njemačka).

Strijelci
1:0 - Bećiraj 4', 1:1 - Akturolu 22', 1:2 - Kokču 60'

Žuti kartoni
Osmajić, Vukotić - Crna Gora

Crna Gora: Matija Šarkić, Marko Vešović, Stefan Savić (od 57. Marko Simić), Igor Vujačić, Žarko Tomašević, Risto Radunović, Marko Janković (od 74. Miloš Raičković), Sead Hakšabanović (od 57. Ilija Vukotić), Vladimir Jovović (od 67. Draško Jovović), Milutin Osmajić, Fatos Bećiraj (od 67. Nikola Vujnović).
Selektor: Miodrag Radulović.

Turska: Ugurdžan Čakir, Zeki Čelik (od 90.+1 Kan Ajhan), Merih Demiral, Čaglar Sojundžu, Berat Ozdemir (od 46. Orkun Kokču), Kerem Akturkolu (od 79. Baris Jilmaz), Hakan Ćalhanolu, Burak Jilmaz, Džaner Erkin, Abdulkadir Omur (od 79. Berkan Kutlu), Halil Dervišolu (od 69. Kenan Karaman).
Selektor: Štefan Kunc.