Centar za edukaciju trenera FSCG prije šest mjeseci otpočeo je projekat edukacije fitnes trenera u fudbalu u Crnoj Gori, sa ciljem unaprjeđenja rada u oblasti fizičke (kondicione) pripreme kako seniora, tako i mlađih kategorija u crnogorskim klubovima.

Ovaj projekat i ideja je prvi takve vrste koji se realizuje u ovom regionu.

Kao kriterijum za upis na ovaj vid edukacije bila je visoka stručna sprema iz oblasti sportskih nauka. Polaznici koji su ispunili uslove uglavnom su profesori fizičke culture, koji imaju iskustvo i radni angažman u osnovnim ili srednjim školama u Crnoj Gori, fudbalskim klubovima kao i u fitnes centrima širom Crne Gore. Značajan broj polaznika za sticanje nacionalne fitnes licence su i magistri nauka iz oblasti fizičke kulture.

Raznovrstan i zahtjevan program realizovao se tokom tri semestra, koji su trajali po tri dana, u Tivtu, u hotelu ,,Palma“, kao i na terenima FK Arsenal i obližnjim fitnes centrima.

Osim domaćih stalnih predavača dr Nika Raičkovića, direktora CET FSCG, dr Nikole Rakojevića, dr Koste Goranovića, Borisa Ljutice, kao i saradnika iz prakse kondicionih trenera FK Budućnost i FK Sutjeska, Nikole Vukčevića i Srđana Tatalovića, CET FSCG je obezbijedio i dolazak eminentnih stručnjaka iz inostranstva.

Značajnu ulogu u realizaciji programa, kao i u elaboraciji tema iz kondicije u fudbalu, imali su i predavači prof. dr Marko Stojanović sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Novog Sada (,,A“ selekcija Srbije, Partizan, Olimpija Ljubljana), kao i prof dr Igor Jukić sa Kineziološkog fakulteta u Zagrebu (,,A“ i U-21 selekcije Hrvatske, Alaves (Španija), CSKA Moskva).

Profesori Stojanović i Jukić podijelili su sa polaznicima svoje bogato iskustvo u teorijskom i praktičnom radu, kao i u interakciji sa polaznicima odgovarali na postavljena pitanja.

Osim za polaznike za sticanje nacionalne fitnes licence u fudbalu, predavanja profesora Stojanovića i Jukića bilo je otvoreno za trenere kadetskih i omladinskih ekipa crnogorskih klubova, koji su imali priliku da postavljaju pitanja u vezi kondicione pripreme timova kadetskog i omladinskog uzrasta.

Profesori Stojanović i Jukić izrazili su zadovljstvo, kako samim projektom, organizacijom, radom i novim idejama od strane Centra za edukaciju trenera FSCG, tako i nivoom znanja i informacija koje su pokazali polaznici fitnes licence.

Nakon okončanja edukacije za sticanje nacionalne fitnes licence, plan je da se ovi treneri specijalisti uključe u rad kako seniorskih, tako i mlađih uzrasnih kategorija, da se uključe u rad rukovođenja sistema monitoringa praćenja opterećenja ,,Fitogether“, koji je FSCG podijelio klubovima Telekom 1.CFL, sa ciljem unaprjeđenja razvoja crnogorskog fudbala.