Mlada reprezentacija Crne Gore poražena je od Švedske u trećem kolu grupe F kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Uprkos dobroj igri naše ekipe tokom većeg dijela meča, Švedska je došla do trijumfa 3:1. Presudio je individualni kvalitet Entonija Elange, strijelca dva gola za goste.

- Dobro smo otvorili utakmicu, držali se plana, iz čvrstog bloka bili opasni, a zatvorili prilaze našem golu. U drugom dijelu smo jeftino primili gol, ali smo se vratili u meč. Kada je trebalo da pokažemo stabilizaciju kod 1:1, brzo smo dozvolili rivalu da opet povede. I pored toga, stvorili smo odličnu priliku za 2:2. Krstović je imao dva igrača na povratni pas, ali je izabrao da šutira. Nije to bilo najbolje rješenje. Minut kasnije bilo je 3:1 za Švedsku koja ima pojedince ekstra klase. Oni su napravili prevagu. Nemam što da zamjerim momcima. Sada se spremamo za put u Italiju. Čeka nas još jači protivnik, ali probaćemo da izvučemo pouke i u Vićenci uradimo nešto više, kazao je selektor Miodrag Vukotić.

,,Sokoli“ su odigrali veoma dobro prvo poluvrijeme. Iako je Švedska imala nešto veći posjed lopte, naša selekcija je bila konkretnija.

Prvi šut ka golu protivnika uputio je Miloš Brnović u 3. minutu sa preko 20 metara, ali je lopta završila malo iznad prečke.

Poslije nekoliko ozbiljnijih napada gostiju, Crna Gora je zaprijetila u 37. minutu. Nikola Krstović je povukao kontru, dao pas za Milana Vukotića, ali je vezista ,,sokola“ poslao prejaku loptu za Nikolu Janjića, koji se nalazio u dobroj poziciji na desetak metara od gola.

U prvom minutu sudijske nadoknade Janjić je dobro šutiraog udarca, međutim, bio je zamalo neprecizan.

Ipak, na startu drugog poluvremena Švedska je došla do vođstva. Patrik Velemark je uputio loptu prema Elangi, lopta je preskočila Stefana Milić i nakon toga ofanzivcu gostiju nije bilo teško da savlada Nikolu Ivezića.

Izjednačenje je stiglo 12 minuta kasnije. Nova kontra ,,sokola“, koju je uspješno završio Ivan Vukčević na asistenciju Janjića. Ipak, još brže je stigao novi gol Elange. Defanzivci ,,sokola“ dopustili su previše prostora igraču Mančester junajteda i on je to rutinski pretvorio u vođstvo svoje ekipe.

Bio je to znak za ofanzivniji nastup Crne Gore. Dobra situacija za izjednačenje viđena je u 73. minutu - Krstović je dobro prošao po desnoj strani, snažno centrirao po zemlji, ali su za malo kasnili Zaim Divanović i Vukčević.

Krstović je odličnu šansu imao u 79. minutu, kada se oslobodio čuvara, a onda šutirao pravo u golmana sa nekoliko metara iskosa.

Ubrzo je stigla kazna za taj promašaj. Emil Holm je pronašao Amina Sara, koji je praktično neometan plasirao loptu u mrežu domaćina.

Naredni meč u grupi F ,,sokoli“ igraju 7. septembra, kada gostuju Italiji u Vićenci.

 

Crna Gora - Švedska 1:3

 

Gradski stadion, Podgorica.

Sudija: Urs Šnider (Švajcarska).

Strijelci
0:1 - Elanga 50', 1:1 - Vukčević 62', 1:2 - Elanga 64', 1:3 - Sar 80'

Žuti kartoni
Vukotić, Šaletić, Brnović - Crna Gora
Crna Gora: Nikola Ivezić, Danilo Pešukić, Miloš Brnović, Stefan Milić, Ognjen Obradović, Nikola Janjić (od 83. Vuk Striković), Milan Vukotić (od 70. Zaim Divanović), Nikola Krstović, Aleksa Latković (od 46. Ivan Vukčević), Omar Sijarić (od 70. Lazar Mijović), Đorđe Šaletić.
Selektor: Miodrag Vukotić.

Švedska: Samuel Brolin, Emil Holm, Aihan Usu, Pavle Vagić, Erik Kal, Bilal Husein, Patrik Velemark (od 67. Amin Sar), Armin Gigović (od 80. Gustavson), Entoni Elanga (od 86. Nils Freling), Banjamin Nigren (od 80. Denis Kolander), Tim Prica (od 86. Albin Merfelt).
Selektor: Poja Asbagi.