Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević izabran je danas, na 45. redovnom Kongresu UEFA koji je održan u Montroju (Švajcarska), za člana Savjeta Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) i tu funkciju obavljaće u naredne četiri godine. Predsjedniku Savićeviću biće to drugi mandat u Savjetu FIFA.

Evropsku fudbalsku federaciju i njene interese u Savjetu FIFA, tijelu koje je zaduženo za definisanje misije, strateškog pravca, politika i vrijednosti FIFA sa posebnim osvrtom na organizaciju i razvoj fudbala na svim nivoima širom svijeta, osim predsjednika Savićevića predstavljaće i Razvan Burleanu, Jorgos Kumas i Peter Peters.

- Izuzetna mi je čast što sam od delegata Kongresa UEFA, predstavnika svih 55 evropskih fudbalskih saveza, dobio povjerenje da tokom naredne četiri godine budem jedan od predstavnika Evropske fudbalske asocijacije u Savjetu FIFA. Tokom prethodne četiri godine, za vrijeme trajanja prvog mandata u Savjetu FIFA, učestvovao sam u radu i  donošenju najvažnijih odluka za svjetski fudbal i na taj način dao skroman doprinos ostvarenju ciljeva Svjetske fudbalske federacije. Obavljajući dužnosti člana Savjeta FIFA stekao sam iskustva koja su od neprocjenjivog značaja za dalji rad, kako na nacionalnom nivou u ulozi predsjednika FSCG tako i na međunarodnom u FIFA-i i UEFA-i. Napredak i dalji razvoj fudbala biće u fokusu i u narednom periodu  i vjerujem da ću učešćem u daljem radu Savjeta FIFA doprinijeti razvoju fudbala kako na globalnom tako i na nacionalnom i lokalnom nivou, rekao je predsjednik Savićević povodom izbora za člana Savjeta FIFA.

Među nadležnostima Savjeta je i definisanje standarda, politika i procedura koje se primjenjuju prilikom sklapanja komercijalnih ugovora, grantova za razvoj fudbala, operacionalnih troškova FIFA kao i svih ostalih finansijskih i poslovnih pitanja FIFA. Takođe, Savjet odlučuje o mjestu i datumu održavanja FIFA turnira i broju timova koji će na njima učestvovati. Izuzetak je Svjetsko prvenstvo – odluka o domaćinstvu Mundijala donosi se glasanjem na Kongresu FIFA.

U strukturi Savjeta FIFA, koji ima 37 članova, najveći broj, ukupno devet, dolazi iz Evropske fudbalske federacije (UEFA). Po sedam članova daju ACF i CAF, po pet članova dolaze iz CONMEBOL i CONCACAF, dok OFC daje tri člana. Osim predstavnika konfederacija, član Savjeta je i predsjednik FIFA.