Reforma UEFA Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija usvojena nakon dvije godine konsultacija sa relevantnim akterima...

Izvršni odbor Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) usvojio je na danas održanoj sjednici novi format takmičenja za UEFA Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencija čija će primjena početi od sezone 2024/25. Reforma sistema takmičenja došla je nakon dugotrajnih konusltacija unutar fudbalske zajednice i dobijene jednoglasne podrške od strane Izvršnog odbora Evropske klupske asocijacije (ECA) i UEFA Komiteta za klupska takmičenja (prisutna bila većina klubova) prošlog petka.

Izmjene su napravljenje sa ciljem da osiguraju svijetlu budućnost evropskog fudbala na svim nivoima kao i da budu u saglasju sa rastućim potrebama svih uključenih aktera. Nedvosmislenim potvrđivanjem zajedničke posvećenosti principu otvorenih takmičenja i sportskih zasluga širom kontinenta sačuvana je svrha održavanja nacionalnih takmičenja.

Komentarišući novi format evropskih klupskih takmičenja predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin rekao je:

- Ovaj unaprijeđenih format održaće živim san svih timova u Evropi da učestvuju u UEFA Ligi šampiona zahvaljujući rezultatima koje ostvare na terenu i omogućiće dugoročnu održivost, prosperitet i rast za sve u evropskom fudbalu a ne samo za samoizabrani kartel. Fudbal je kulturno i socijalno blago, obogaćeno vrijednostima, tradicijom i emocijama koje se dijele širom našeg kontinenta. Uloga UEFA-e kao rukovodećeg tijela i odgovornog čuvara igre u Evropi jeste da zaštiti nasleđe u procesu budućeg razvoja fudbala u Evropi za nacionalne asocijacije, lige, klubove, igrače i navijače na svim nivoima. Zbog toga smo imali dugotrajan proces konsultacija tokom prethodne dvije godine koji je vodio ka jednoglasnoj podršci našeg predloga i uvjereni smo da će usvojena reforma dovesti do ostvarenja zacrtanih ciljeva.

Dalje odluke koje se odnose na rebalansiranje pristupne liste, datuma odigravanja utakmica, sistema žrijeba, formata finala, koeficijenata i distribucije finansijskih sredstava biće dostupne do kraja godine i dok su eventualna prilagođavanja danas predstavljenog sistema i dalje moguća.

U isto vrijeme UEFA će reafirmisati jaku finansijsku posvećenost kompletnom evropskom fudbalu i inicirati korake kako bi se osigurala veća finansijska solidardnost podijeljena širem spektru klubova koji ne učestvuju u UEFA klupskim takmičenjima. Ovim će se dodatno osnažiti temelji na kojima je sagrađen fudbal u Evropi.

Takođe, UEFA će započeti dijalog sa svim relevantnim akterima sa ciljem predlaganja načina za dodatnu zaštitu zdravlja igrača na svim nivoima.

Detalji formata takmičenja

Broj učesnika UEFA Lige šampiona povećava se sa 32 na 36. Najveća izmjena ogleda se u transformaciji tradicionalne grupne faze na način što će se igrati jedinstvena liga. Svim klubovima učesnicima garantuje se 10 utakmica sa 10 različitih protivnika (pet utakmica kod kuće, pet utakmica u gostima) što je promjena u odnosu na dosadašnjih šest utakmica u grupnoj fazi protiv tri različita tima (tri utakmice kod kuće, tri utakmice u gostima).

Osam nabolje plasiranih timova nakon završetka ligaške faze kvalifikovaće se za fazu eliminacija, dok će timovi koji zauzmu od 9. do 24. mjesta na tabeli odigrati eliminacione mečeve (kod kuće i u gostima) za plasman među najboljih 16 ekipa.

Slične izmjene sistema takmičenja biće primijenjene u UEFA Ligi Evope (osam mečeva u ligaškoj fazi) i Ligi konferencija (šest mečeva u ligaškoj fazi). Broj učesnika ova dva takmičenja može biti povećan sa 32 na 36 i ova odluka biće predmet budućih diskusija i dogovora.

Učešće timova u UEFA Ligi šampiona i dalje će ostvarivati na osnovu učinka u nacionalnim takmičenjima. Svi mečevi UEFA klupsih takmičenja i dalje će se igrati sredinom sedmice uslijed uvažavanja važnosti kalendara takmičenja u nacionalnim šampionatima širom Evrope.