Fudbaleri Crne Gore upisali su i drugi trijumf u grupi G kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Kao što se i očekivalo, bila je ovo ,,jednosmjerna“ utakmica, u kojoj su ,,sokoli“ praktično od prve sekunde bili u ofanzivi, što je rezultiralo sa četiri gola u mreži Gibraltara - 4:1.

Goste sa juga Pirinejskog poluostrva ,,otvorio“ je sa kapitenskom trakom na ruci Fatos Bećiraj, koje je to bio 11. gol u dresu reprezentacije. Golgeterske sposobnosti pokazao je i štoperski par Marko Simić - Žarko Tomašević, dok je utakmicu zaključio Stevan Jovetić, trećim golom u ovom kvalifikacionom ciklusu, odnosno četvrtim pogotkom u dresu ,,sokola“ na posljednje tri utakmice. Jovetić je sada na koti od 31 gola u 60 nastupa u dresu najdražih boja.

Duel sa Gibraltarom bio je prilika i za dva debitantska nastupa - Kristijan Vuljaj i Ilija Martinović odigrali su prve minute za nacionalni tim.

Današnji trijumf mogao je da bude i ubjedljiviji - dva puta u prvih petnaestak minuta golu gostiju prijetio je Uroš Đurđević.

Ipak, u 25. minutu odradio je veliki dio posla za vođstvo ,,sokola“ - nakon centaršuta Nebojše Kosovića, Đurđević je glavom pogodio stativu, lopta je zatim okrznula drugu stativu, a na pravom mjestu bio je Bećiraj, koji je zakucao u mrežu.

Pet minuta kasnije Gibraltar je izjednačio iz jedaesterca preko Risa Strajha, iz paktično jedinog ,,izleta“ pred golom naše selekcije.

Ipak, sve je došlo na svoje mjesto u finišu prvog poluvremena. Kosović je ponovo uputio dobar centaršut, ovog puta je Simić glavom poslao loptu iza leđa Kajla Goldvina.

Ono što je gledano u prvom dijelu, nastavljeno je i po povratku sa odmora. U 52. minutu Jovetić je pokušao sa ivice šesnaesterca, ali je Goldvin paradom spasio svoju ekipu. To nije uspio da uradi nakon kornera koji ubrzo izveo Sead Hakšabanović, poslije kojeg je Tomašević poslao loptu pod prečku za povećanje vođstva.

,,Sokoli“ su malo spustili ritam poslije trećeg gola, ali ni ovaj meč nije mogao da prođe bez Jovetićevog pogotka - u 80. minutu savršeno je izveo slobodni udarac iskosa sa nešto više od 16 metara.

U drugom minutu sudijske nadoknade uputio je ,,projektil“ sa dvadesetak metara, a goste je ovog puta spasila stativa.

Time je zaključen meč, a ,,sokoli“ se okreću duelu sa Norveškom, koji je na programu u utorak 30. marta na Gradskom stadionu u Podgorici.

 

Crna Gora - Gibraltar 4:1

 

Gradski stadion, Podgorica.

Sudija: Manuel Šutengruber (Austrija).

Strijelci
1:0 - Bećiraj 25', 1:1 - Stajh (p) 30', 2:1 - Simić 43', 3:1 - Tomašević 53', 4:1 - Jovetić 80'

Žuti kartoni
Vuljaj - Crna Gora
Goldvin, Pons, Stajh - Gibraltar

Crna Gora: Milan Mijatović, Risto Radunović, Marko Vukčević, Žarko Tomašević, Uroš Đurđević (od 76. Ilija Martinović), Marko Bakić (od 26. Kristijan Vuljaj), Fatos Bećiraj (od 46. Stevan Jovetić), Vladimir Jovović, Sead Hakšabanović (od 59. Aleksandar Boljević), Nebojša Kosović (od 59. Dušan Lagator), Marko Simić.
Selektor: Miodrag Radulović.

Gibraltar: Kajl Goldvin, Itan Džoli, Džulijan Valarino (od 81. Skot Vajzmen), Džon Sardžent, Entoni Molds, Mohamed Badr (od 46. Džejmi Kumbs), Ris Stajh (od 65. Dilan Borg), Alen Pons (od 65. Lajam Voker), Irin Barnet, Itan Santos, Džejmi Bozio (od 51. Endrju Hernandez).
Selektor: Hulio Ribas.