Trijumf na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo…

,,Hrabri sokoli“ pobjedom nad Letonijom otvorili su nastup u grupi G kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Na krilima kapitena i dvostrukog strijelca Stevana Jovetića, Crna Gora je slavila sa 2:1 nakon preokreta i to na isti dan na koji je prije 14 godina istim rezultatom savladala Mađarsku u prvom zvaničnom meču.

Jovetić je u 59. utakmici u dresu najdražih boja došao do 30. gola, a meč u baltičkoj zemlji pamtiće i Uroš Đurđević, koji je upisao debitantski nastup za reprezentaciju Crne Gore.

Večeras su izabranici Miodraga Radulovića izborili pobjedu u veoma teškoj utakmici po izuzetno lošem terenu stadiona ,,Skonto“ i selektoru debi na klupi čestitali trijumfom.

Ipak, uspjeli su da prebrode sve izazove, uključujući i često pretjerano agresivnu igru domaćina.

U takvoj situaciji, gosti su sve vrijeme kontrolisali dešavanja na terenu. Duel su otvorili opasnim udarcima Seada Hakšabanovića u 5. i 17. minutu, da bi prvu stopostotnu šansu imali u 36. minutu. Jovetić i Hakšabanović su dobro kombinovali, lopta je došla do Đurđevića koji je uputio dobar udarac na gol Letonije. Golman domaćina Pavel Štejnbors je odbranio, ali je na odbijenu loptu natrčao Igor Ivanović, koji nije uspio da je sprovede u mrežu.

Kazna za promašaje stigla je u 40. minutu. Letonci su izveli dobru polukontru, koju je lijepim golom završio Janis Ikaunieks.

Međutim, već u sljedećem napadu uslijedio je pravi odgovor ,,sokola“. Nebojša Kosović poslao je dugu loptu u šesnaesterac domaćina, gdje je primio kapiten i nakon dvije finte matirao Štejnborsa.

U nastavku je viđena ofanziva ,,sokola“ koja rezultirala sa pet veoma opasnih situacija pred golom domaćina. Igor Vujačić je glavom bio zamalo neprecizan u 59. minutu, dva minuta kasnije dobar pokušaj imao je Jovetić.

U 65. kapiten je probao udarac iskosa, ali je Jurkovskis bio na gol liniji i tako spasio svoju ekipu. Petnaestak minuta kasnije Đurđeviću je nedostajalo nekoliko centimetara da sprovede loptu u mrežu poslije šuta Jovetića.

Tako ofanzivan pristup naše selekcije isplatio se u 83. minutu. U glavnoj ulozi bio je Jovetić sa majstorskim pogotkom sa dvadesetak metara.

Preostali dio meča ,,sokoli“ su odigrali smireno, uz šansu Vladimira Jovovića da u sudijskoj nadoknadi pobjedu nad Letonijom učini ubjedljivijom.

 

Letonija - Crna Gora 1:2

 

Stadion ,,Skonto“, Riga.

Sudija: Alen Duriu (Luksemburg)

Strijelci
1:0 - Ikaunieks 40', 1:1 - Jovetić 41', 1:2 - Jovetić 83'

Žuti kartoni
Kamešs, Černomordijs, Karklinšs, Tobers - Letonija
Vujačić - Crna Gora

Letonija: Pavel Štejnobors, Roberts Savaljnieks, Antonijs Černomordijs, Marcis Ošs, Raivis Jurkovskis, Kristers Tobers, Arturs Zjuzins (od 70. Krišs Karklinš), Vladimirs Kamešs (od 70. Alvis Jaunzems), Janis Ikaunieks, Andrejs Ciganiks (od 81. Davis Ikaunieks), Roberts Uldrikis (od 81. Raimonds Krolis).
Selektor: Dainis Kazakevičs.

Crna Gora: Milan Mijatović, Adam Marušić, Stefan Savić, Igor Vujačić, Risto Radunović, Nebojša Kosović, Aleksandar Šćekić, Igor Ivanović (od 75. Vladimir Jovović), Sead Hakšabanović (od 90.+2 Aleksandar Boljević), Stevan Jovetić (od 87. Fatos Bećiraj), Uroš Đurđević.
Selektor: Miodrag Radulović.