Radulović održao prvu konferenciju u ulozi selektora seniorske reprezentacije Crne Gore...

Novoizabrani selektor seniorske reprezentacije Crne Gore Miodrag Radulović predstavljen je danas na konferenciji za novinare koja je održana u Kući fudbala.

Prvog radnog dana u ulozi selektora nacionalnog tima Radulović je sa predstavnicima medija razgovarao o očekivanjima, obavezama i ciljevima reprezentacije Crne Gore u narednom periodu.

- Prije svega izuzetna mi je čast što sam izabran za selektora seniorske reprezentacije Crne Gore i što sam, nakon desetak godina rada u inostranstvu, ponovo u svojoj kući. Zahvalio bih se rukovodstvu Fudbalskog saveza na ukazanom povjerenju i imenovanju na funkciju koja predstavlja krunu moje dosadašnje karijere i na koju ću biti ponosan do kraja života. Imam obavezu da na neki način uzvratim Fudbalskom savezu jer je na neki način on učestvovao u mom trenerskom stvaranju i sigurno da mi je rad ovdje otvorio vrata inostranih klubova i selekcija. Obaveza mi je da u rad sa našom selekcijom, nakon 20 godina rada i takmičenja na vrhunskom nivou, implementiran svo svoje znanje i iskustvo u cilju afirmacije reprezentacije i kompletnog crnogorskog fudbala, rekao je Radulović u uvodnom izlaganju.

Selektor „sokola“ ističe da dobro poznaje većinu igrača koji su članovi nacionalnog tima i da u njih, kao i u svoje saradnike iz stručnog štaba, ima bezgranično povjerenje.

- Vrlo dobro poznajem većinu igrača koji čine okosnicu reprezentacije jer sam sa njima radio u različitim reprezentativnim selekcijama i klubovima. Za ostvarenje vrhunskog rezultata neophodno je da se stvore svih preduslovi za kvalitetan rad, a ja sam siguran da oni ovdje postoje, počevši od grupe igrača koji su na raspolaganju, njihovih ljudskih i igračkih kvaliteta. U njih imam bezgranično povjerenje, kao i u stručni štab, dodao je selektor „sokola“. 

Stručni štab seniorske reprezentacije, uz selektora Miodraga Radulovića, činiće asistenti Miodrag Džudović i Srđan Kljajević, trener golmana Božidar Vuksanović i analitičar Nenad Stanković.

U pripremama za obaveze koje očekuju naš nacionalni tim u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru stručni štab će posebnu pažnju posvetiti analizi igara u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

- Polazna osnova u analizi i pripremi za ozbiljno takmičenje kakvo su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo biće nam posljednje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo jer nas od marta očekuju dueli sa reprezentacijama tog nivoa. Ne potcjenjujem Ligu nacija ali moramo da se pripremimo za veći nivo takmičenja u kojem nas očekuju protivnici većeg nivoa. Znamo kako su završene te kvalifikacije i ubijeđen sam da ćemo napraviti korak napred u odnosu na taj ciklus, ističe Radulović.

Stručnjak koji je u karijeri sa dosta uspjeha predvodio seniorske selekcije Libana i Mijanmara ističe da ima viziju kako naš nacionalni tim treba da izgleda.

- Fokusiran sam na ono što imam, na igrače kojima raspolažem. Znate da se kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo po prvi put igraju u ovom rasporedu, sa tri utakmice u sedam dana. Trebaće nam veća baza igrača zbog rotacija koje će biti neophodne uslijed zgusnutog rasporeda u takmičenju ovog kvaliteta. Moramo imati plan A i plan B, ali zbog cijele situacije sa COVID-19 i plan C jer sve do dana utakmice ili polaska na gostovanje nećemo biti sigurni kojim snagama raspolažemo. Nadam se da će, prije svega, igrači biti spremni a mi već imamo viziju kako naša ekipa treba da izgleda u narednom periodu. Svaki trener ima neku svoju filozofiju ali to ne znači da se treba držati čvrsto filozofije koju zastupate. Moramo se prilagođavati situaciji i protivniku, moramo imati razrađen sistem i stil igre. Vjerujem da ću zajedno sa svojim saradnicima uspjeti da učinim da se naša ekipe transformiše kroz samu utakmicu što je veoma važno na ovom nivou, kaže selektor „sokola“.

Raduolović ističe da će u narednom periodu biti prostora za igrače iz domaće lige.

- Uvijek sam izuzetno cijenio našu ligu, naše trenere i igrače iz naše lige. Više od 70% igrača iz trenutnog sastava reprezentacije poteklo je iz naše lige, što je dokaz postojanja kvaliteta. Ne možemo da govorimo o kvalitetu kao u ligi petice ali će naš fokus u nastojanjima da proširimo bazu biti na našoj ligi. Ima igrača koji zaslužuju poziv i sigurno će biti pružena šansa igračima iz naše lige da igraju za nacionalni tim, smatra Radulović.

Selektor našeg nacionalnog tima svjestan je visokih očekivanja javnosti i želje svih ljubitelja fudbala za plasmanom „sokola“ na veliko takmičenje.

- Očekivanja javnosti sigurno jesu velika i normalno je da navijači i svi koji vole nacionalni tim žele uspjeh. Na nama je, prije svega, da napravimo korak naprijed u odnosu na prethodni kvalifikacioni ciklus. Imamo dobar raspored, fokus je na start takmičenja jer mi iskustvo govori koliko je u kvalifikacijama bitan početak. Ukoliko startujemo dobro postoji šansa jer dobri rezultati utiču na samopouzdanje i moral. Ne volim laka obećanja, imam 20 godina iskustva u fudbalu i znam šta sve on sa sobom nosi i ukoliko želite da vas isprati sreća morate da ispoštujete određena fudbalska pravila. Ono što je sigurno jeste da ćemo se ravnopravno boriti za svaki bod u kvalifikacijama, zaključio je Radulović.

Debi na klupi reprezentacije Crne Gore selektor Radulović imaće 24. marta kada će naš nacionali tim krenuti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo gostovanjem Letoniji. Tri dana kasnije, 27. marta, na Gradski stadion u Podgorici stiže selekcija Gibraltara, dok će 30. marta „sokoli“ odmjeriti snage sa Norveškom.