Centar za edukaciju trenera FSCG realizovao je, u periodu od 21. do 23. decembra, obiman i sadržajan seminar za produženje UEFA ,,B“, ,,A“ i ,,Pro“ licenci.

Tokom trodnevnog rada u Tivtu, elaborirane su aktuelne teme iz različitih oblasti koje se tiču fudbala.

Seminar produženja licence otvorio je direktor Centra za edukaciju trenera FSCG dr Niko Raičković i sa sekretarom i edukatorom CET FSCG Borisom Ljuticom imao izlaganje o aktivnostima Centra za edukaciju trenera FSCG u tekućoj godini.

Selektori U-15 i U-17 reprezentacije Crne Gore, Goran Perišić i Slobodan Drašković, prezentovali su rad i aktivnosti U-15 i U-17 selekcija tokom 2020. godine.

Direktor Grassroots kancelarije FSCG Amil Gerina govorio je o aktivnostima te kancelarije u ovoj godini, a imao je izlaganja i na temu izmjene i dopune pravila igre iz oblasti suđenja.

Mojaš Radonjić, direktor Kancelarije za razvoj omladinskog fudbala, prezentovao je aktivnosti na planu razvoja omladinskog fudbala u Crnoj Gori sa svim svojim specifičnostima.

Selektor ženskih reprezentacija FSCG Mirko Marić upoznao je učesnike seminara sa radom i aktivnostima ženskih reprezentativnih selekcija godini na izmaku.

Crnogorskim trenerima obratio se i koordinator ,,Vameval“ programa Boris Ljutica na temu ,,Trogodišnje UEFA Vameval testiranje u Crnoj Gori“.

Profesor Radoje Novović elaborirao je teme iz oblasti pedagogije sporta, pedagoškog rada trenera u klubu i trenera u radu (ponašanje trenera na javnoj sceni).

Na temu ,,Filozofija igre – Model igre bugarskog CSKA“ govorio je UEFA ,,Pro“ trener iz Srbije, Miloš Krušćić, bivši trener CSKA i više srbijanskih prvoligaša.  

Iz oblasti kondicije u fudbalu predavanje je imao stalni predavač CET FSCG, dr Kosta Goranović, sa temom ,,Rad kondicionog trenera u klubu“.

Posebno interesantno obraćanje imao je gost iz Fudbalskog saveza Srbije Dalibor Zorko, koji je predavač u Centru za edukaciju trenera FS Srbije i šef instruktorske službe FSS. Crnogorskim trenerima se obratio sa temama ,,Razvojni proces igrača U-12 do U-15“ i ,,Razvojne strategije upravljanja u fudbalu“.

Na kraju veoma sadržajnog i iscrpnog seminara realizovana je panel diskusija sa poznatim crnogorskim trenerima kao panel gostima: Miodragom Božovićem, Sašom Petrovićem i Miodragom Radulovićem. Crnogorski treneri imali su priliku da se upoznaju sa specifičnostima trenerskog posla naših poznatih trenera u inostranstvu i sličnim temama koje nosi trenerski zanat.

- Izuzetno sam zadovoljan realizovanim aktivnostima tokom ova tri dana u Tivtu. Crnogorski treneri imali su mogućnost da se upoznaju sa aktuelnim temama iz oblasti fudbala, imali su takođe mogućnost da tokom interaktivne komunikacije iznesu svoje stavove, razmišljanja i sugestije, imajući u vidu da su to treneri koji rade u klubovima i koji imaju veliko iskustvo, istakao je dr Niko Raičković, direktor Centra za edukaciju trenera FSCG.