,,Sokoli“ se okreću duelima sa Azerbejdžanom i Luksemburgom…

Fudbaleri Crne Gore remizirali su sa Letonijom u prijateljskom meču rezultatom 1:1.

Prvu utakmicu ,,sokola“ u Podgorici nakon 11 mjeseci obilježio je veliki broj debitanata u nacionalnom dresu, ali i kiša, koja je padala sve vrijeme i tako poprilino pokvarila uslove za igru.

Duel sa Letoncima pamtiće čak šest debitanata - prvi nastup u dresu naše najbolje selekcije upisali su Vladan Adžić, Igor Ivanović, Šaleta Kordić, Nikola Vujnović, Miloš Raičković i Vasko Kalezić.

Selektor Faruk Hadžibegić na taj način se odlučio da protiv reprezentacije baltičke države izvede kombinovani sastav.

Crna Gora je bolje ušla u meč, imala inicijativu u uvodnom dijelu, kao i odličnu šansu u 10. minutu. Marko Janković je centrirao, a Vladan Adžić glavom poslao loptu tik pored stative.

Uslijedilo je još nekoliko opasnih napada, a onda i odgovor Letonaca. U 26. minutu Krišs Karklinš je izveo korner, Igors Tarasovs je bio najviši u skoku, što je rezultiralo loptom u mreži Danijela Petkovića.

Nakon toga se odnos snaga na terenu ujednačio, uglavnom se igralo između dva šesnaesterca, uz dosta problema zbog lošeg terena. Ipak, do kraja poluvremena Letonija je imala najbolju šansu - lopta je došla do Karklinšsa na desetak metara od gola domaćih, ali je Petković sjajnom intervencijom otklonio opasnost.

Nastavak je donio mnogo manje uzbuđenja. Uslovi za igru bili su sve lošiji, što je prilično uticalo na ritam utakmice. ,,Sokoli“ su više napadali, ali je često falio zaršni pas za konkretizaciju napada.

Najbolju šansu u drugom poluvremenu imala je Crna Gora - Darko Bulatović je centrirao sa lijeve strane, Aleksandar Šofranac je okrznuo loptu glavom, ali je završila malo pored stative gola Letonije.

A onda, nedugo nakon što je četvrti sudija pokazao koliko će se još igrati, ,,sokoli“ su kapitalizovali incijativu u finišu - strijelac izjednačujućeg pogotka bio je Igor Ivanović, koji se lijepo oslobodio čuvara i onda plasirao loptu u mrežu gostiju.

Crna Gora je na taj način završila prvi od tri izazova u sedam dana. Naredni je u subotu od 15 časova protiv Azerbejdžana u trećem kolu grupe 1 Lige nacija.

 

Crna Gora - Letonija 1:1

 

 

Gradski stadion, Podgorica

Sudija: Admir Šehović (BiH).

Strijelac
0:1 - Tarasovs 26', 1:1 - Ivanović 90'+1'

Žuti kartoni
Tobers, Tidenbergs, Zjuzins - Letonija

Crna Gora: Danijel Petković, Aleksandar Šofranac, Marko Vukčević, Darko Bulatović, Vladan Adžić, Marko Janković (od 72. Miloš Raičković), Igor Ivanović, Šaleta Kordić (od 72. Fatos Bećiraj), Deni Hočko (od 57. Branislav Janković), Aleksandar Šćekić, Nikola Vujnović (od 57. Vasko Kalezić).
Selektor: Faruk Hadžibegić.

Letonija: Robert Ozois, Marcis Ošs (od 46. Elvis Stuglis), Kristers Tobers (od 46. Eduards Emsis), Davis Ikaunieks (od 84. Raimonds Krolis), Raivis Jurkovskis, Andrejs Ciganiks (od 46. Eduards Tidenbergs), Vladislavs Fjodorovs, Igors Tarasovs, Martinš Kigurs (od 79. Roberts Uldriks), Krišs Karklinš (od 75. Arturs Zjuzins), Vladislavs Gutkovskis.
Selektor: Dainis Kazakevičs.