Novi selektor crnogorske fudbalske reprezentacije Zlatko Kranjčar ponovio je svoje razmišljanje da Crna Gora ima kvalitet da se uključi u borbu za drugo mjesto u grupi G kvalifikacija za dolazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine. Kranjčar je na konferenciji za novinare orgnizovanoj povodom žrijeba za Euro 2012 ponovio stav da naša selekcija može napraviti podvig i izboriti se za mjesto koje vodi u baraž za prvenstvo Starog kontinenta.

- Osvrnuću se na žrijeb. Stojim iza onog što sam rekao predstavnicima medija koji su me uspjeli kontaktirati u prethodnom periodu. Dobili smo jednu vrlo atraktivnu, vrlo afirmativnu i motivišuću grupu. Engleska, Švajcarska, Vels i Bugarska su protivnici koji nam daju veliki motiv da u ovim kvalifikacijama pokušamo doći do druge pozicije zahvaljujući svojoj želji i kvalitetu. Zašto govorim druge? Iz razloga što, u ovom trenutku, Englesku vidim kao prvog favorita koji će sigurno napasti prvu poziciju, dok Švajcarska, Bugarska, Crna Gora i Vels imaju vrlo ujednačene kvalitete i samim tim pravo da se nadaju da dođu do druge pozicije. Mislim da sam realan kada govorim o tome, jer sam već dosta upoznao naš tim gledajući utakmice u prethodnim kvalifikacijama. Igrači imaju jedno iskustvo više, iza sebe već imaju dvije godine takmičenja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i imaju protivnike koji će ih motivisati i dati im dodatnu ambiciju. S moje strane gledanja, ni Švajcarska, ni Bugarska, ni Vels nisu bolji od nas. Ja to ne govorim da bih ohrabrio vas ili sebe, već govorim realno. Dugo sam u fudbalu, prošao sam jedne kvalifikacije, prošao sam svjetsko prvenstvo, gledao sam reprezentaciju i prije nego što sam postao selektor. Rezimirajući sve, mislim da Crna Gora ima pravo da se nada dobrom rezultatu i uđe u borbu za drugu poziciju. Ne smijemo se zadovoljiti nečim drugim, to nam mora biti cilj i to ću predstaviti igračima. Mislim da su i igrači, kada su vidjeli grupu, dijelili moje mišljenje. Nadam se da ćemo kroz zajedničku saradnju i kroz pripreme, kako psihološke, tako i taktičke prema protivnicima, biti u stanju da ostvarimo željeni rezultat. Veliku nadu mi daju utakmice koje sam odgledao - sa Bugarskom i Irskom u Podgorici. Imamo iskustvo igranja sa jednom ostrvskom reprezentacijom, jer nas očekuju Engleska i Vels koje njeguju sličan stil igre. Ako smo na utakmicama sa Italijom bili ravnopravni, čak i u situaciji da pobijedimo, mislim da nema razloga da ne budemo realno optimistični. Mi ćemo već od 3. marta početi pripreme za to. To će biti moj prvi kontakt sa igračima, na kojem ću im predočiti svoju viziju – što želim, moje ideje i način igre, koji se neće puno mijenjati osim u taktičkim elementima, jer je to proces koji moramo dobro apsolvirati. Pratićemo protivnike sa kojima ćemo igrati, daćemo veliku pažnju analizama i sopstvenoj pripremi – kako odgovoriti na zahtjeve protivnika i nadigrati ih. Mislim da će u nekim slučajevima i protivnik sigurno imati puno razloga da razmišlja o nama. Već su pojedini selektori najavili da je Crna Gora veoma opasna. Kada jedan Kapelo kaže da dobro poznaje Crnu Goru, onda je to za pozdraviti. To i meni daje jednu dodatnu motivaciju za što bolju pripremu naše reprezentacije da odgira sve utakmice vrlo dobro i postigne rezultat - rekao je Kranjčar u uvodnom izlaganju.

Generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac bio je zadovoljan žrijebom ishodom žrijeba u Varšavi. On je dodao da su pregovori o kalendaru takmičenja zakazani za 15. mart u Cirihu.

- Prije žrijeba imali smo nekoliko želja. Jedna od njih je bila da budemo u grupi sa pet ekipa, jer samim tim imali bi jednog protivnika i dvije utakmice manje. Kao što znate, u kvalifikacijama imamo dvanaest termina, dok ćemo u grupi imati osam utakmica. Druga želja nam je bila da izbjegnemo rivale koji predstavljaju daleka gostovanja kao što je Azerbejdžan, neugodnu selekciju iz trećeg šešira poput Bosne i Hercegovine. Isto tako, ne bi bili srećni da smo iz drugog šešira dobili reprezentaciju Srbije koja je veoma jaka. Što se tiče prvog šešira, željeli smo jednu jaku reprezentaciju što smo zaista i dobili. Svi se slažu da je naša grupa jedna od najjačih, ako ne i najjača u kvalifikacijama, ali sa druge strane, mogli smo da dobijemo i težu i lakšu grupu.
Kao što je rekao selektor Kranjčar, ovo je izuzetno jaka grupa, ali i grupa sa timovima sa kojima naša reprezentacija može da igra. Odmah nakon žrijeba obavili smo sastanak as predstavnicima svih saveza iz naše grupe. Dogovorili smo se da o rasporedu raspravljamo na sastanku koji će se 15. marta održati u Cirihu. Ukoliko se dogovorimo, sve će već tada biti jasno. Ukoliko nekome ne bude odgovarao ponuđeni raspored, presudiće UEFA. U svakom slučaju, pokušaćemo da se izborimo za raspored koji nama odgovara, ali treba imati u vidu da na taj sastanak svako dolazi sa svojim željama i da je teško zadovoljiti sve apetite i ambicije. Do samog starta kvalifikacija, planirali smo da, uz već zakazanu utakmicu sa Makedonijom, odigramo još tri prijateljske utakmice. U drugoj polovini maja igrali bi dvije utakmice, kao i jednu u avgustu u FIFA terminu. Pokušavamo da napravimo balans, da odigramo dvije utakmice kao gosti i dvije kao domaćini, i samim tim omogućimo selektoru Kranjčaru da dobro upozna sve reprezentativce na koje računa i spremno dočeka početak kvalifikacija - rekao je Đurđevac.

PITANJA NOVINARA

Koliko je bitan raspored za uspjeh u kvalifikacijama? Koga biste željeli za protivnike u ovoj godini?
Kranjčar: Sebi sam upravo postavio pitanje da li bi bilo dobro početi sa dvije utakmice kod kuće, kao što je to bio slučaj u prethodnim kvalifikacijama. To donosi određenu prednost. Ipak, pošto su termini malo izmijenjeni, znate da će se utakmice igrati petkom i utorkom, možda bi bilo zgodno početi sa jednom utakmicom ovdje, odabrati protivnika koji je pobjediv, dakle ne Englesku,  a onda krenuti sa ciklusom od dvije utakmice, jednu vani pa jednu doma.
Dakle, mislim da bi nam odgovaralo da dvije od prve tri utakmice igramo kod kuće. Takođe, bilo bi dobro u te tri utakmice izbjeći Englesku. Poznajući Engleze, koji će prilikom pregovora sigurno imati prednost, vjerujem da će oni izbjeći da igraju u septembru zbog početka prvenstva. To znači da nam ostaju Vels, Švajcarska i Bugarska, što i jeste moja želja. To je naravno, samo moja želja, još nisam o tome razgovarao sa čelnicima saveza.
Imamo dovoljno vremena da se pripremimo za pregovore, da pripremimo plan koji će voditi naš predsjednik Savićević, pošto ćemo generalni sekretar i ja biti samo potpora tamo. Važno je da uskladimo mišljenje i da, kada izađemo na taj skup, izborimo jedan povoljan kalendar odigravanja utakmica. Ja sam svjestan da će nas neki pokušati marginalizirati, ali mislim da će nam ono što se napravilo do sada i velika uloga predsjednika i njegovo djelovanje u UEFA-i omogućiti da se naše želje i sugestije uvaže i prihvate. U razgovore ćemo ući vrlo spremni i dobiti jedan ravnopravan tretman.

Koliko vas motivišu dueli sa trenerima kao što su Kapelo, Tošak i Hicfild?
Kranjčar: Mene više motiviše priprema mojih igrača i kako će oni odigrati utakmicu. Nemojte zaboraviti, ja sam se već sastajao sa velikim trenerima u kvalifikacijama, u Ligi šampiona, na Svjetskom prvenstvu. Biti nasuprot njih je jedan motiv više za mene kao osobu, kao trenera, kao selektora da pokušam da ih iznenadim kroz igru svoje ekipe.
Iznenađenja su moguća, ne treba zaboraviti da je u prošlim kvalifikacijama jedan Luksemburg uspio da iznenadi Švajcarsku. Ali mislim da naši dobri rezultati ne bi bili iznenađenje jer mi imao kvalitet. Napredovati u tako kratkom periodu sa 208. na 72. mjesto FIFA liste nije mala stvar. Jedan gol nas je koštao da ne budemo u šeširu više, da ne kažem jedan bod koji se mogao osvojiti. Sve to znači da je ovaj tim napravio veliki iskorak u stvaranju rejtinga, u afirmaciji, a to je samo potvrda kvaliteta koji ima.
Jedno iznenađenje nas ne interesuje. Nas interesuje kontinuitet rezultata. Mene samo to zanima, a mislim da i igrače to zanima. To će im biti i prenijeto, nadam se da će na kvalitetan način to i razumjeti i da će se tako i predstaviti.

Da li smatrate da Crna Gora ima sužen izbor igrača i koliko vas to sprečava da se prilagodite zahtjevima protivnika?
Kranjčar: Sigurno da ograničava, jer i nepotrebni kartoni mogu da pokvare kvalitet čitavog tima. Ukoliko bi nam, recimo, na jednoj utakmici budu falili Vučinić i Jovetić, to bi bilo već previše. Ali iz onog što sam vidio i onog što sam čuo u razgovoru sa Brankom Brnovićem i ostalim saradnicima iz stručnog štaba, mislim da imamo adekvatne zamjene.
Ne smijemo zaboraviti da Simon Vukčević igra u Sportingu i to veoma dobro, i sigurno može nadoknaditi odsustvo dvojice igrača koje sam pomenuo. Ipak, nije to isto kao kada su Mirko i Jovetić na terenu. Biće problema, ali mi ćemo se znati prilagoditi i takvim situacijama. Tražićemo kvalitet u drugim igračima. Znam da su neki igrači ranije odbili da nastupe za reprezentaciju, možda i zvog godina, a možda i zbog dalekih putovanja. Ipak, ja ću sa svima razgovarati. Ovo je nova situacija, došao je novi selektor i ja ću pokušati da razgovaram sa njima.

Da li je Švajcarska najbolja reprezentacija u grupi, ukoliko ne računamo Englesku, ili mislite da su sve na istom nivou?
Kranjčar: Dali ste sami odgovor na vaše pitanje. Švajcarska je trenutno ispred Velsa, ali ne treba zaboraviti da su utakmice u kvalifikacijama drugačije, nepredvidljive. Švajcarska je nastupima na Evropskom i Svjetskom prvenstvu pokazala zavidan kontinuitet, dok Bugari već dva ciklusa traže tim. Ona je ta selekcija koju ćemo morati da napadnemo ukoliko želimo drugo mjesto. Ne želim da potcijenim bilo koga – Bugarska i Vels imaju nijanstvu iskustva više od nas, ali mislim da smo na istom nivou kvaliteta kao i oni, a vjerujem da možemo ugroziti i Švajcarsku.

Koliko dobro poznajete cnogorski fudbal? Mislim na igrače koji do sada nisu dobijali priliku da brane boje reprezentacije.
Kranjčar: Moram odmah reći da ne poznajem dobro crnogorsku ligu, ali mi je rečano da igrači koji u njoj nastupaju imaju kvalitet. Neki od njih su bili u krugu reprezentacije i sigurno će opet dobiti priliku.
Naša mlada reprezentacija je u situaciji da izbori mjesto na Evropskom prvenstvu, a nekoliko igrača je već bilo priključeno, pa čak i igralo za seniorski tim poput Fatića i Nikolića. Svi ćemo se potruditi da pomognemo mladoj selekciji izbori baraž i da iz tog tima uzmemo određene igrače koji bi svojim kvalitetom mogli da nadopune određene povrede i suspenzije.
Za upoznavanje ćemo imati proljeće, kada počne prvenstvo. Pogledaću određene kandidate. Kvalitet lige je na nivou ostalih na prostorima bivše Jugoslavije. Vidio sam da je savez mnogo uložio u fudbal, kao i klubovi poput Mogrena, Budućnosti i Rudara. Reprezentacija je nosilac svega toga i ukoliko nastavi ići putem kojim je krenula i ako se napravi rezultat sigurno je da će i rejting fudbala i lige biti mnogo veći.

Da li vidite Vučinića kao prvog špica ili kao igrača koji djeluje iz drugog plana?
Kranjčar: Mirko je igrač odluke. On je osoba koja ima kvalitete da igra što bliže golu, dakle prvog špica. Nećemo ništa mijenjati u napadu, jer on i Jovetić odlično sarađuju koliko sam vidio. I Simon je igrač velikog potencijala i kvaliteta. Mislim da se tu može puno toga ukomponovati i napraviti. Ipak, kada tri ukomponuješ a neko izostane, onda imaš problem.
Mislim da su i alternative veoma dobre. Damjanović, koji igra u Koreji, pokazao je kroz utakmice da je veoma opasan pred protivničkim golom. Igračima treba uliti samopouzdanje, uvjeriti da su uvijek blizu prvog tima i da su važan dio ovog projekta. Svi moraju osjetiti da ne možemo svi igrati, ali smo svi jedno. Ne može niko biti rezigniran. Može biti nezadovoljan, ali mora pokazati želju i ambicioznost da bude dio tima. Svaki igrač od prvog do 25.

Đalovića ste već trenirali svojevremeno...
Kranjčar: Da, jesam. Bio je puno mlađi. Sada je mnogo iskusniji, mnogo je napredovao. Danas je sigurno bolji. Ima jedno bogato internacionalno iskustvo, igrajući vani u Hrvatskoj i Rumuniji i to u vrijeme kada je Rapid bio veoma dobar.

Imate li vremena da obiđete nekog od fudbalera prije utakmice sa Makedonijom?
Kranjčar: Mislio sam gledati Boškovića i Jovanovića bečkom derbiju, ali utakmica je u nedjelju kada se reprezentacija okuplja. Tek nakon meča sa Makedonijom biće vremena da pogledam određene igrače. Svi će imati isti tretman, igrači iz domaće lige i oni iz inostrantsva. Igrači iz domaće lige će biti potencijalni kandidati za reprezentaciju.

Da li će biti „pojačanja“ u stručnom štabu ili ćete raditi sa ljudima koji su do sada sarađivali sa Zoranom Filipovićem?
Kranjčar: To će biti Lemajić i Brnović. I moja je želja da ostanu i radi kontinuiteta. Nema potrebe inovirati, mijenjati i voditi sa sobom. Uklapaju se u moju viziju saradnje. Brnović je mlad, ambiciozan, poznaje tim, poznaje igrače i biće od velike koristi. Lemajić ne samo da je trener golmana, već i dio uprave saveza što znači da poznaje problematiku i u tehničkom smislu. Nema potrebe da se stručni štab mijenja.
Ja sam u razgovoru sa predsjednikom i generalnim sekretarom rekao da ne insistiram u dovođenje ljudi sa sobom i da imam puno povjerenje u Brnovića i Lemajića. Znam ih iz igračkih dana, a bili su tu i od kada je reperzentacija krenula. Imaju podršku Izvršnog odbora, podršku igrača i nema potrebe za nekim drugim potezima.

Šta će biti sa Jovetićem? Da li će biti sa vama ili sa mladom reprezentacijom?
Kranjčar: Danas sam obavio kratak razgovor sa trenerom mlade selekcije Vlaisavljevićem i to je bilo posebno pitanje. Kao što sam i rekao, smatram da je veoma bitno da mlada reprezentacija izbori baraž, a takmičarske utakmice su bitnije od prijateljskih. Stoga ćemo Jovetića pridružiti mladoj selekciji. Ja ću razgovarati sa njim i mislim da će, s obzirom da je mlad i inteligentan, to vrlo rado prihvatiti jer mu je želja da i mlada selekcija ostvari uspjeh. Dakle, neće biti uvršten na spisak „A“ selekcije za utakmicu sa Makedonijom.

Koliko je ova grupa atraktivna u finansijskom smislu? Da li očekujete da probleme sa ulaznicama koje ste imali uoči utakmice sa Italijom? Možemo li očekivati radove na stadionu?
Đurđevac: Ponovio bih priču koju sam pričao prije godinu i po dana, kada smo dobili svjetskog prvaka Italiju za protivnika u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Već tada je bilo jasno da ćemo se naći pred velikim problemima u organizaciji jer dolazi atraktivan rival, biće velika potražnja za ulaznicama, svi će željeti da gledaju tako atraktivnog protivnika. Italija je bila i prošla, a mi smo i poslije dobro obavljenog posla apostrofirali određene stvari.
Fudbalski savez nije u situaciji da gradi nacionalne stadione, nemamo ta sredstva. Apelovaćemo, molićemo, ubjeđivaćemo našim argumentima da Crna Gora mora da ima jedan dobar stadion jer će njena reprezentacijama uvijek biti u kvalifikacijama, što evropskih, što svjetskim. Naši igrači, publika, pa i protivnici zaslužuju da igraju na većem stadionu sa kapacitetom od minimum 20.000 mjesta. Što prije riješimo taj problem svima nama će biti i bolje i lakše.
Što se tiče atraktivnosti grupe u finansijskom dijelu, ne treba tajiti da se Englezi veoma dobro kotiraju što se tiče atraktivnosti – uz Nječaku vjerovatno su najatraktivniji protivnik u Evropi – i sigurno će u ovom dijelu Fudbalski profitirati. Još da profitiramo u fudbalskom dijelu, pa da spojimo lijepo i korisno.

Gdje ćete tražiti zamjenu za Drinčića?
Kranjčar: Kažu mi da će se Drinčić vratiti do početka kvalifikacija. Ipak, ima alternativa. Razgovarao sam o tome sa Brnovićem, pa znam da imamo Novakovića i Zverotića koji mogu odgovoriti na ovoj poziciji. Ja se nada da ću, ukoliko su ljekarske prognoze dobre, računati na Drinčića već na jesen i da će biti sa nama. Nadam se samo da tokom utakmica neće biti takvih utakmica koje će izbaciti igrače na duže vrijeme. Ne daj Bože da nam se desi da u periodu od petka do utorka izgubimo četiri ili pet igrača. To bi bilo problematično.