Fudbalska reprezentacija Crne Gore takmičiće se u grupi G kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine, a za protivnike će imati selekcije Engleske, Švajcarske, Bugarske i Velsa, odlučeno je danas na žrijebu u Varšavi.

Borbu za mjesto na završnom turniru koji će se 2012. godine igrati u Poljskoj i Ukrajini obilježiće, bez sumnje, duel sa Engleskom - "gordi Albion" jedan je od favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, a do sada je u Podgorici gostovao samo sa U-21 selekcijom. Sa posebnim interesovanjem iščekuju se i dueli sa Bugarskom i Velsom, reprezentacijama koje je crnogorska publika već imala prilike da vidi na djelu.

Bugarska je bila rival Crne Gore i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo tokom kojih je upisala remi u Podgorici (2:2) i pobjedu (4:1) u Sofiji, dok je Vels u avgustu prošle godine poražen na Gradskom stadionu pod Goricom u prijateljskoj utakmici (2:1).

Na završni turnir Eura 2012 direktno će se plasirati sve prvoplasirane i najbolja drugoplasirana selekcija u kvalifikacijama, dok će ostalih osam selekcija koje osvoje drugo mjesto u svojim kvalifikacionim grupama šansu tražiti kroz baraž. Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini biće posljednje koje će se odigrati po starom formatu takmičenja - od 2016. godine na šampionatu Starog kontinenta učestvovaće 24 selekcije.

Kvalifikacije za Euro 2012
Grupa A
Njemačka
Turska
Austrija
Belgija
Kazahstan
Azerbejdžan
Grupa B
Rusija
Slovačka
R.Irska
Makedonija
Jermenija
Andora
Grupa C
Italija
Srbija
S.Irska
Slovenija
Estonija
F.Ostrva
Grupa D
Francuska
Rumunija
BIH
Bjelorusija
Albanija
Luksemburg
Grupa E
Holandija
Švedska
Finska
Mađarska
Moldavija
San Marino
Grupa F
Hrvatska
Grčka
Izrael
Letonija
Gruzija
Malta
Grupa G
Engleska
Švajcarska
Bugarska
Vels
Crna Gora
Grupa H
Portugal
Danska
Norveška
Kipar
Island
Grupa I
Španija
Češka
Škotska
Litvanija
Lihtenštajn