Dozvoljeno pet izmjena na utakmicama klupskih i reprezentativnih takmičenja u sezoni 2020/21...

Izvršni odbor UEFA donio je danas odluku, nakon dogovora sa Evropskim udruženjem klubova i Asocijacijom evropskih liga, da se nadoknade termini neiskorišćeni zbog otkazivanja međunarodnih utakmica u martu 2020. i odlaganja EURO 2020 za ljeto 2021. godine povećanjem broja termina za odigravanje međunarodnih utakmica u martu i septembru 2021. godine koji su bili predviđeni FIFA kalendarom za odigravanje međunarodnih utakmica. U navedenim mjesecima će se umjesto dvije, igrati po tri utakmice. Ovakvo rješenje već je primijenjeno, uz saglasnost FIFA, na intervale za odigravanje međunarodnih utakmica u oktobru i novembru 2020. godine.  

Kaldendar evropskih reprezentativnih utakmica, koji čeka odobrenje FIFA, biće sljedeći:

22-31. mart 2021. godine – 3 utakmice
31. maj – 8. jun 2021. godine – Pripremne prijateljske utakmice za EURO
30. avgust – 8. septembar 2021. godine – 3 utakmice
4-12. oktobar 2021. godine – 2 utakmice
8-16. novembar 2021. godine – 2 utakmice
21-29. mart 2022. godine – 2 utakmice baraža evropskih kvalifikacija za SP

Dvije polufinalne utakmice UEFA Lige nacija igraće se 6. i 7. oktobra 2021, dok su finale i utakmica za treće mjesto zakazani za 10. oktobar 2021. Interesovanje za organizaciju finalnog turnira UEFA Lige nacija iskazala su tri nacionalna saveza iz lige A – Italija, Holandija I Poljska.

Pet izmjena

Izvršni odbor UEFA donio je i odluku da se dozvoli do pet izmjena igrača na svim utakmicama grupne faze UEFA Lige nacija, baraža Evropskih kvalifikacija za SP, kvalifikacija za UEFA EURO za žene, UEFA Lige šampiona i UEFA Lige Evrope od grupne faze, kao i UEFA Lige šampiona za žene do završetka sezone, kako bi se ublažilo opterećenje igrača zbog zgusnutog kalendara međunarodnih utakmica 2020/21 usljed pandemije COVID-19.

Shodno tome, broj igrača obuhvaćenih protokolom povećan je na 23, u takmičenjima u kojima to nije slučaj.

Postupak sastavljanja parova za Evropske kvalifikacije za SP

Potvrđen je postupak koji će se koristiti u decembru 2020. godine za sastavljanje parova za Evropske kvalifikacije za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022. godine, a na osnovu više različitih faktora kao što su klimatski uslovi, dužina puta, naizmjenično odigravanje utakmica kod kuće i u gostima, i broj timova u grupi.

Posebne mjere za evropske plej-of utakmice

Posebne mjere koje regulišu plej-of utakmice, važne za popunjavanje spiska učesnika završnice UEFA EURO 2020, odobrene su u kontekstu COVID-19 i slične su onima koje su već odobrena za ostala takmičenja.

Propozicije UEFA Lige šampiona i UEFA Lige Evrope

Izvršni odbor odobrio je posebna pravila za grupnu fazu UEFA Lige šampiona i UEFA Lige Evrope vezana za organizaciju utakmica u kontekstu COVID-19.

Propozicije UEFA Lige šampiona za žene

Nakon odluke Izvršnog odbora UEFA od 15. septembra 2020. o promjeni formata i kalendara UEFA Lige šampiona za žene u sezoni 2020/21, propozicije takmičenja su revidirane u skladu sa tim, čime su uvedena posebna pravila kako bi se razjasnio proces, posljedice i odgovornost u organizaciji utakmica u slučaju ograničenja putovanja i pozitivnih rezultata COVID-19 testova.

Novi format UEFA Lige šampiona za omladince

Za sezonu 2020/21 UEFA Lige šampiona za omladince odobren je novi format zbog postojećih poteškoća u organizaciji takmičenja i nemogućnosti maloljetnih igrača da putuju u postojećim okvirima.

Takmičenje će sadržati direktne eliminacione utakmice od osmine finala.

Takmičenje će početi u martu 2021. godine, dok će završni detalji biti odobreni od strane Izvršnog komiteta UEFA u dogledno vrijeme.

UEFA Korporativna dešavanja održavaće se u Švajcarskoj 

Izvršni komitet je takođe odlučio da sva UEFA korporativna dešavanja u narednih šest mjeseci budu održana u Švajcarskoj, zbog trenutnih ograničenja i zbog smanjenja tereta organizacije.

Stoga, sjednice UEFA Izvršnog odbora u decembru 2020. i martu 2021. održaće se u Švajcarskoj, dok će redovni Kongres UEFA u martu 2021. biti premješten u Švajcarsku.