Fudbalski savez Crne Gore imenovao je Zlatka Kranjčara za novog selektora „A“ reprezentacije Crne Gore. Kranjčar je zvanično predstavljen na konferenciji za novinare održanoj danas u Podgorici.

- Počastvovan sam time što sam bio jedan od kandidata za mjesto selektora Crne Gore i što smo na kraju uspostavili saradnju. Svjestan sam da se očekuje puno, da se očekuje da Crna Gora napravi rezultat. Prihvatio sam poziv predsjednika Savićevića i izazove koji su pred nama dočekujem sa velikim entuzijazmom - rekao je Kranjčar u svom prvom obraćanju medijima u svojstvu selektora Crne Gore.

Iskusni Hrvatski trener je potpisao dvogodišnji ugovor sa Fudbalskim savezom Crne Gore i ističe da će mu u ovom periodu glavni zadatak biti da unaprijedi igru i rezultate svoje selekcije.

- Naš zajednički cilj je da u narednom periodu načinimo korak više u odnosu na ono što je reprezentacije Crne Gore napravila do sada. Upoznat sam sa kvalitetima ekipe, načinili smo plan rada i potrudićemo se da ostvarimo najbolji mogući rezultat. Nakon žrijeba u Varšavi odredićemo ciljeve u kvalifikacionom ciklusu - rekao je Kranjčar.

Prvi radni zadatak Kranjčara očekuje već u nedjelju, kada će u društvu predsjednika Dejana Savićevića i generalnog sekretara Momira Đurđevca prisustvovati žrijebu kvalifikacionih grupa za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine. Kranjčar je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi u kvalifikacijama želio da za protivnika dobije reprezentaciju Hrvatske.

- Volio bih da za protivnika dobijemo Hrvatsku, zažto da ne. Mislim da bi imali šansi u duelima sa Hrvatskom, jer su ekipe sličnih kvaliteta - istakao je novi selektor Crne Gore.

Predsjednik FSCG Dejan Savićević izjavio je da je zadovoljan izborom novog selektora.

- Uspjeli smo da angažujemo selektora sa velikim iskustvom, kako klupskim tako i internacionalnim. Zlatko Kranjčar iza sebe ima blistavu igračku i trenersku karijeru tokom koje je vodio i reprezentaciju Hrvatske sa kojom se plasirao na Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Uvjeren sam da smo napravili pravi izbor i da će naša reprezentacija pod njegovim vođstvom napraviti korak naprijed u odnosu na rezultat koji je ostvarila u prvom kvalifikacionom ciklusu - rekao je predsjednik Dejan Savićević.



Biografija

Zlatko Kranjčar je igračku karijeru počeo u Dinamu iz Zagreba, timu čije je boje branio od 1973. do 1983. godine kada je prihvatio ponudu bečkog Rapida.

Za Dinamo je odigrao 556 utakmica i postigao 99 golova, što je aktuelni klupski rekord u obje kategorije. U dresu zagrebačkog kluba osvojio je titulu prvaka Jugoslavije 1982. godine i dva puta podigao trofej namijenjen pobjedniku Kupa. I u Austriji je ostavio dubok trag, osvojivši dva šampionata, tri nacionalna Kupa i tri Superkupa. Igračku karijeru završio je u dresu Sent Poltena.

Bio je standardan član omladinske i mlade reprezentacije Jugoslavije, a debi u dresu seniorske reprezentacije ostvario je u januaru 1977. godine protiv Kolumbije. Za “A” selekciju Jugoslavije odigrao je 11 utakmica i postigao tri gola. Bio je kapiten Hrvatske u prvoj zvaničnoj utakmici ove zemlje protiv Sjedinjenih Američkih Država, a u dresu “vatrenih” odigrao je dva meča i postigao jedan gol.

Trenersku karijeru počeo je u Segesti, nakon koje je vodio vodio klubove iz Hrvatske, Austrije, Egipta, Slovenije,  Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana. Najveće upsjehe u klupskom fudbalu ostvario je na klupi Dinama sa kojim je osvojio dva prvenstva i dva Kupa Hrvatske, te na klupi Zagreba kojem je donio jedinu titulu prvaka Hrvatske u preko vijek dugoj istoriji kluba.

Kranjčar je 2004. godine imenovan za selektora Hrvatske koju je već u prvom pokušaju odveo na Svjetsko prvenstvo bez poraza u kvalifikacijama. Na klupi Hrvatske ostao je do 2006. godine kada ga je nakon Svjetskog prvenstva u Njemačkoj zamijenio Slaven Bilić.



Igračka karijera
Klub
1973-83
1984-90
1990/91
Dinamo Zagreb
Rapid Beč (Austrija)
St. Polten (Austrija)
Reprezentacije
1977-83
1990
Jugoslavija (11 utakmica, 3 gola)
Hrvatska (2 utakmice, 1 gol)
Trenerska karijera
1993-95
1995-96
1996-97
1997
1997-98
1998-99
1999-00
2000-01
2001
2001-02
2002-03
2003-04
2004-06
2007
2007
2009
2009
Segesta
Dinamo Zagreb
Linc (Austrija)
Slaven Belupo
Samobor
Dinamo Zagreb
Al Masri (Egipat)
Mura (Slovenija)
Marsonia
NK Zagreb
Rijeka
NK Zagreb
Hrvatska (“A” reprezentacija)
Kroacija Sesvete
Al-Šab Šarjah (UAE)
Dunajska Streda (Slovačka)
Persepolis (Iran)