Izvršni odbor Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) usvojio je na danas održanoj sjednici set privremenih mjera kao dodatak Pravilniku o licenciranju i finansijskom fer pleju koje će imati za cilj ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 na finansije klubova.

Novousvojene hitne mjere imaju za cilj da:
- Obezbijede fleksibilnost osiguravajući da klubovi nastave da ispunjavaju na vrijeme svoje obaveze po osnovu transfera i ličnih primanja.
- Daju klubovima više vremena da planiraju i predvide eventualne buduće prihode i troškove.
- Neutrališu negativni uticaj pandemije dozvoljavajući klubovima da prilagode break-even kalkulacije za gubitke iskazane u 2020. i 2021. istovremeno štiteći sistem od potencijalnih zloupotreba.
- Obezbijede jednak tretman klubova gdje je uticaj COVID-19 mogao biti od značaja u različitim izvještajnim perioda usljed različitih završetaka fiskalnih godina i kalendara domaćih takmičenja.
- Ublaže aktuelne problema koji se tiču smanjenja prihoda usljed COVID-19, a ne lošeg finansijskog upravljanja.
- Zadrže duh i namjeru finansijskog fer pleja koji ima za cilj dugoročnu održivost fudbala.

Ključni elementi predviđenih mjera su:

Neizmirena dugovanja – važi za sezonu 2020/21
- Svi klubovi koji učestvuju u UEFA takmičenjima moraju dokazati da na datum 31. jula (umjesto 30. juna) i na 30. septembar nemaju neizmirenih dugovanja po osnovu transfera, prema zaposlenima i poreskim organima koja su rezultat obaveza koje dospijevaju na 30.06. i 30.09.
- Svi klubovi koji učestvuju u UEFA takmičenjima moraju dostaviti informacije o novčanim prilivima po osnovu transfera zaključno sa 30.06 i 30.09. kako bi omogućili provjeru informacija sa izvještajima dostavljenim od strane drugih klubova.

Break-even pravilo – važi za sezone 2020/21 i 2021/22
- Procjena finansijske 2020. godine je odložena za jednu sezonu i biće izvršena zajedno sa procjenom za finansijsku 2021. godinu.
- Monitoring period za 2020/2021 je skraćen i obuhvata samo dva izvještajna perioda (finansijske godine koje završavaju u 2018. i 2019.).
- Monitoring period za 2021/2022 je proširen i obuhvata četiri izvještajna perioda (finansijske godine koje završavaju u 2018-2019-2020. i 2021.).
- Finansijske godine 2020. i 2021. se procjenjuju kao jedan izvještajni period.
- Negativni uticaj pandemije se neutrališe uzimanjem prosjeka kombinovanog deficita za 2020. i 2021. godinu i daljim dozvoljavanjem specifičnih prilagođavanja usljed COVID-19.

Harmonizacija prelaznog roka

UEFA je odredila 6. oktobar kao krajnji datum za registraciju igrača za grupnu fazu UEFA klupskih takmičenja za sezonu 2020/21. Izvršni odbor UEFA-e uputio je poziv svim nacionalnim asocijacijama da, zbog prethodno navedenog roka, prihvate 5. oktobar kao krajnji datum za završetak ljetnjeg prelaznog roka.

Novi članovi disciplinskih organa UEFA

Shodno izmjenama Statuta UEFA koje su usvojene na Kongresu održanom u martu 2020. godine kojima se obezbijeđuje raznolikost u sastavu disciplinskih tijela, imenovani su sljedeći članovi:

Kontrolno, eitčko i disciplinsko tijelo
Bobi Barns (Engleska) – predložen od strane FS Engleske
Džulius Beker (Njemačka) – predložen od strane Evropske klupske asocijacije (ECA)
Madalina Diakonu (Rumunija) – predložena od strane UEFA administracije
Nil Donkaster (Škotska) – predložen od strane Evropskih liga (EL)
Ajen Pauer (Republika Irska) – predložena od strane UEFA administracije
Selija Šašić (Njemačka) – predložena od strane UEFA administracije

UEFA organ za žable
Marta Kruz (Portugal) – predložena od strane UEFA administracije
Pjer Fransoa (Belgija/Francuska) – predložen od strane Evropskih liga (EL)
Klod Ramoni (Švajcarska) – predložen od strane Evropske klupske asocijacije (ECA)

UEFA smjernice za igru glavom za djecu

Izvršni odbor UEFA-e odobrio usvojio je Smjernice za igru glavom za djecu koje imaju za cillj pomoć u zaštiti njihovog zdravlja i osiguranju njihove bezbjednosti tokom treninga i utakmica. Ovaj dokument je rezultat dvije studije koje je UEFA sprovela tokom 2018. godine u saradnji sa nezavisnim istraživačkim grupama Univerziteta u Sarlandu (Njemačka) i Hempden sportske klinike (Škotska).

Date su preporuke i savjeti za specifične aspekte kao što je veličina lopte i vježbe za jačanje vratnih mišića.

Nacionalne asocijacije mogu izdati dodatne pravilnike po ovom pitanju ali isti moraju sadržati UEFA Smjernice kako bi se osigurao minimum standarda.

Procedura žrijeba kvalifikacionih grupa za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Odobren je format žrijeba kvalifikacionih grupa za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine i isti čeka finalnu potvrdu od strane FIFA. Timovi će biti podijeljeni u deset kvalifikacionih grupa – pet grupa sa pet timova i pet grupa sa šest timova. Prvoplasirane ekipe iz svih kvalifikacionih grupa izboriće plasman na Svjetsko prvenstvo, dok će deset drugoplasiranih ekipa, zajedno sa dvije ekipe iz Lige nacija, učestvovati u baražu za preostala tri mjesta.

Novi fomat WU-19 i WU-19 Evropskog prvenstva

Izvršni odbor UEFA usvojio je novi format takmičenja za WU-19 i WU-17 nacionalne timove kojim će se omogućiti dalji razvoj elitnih omladinskih igračica kao kontinuirani doprinos UEFA-e razvoju ženskog fudbala.

Format baziran na principu ligaškog ciklusa organizovaće se u skladu sa sljedećim ključnim principima:

Dvije lige
- U prvoj sezoni timovi će na osnovu koeficijenta biti podijeljeni u ligu A i ligu B.

Runda 1
- U svakoj ligi igraće se mini turniri sa po četiri učesnika.
- Pobjednik svakog od mini turnira lige B biće promovisan u ligu A, dok će posljednjeplasirani timovi mini turnira iz lige A biti relegirani u ligu B.

Runda 2
- Druga runda u ligi A zamijeniće aktuelnu elitnu rundu kvalifkacija i pobjednici i najbolja drugoplasirana slekcija izboriće plasman na finalni turnir.
- Nakon runde 2 pobjednici mini turnira lige B biće promovisani u ligu A, dok će posljednjeplasirani timovi biti relgirani za rundu 1 naredne takmičarske sezone.

Domaćin finalnog turnira
- Domaćin finalnog turnira biće žrijeban u ligu shodno trenutnom koeficijentu i učestvovaće u takmičenju kao i svi ostali timovi. Njihovo učešće na završnom turniru je zagarantovano, nezavisno od učinka u takmičenju.

Novi format takmičenja obezbijediće veći stepen kompetitivnosti jer će timovi igrati sa slično rangiranim timovima i svima će biti omogućeno da se kvalifikuju za učešće na završnom turniru. Takođe, novim fomratom obezbjeđuje se minimum od 5 ili 6 takmičarskih utakmica po sezoni koje će se odigrati u već postojećim terminima za odigravanje međunarodnih utakmica. Dodatno, domaćin turnir će učešćem u kvalifikacionim rundama imati priliku da igra takmičarske utakice prije početka završnog turnira.

Primjena novog format takmičenja za WU-19 i WU-17 počeće od sezone 2021/22.