Deseta sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore za mandatni period 2017-2021 održana je danas u Kući fudbala u Podgorici.

Članovi Izvršnog odbora jednoglasno su prihvatili predlog kalendara takmičenja za nastavak proljećnog dijela sezone 2019/2020 u Telekom 1. CFL i Drugoj ligi Crne Gore. Elitno takmičenje crnogorskog fudbala, Telekom 1. CFL, nastaviće se 30. maja 2020. godine mečevima 24. kola. Istog dana odigraće se i zaostali meč 21. kola Druge lige Drezga – Bokelj, dok će ostali drugoligaši nastavak takmičenja započeti mečevima 23. kola u srijedu, 3. juna. Ligaški dio takmičenja u Telekom 1. CFL i Drugoj ligi Crne Gore zaršava se 28. jula, dok su mečevi baraža za popunu Telekom 1. CFL zakazani za 3. i 8. avgust. U polufinalu Kupa umjesto po dvije igraće se po jedna utakmica i to 23. jula, dok je finale planirano za 2. avgust.

Izvršni odbor usvojio je izmjene Pravila fudbalke igre u skladu sa odlukom Međunarodnog fudbalskog borda (IFAB) donijetom na preporuku Svjetske fudbalske federacije (FIFA) koja se odnosi na pravilo 3 – igrači. Prema predloženim izmjenama, klubovi će do kraja 2020. godine u seniorskim takmičenjima imati pravo da izvrše po pet izmjena u tri zaustavljanja igre tokom meča. Dodatno, članovi Izvršnog odbora prihvatili su i predlog Izmjena i dopuna Pravilnika o fudbalskim takmičenjima pa će klubovi u seniorskim takmičenjima, umjesto dosadašnjih sedam, imati devet rezervnih igrača. Shodno ovoj odluci, u protokolu za utakmice takmičenja seniorskih timova naći će se maksimalno po 20 igrača.

Usvojen je i predlog finansijske pomoći klubovima za nastavak tekuće i naredne dvije (2020/21 i 2021/22) sezone. Shodno predloženom klubovi koji se takmiče u Telekom 1. CFL za nastavak tekuće sezone dobiće finansijsku pomoć u iznosu od po 25.000 eura, dok će klubovima Druge lige biti uplaćeno po 15.000 eura. Nakon konsultacija sa Udruženjima klubova i uvida u aktuelnu situaciju u njihovim seniorskim klubovima, Izvršni odbor je donio odluku da Savez po prvi put uplati direktnu finansijsku pomoć seniorskim klubovima koji se takmiče u ligama Udruženja. Za nastavak sezone klubovima Udruženja, a ukupno ih je 25 (Sjever, Centar, Jug) biće uplaćeno po 2.000 eura. Finansijsku pomoć savez je opredijelio i klubovima Prve lige u futsalu, kojima će za završetak započetog takmičenja biti uplaćeno po 1.500 eura. Savez će do kraja sezone kroz direktnu finansijsku pomoć klubovima Prve i Druge lige, klubovima koji se takmiče u ligama Udruženja i članovima futsal lige uplatiti iznos od oko 460.000 eura.

Uz to, Fudbalski savez će i tokom naredne dvije sezone značajno finansijski pomoći klubove Telekom 1. CFL i to sa po 80.000 eura, klubove koji se takmiče u Drugoj ligi sa po 40.000 eura, dok će klubovima koji se takmiče u seniorskim ligama Udruženja klubova biti uplaćeno po 4.000 eura. Isplata finansijskih sredstava klubovima Telekom 1. CFL i Druge lige vršiće se u osam jednakih rata (avgust, septembar, oktobar, novembar, februar, mart, april, maj), dok će isplata sredstava klubovima čije se seniorske ekipe takmiče u ligama Udruženja klubova FSCG (Sjever, Centar, Jug), vršiti na početku jesenje i proljećnje polusezone. Shodno ovoj odluci Izvršnog odbora ukupna direktna finansijska pomoć Fudbalskog saveza Crne Gore za klubove do kraja sezone 2021/22 iznosiće preko 3.000.000 eura. Takođe, Savez će nastaviti da finansijski pomaže klubove koji se takmiče u ligi ženskog fudbala u vidu pokrivanja troškova službenih lica i prevoza tokom sezone, kao i futsala lige u plaćanju troškova delegata i sudija.

Izvšni odbor usvojio je i Smjernice za organizaciju mečeva tokom pandemije COVID-19 kojima se propisuju koraci za klubove i službena lica u organizaciji utakmica usmjereni ka smanjenju rizika od inficiranja novim Korona virusom. Savez će klubove, delegate i sudije upoznati sa odredbama Smjernica na sastancima koji će se održati narednih dana.

Izvršni odbor podržao inicijativu Sindikata profesionalnih fudbalera koja se odnosi na važenje ugovora između igrača i klubova. Prema predlogu Sindikata svi ugovori koji ističu posljednjeg dana sezone prema originalno utvrđenom rasporedu ili čiji se istek podudara sa nastavkom takmičenja, trebaju biti produženi do završetka sezone po novoutvrđenom kalendaru takmičenja. Stupanje na snagu ugovora koji počinju da važe prvim danom nove sezone prema orignalnom rasporedu pomjeraju se za novi datum početka sezone. Takođe, Izvršni odbor je podržao mišljenje Sindikata da se ne smije dozvoliti jednostrana izmjena ugovora, već da se sve izmjene ugovora koje se odnose na umanjenje zarada igrača moraju donijeti sporazumno i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

Prihvaćena je i inicijativa Glavnog grada za saradnju na projektima rekonstrukcije dva fudbalska poligona na teritoriji Podgorice. Fudbalski savez će finansirati postavljanje vještačke trave na poligonima u ulici Ivana Milutinovića (u sklopu SC „Morača“) i ulici Meše Selimovića, dok će Glavni grad pripremiti betonsku podlogu, ograditi poligone i postaviti neophodni prateći mobliijar. Prema planu Glavnog grada poligoni bi se koristili besplatno i bili bi dostupni djeci i omladini tokom cijelog dana.