Izvršni odbor Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) donio je danas, na osnovu preporuka radnih grupa formiranih 17. marta i nakon video konferencije na kojoj su učestvovali generalni sekretari svih 55 nacionalnih saveza, odluke koje se odnose na takmičenja nacionalnih selekcija, UEFA klupska takmičenja i sistem licenciranja za UEFA klupska takmičenja.

Seniorska takmičenja nacionalnih timova

- Svi mečevi nacionalnih timova u muškoj i ženskoj konkurenciji koji su prema rasporedu trebali da se odigraju u junu 2020. godine odloženi su do daljnjeg. Ovom odlukom obuhvaćeni su i mečevi baraža za plasman na UEFA EURO 2020 i kvalifikacioni mečevi za plasman na Evropsko prvenstvo za žene 2021. godine.

- Mečevi svih ostalih takmičenja, uključujući i centralizovane prijateljske utakmice, ostaju odloženi do daljnjeg.

Takmičenja za mlađe kategorije

- Završni turnir UEFA Evropskog prvenstva za kadete (U-17) koji je trebalo da se odigra u maju 2020. godine je otkazan.

- Završni turnir UEFA Evropskog prvenstva za omladinke (WU-19) koji je trebalo da se odigra u julu 2020. godine je otkazan.

- Završni turnir EUFA Evropskog prvenstva za kadetkinje (WU-17) koji je trebalo da se odigra u maju 2020. godine odložen je do daljnjeg (u pitanju je kvalifikacioni turnir za FIFA Svjetsko prvenstvo za kadetknije).

- Završni turnir EUFA Evropskog prvenstva za omladince (U-19) koji je trebalo da se odigra u julu 2020. godine odložen je do daljnjeg (u pitanju je kvalifikacioni turnir za FIFA Svjetsko prvenstvo za U-20 selekcije).

UEFA klupska takmičenja

- Finale UEFA Futsal lige šampiona koje je trebalo da se odigra u aprilu 2020. godine odloženo je do daljnjeg.

- Rokovi vezani za UEFA klupska takmičenja za sezonu 2020/21 su odloženi do daljnjeg i odnose se posebno na pitanja učesnika takmičenja i registracije igrača. UEFA će blagovremeno odrediti nove rokove.

Pitanja licenciranja klubova i finansijskog fer pleja

- Izvršni odbor UEFA-e ponovo je izrazio potpunu posvećenost licenciranju klubova i finansijskom fer pleju i prihvatio da neophodne specifične intervencije kako bi se olakšao rad saveza i klubova za vrijeme trajanja trenutnih specifičnih okolnosti.

- Podržan je predlog da se nacionalnim savezima omogući dodatno vrijeme za kompletiranje procesa licenciranja, sve dok se ne redefiniše proces određivanja učesnika za narednu sezonu UEFA klupskih takmičenja.

- Uzimajući u obzir povećanu neizvjesnost uzrokovanu tekućim vanrednim uslovima, Izvršni odbor UEFA odlučio je da suspenduje sve odredbe sistema licenciranja koje se odnose na pripremu i procjenu budućih finansijskih informacija klubova. Ova odluka odnosi se isključivo na učešće u UEFA klupskim takmičenjima za sezonu 2020/21.