Evropska fudbalska asocijacija (UEFA), Evropska klupska asocijacija (ECA), Asocijacija evropskih liga i FIFPro Evropa potpisali su danas rezoluciju kojom se usmjerava zajednički odgovor evropske fudbalske porodice izazovima i uticaju širenja COVID-19 virusa na evropski fudbal.

Rezolucija se sastoji iz sljedećih tačaka:

1. UEFA je održala hitnu video konferenciju sa predstavnicima Evropske klupske asocijacije (ECA), Asocijacije evropskih liga i FIFPro Evropa (u daljem tekstu „Stranke“) kako bi zajednički, kao grupa, razgovarali o jedinstvenom setu okolnosti sa kojim se suočava evropski fudbal kao rezultat globalne svjetske krize izazvane COVID-19 pandemijom i kako bi diskutovali o razumnim rješenjima za evropsku fudbalsku porodicu i načinima borbe sa ovom uznemirujućom, izazovnom i situacijom koja je bez presedana.

2. Dužnost stranaka, koje su predstavnici najvažnijih fudbalskih organizacija u Evropi, je da odgovorno vode razvoj zajedničkog evropskog pristupa odgovoru globalnoj pandemiji koja je dovela do suspenzije svih većih takmičenja u Evropi.

3. Imajući ovo u vidu, pri čemu ponavljaju fundamentalnu posvećenost zaštiti zdravlja, bezbjednosti i dobrobiti igrača, klubova, navijača, zvaničnika, osobolja i šire fudbalske zajednice, Stranke su diskutovale i jednoglasno dogovorile principe plana koji se odnosi na sezonu 2019/2020.

4. Principi su sljedeći:

Nacionalna takmičenja

- Baraž mečevi za plasman na završni turnir UEFA EURO 2020 koji su trebali da se odgiraju u martu 2020. godine biće odloženi do junskog termina za odigravanje međunarodnih utakmica. Ova odluka podložna je razmatranju u odnosu na situaciju.

- Finalni turnir UEFA EURO 2020 koji je trebao da se odigra od 12. juna do 12. jula 2020. godine odložiće se za period od 11. juna do 11. jula 2021. godine. Na ovaj način će EURO 2020 biti velika proslava fudbala za sve navijače širom kontinenta.

- Za mečeve trećeg i četvrtog kola evropskih kvalifikacija (SP Katar 2022) koji po rasporedu treba da se odgiraju u junu 2021. godine biće određeni novi termini odgiravanja.

- Klubovi će osloboditi igrače za sve nove termine.

Za klupska takmičenja:

- Posvećenost da se sva nacionalna i Evropska klupska takmičenja završe do kraja tekuće sportske sezone – najkasnije do 30. juna 2020. godine, ukoliko se poboljša situacija i nastavak takmičenja bude prikladan i uz dovoljan oprez.

- Moguće ograničenje ili odustajanje od ekskluzivnih termina u kalendaru, što će moguće rezultirati zakazivanjem mečeva nacionalnih šampionata sredinom sedmice (vanredna kola) kao i zakazivanje mečeva UEFA klupskih takmičenja tokom vikenda.

- Moguće prilagođavanje kvalifikacionih mečeva za UEFA Ligu šampiona i UEFA Evropa ligu u sezoni 2020/21 uslijed kasnog završetka sezona 2019/20, na primjer nakon 30. juna.

Radne grupe

- Momentalno formiranje radne grupe sastavljene od predstavnika UEFA, liga i klubova kako bi se ispitale relevantne stvari vezane za kalendar takmičenja i pronašle solucije koje će omogućiti nastavak ili zaključenje tekuće sezone na koherentan način.

- Druga radna grupa sastavljena od predstavnika UEFA-e, liga, klubova i igrača biće uspostavljena u daljoj fazi kako bi se procijenile ekonomski, finansijski i regulatorni uticaj pojave COVID-19 i koja će predložiti mjere koje će pomoći ublažavanje posljedica pandemije.

5. Stranke su uvjerene da plan u nepredviđenom slučaju predstavlja najbolji kurs akcije u ovom momentu. Uzima u obzir savjete međunarodnih zdravstvenih eksperata kao i restriktivne mjere izdate od strane nacionalnih vlada i lokalnih vlasti. Takođe, plan je fleksibilan, koliko to događaji opravdavaju, sa nadom u nastavak igre pred navijačima širom Evrope što je prije moguće kako bi se aktuelna sezona završila.

6. Stranke će nastaviti sa velikom pažnjom da prate situaciju na dnevnoj osnovi i da ohrabruju širu fudbalsku zajednicu da preduzima razumne mjere opreza.

7. Završno, Stranke žele da naglase da su njihove misli sa svim pojedincima i zajednicama koje su pogođene COVID-19. 

Potpisnici rezolucije su:
Aleksandar Čeferin, predsjednik UEFA
Andrea Anjeli, predsjednik Evropske klupske asocijacije
Lars Krister Olson, predsjednik Asocijacije evropskih liga
Bobi Barns, predsjednik FIFPro Evropa