Evropska fudbalska federacija (UEFA) najavila je danas odlaganje Ervopskog prvenstva koje je trebalo da se odigra tokom juna i jula ove godine. Zdravlje svih koji su uključeni u fudbalsku igru predstavljaju prioritet, kao i izbjegavanje nepotrebnog pritiska na javne servise zemalja u kojima se održava završni turnir. Ovaj potez će pomoći da se završe nacionalna takmičenja koja su trenutno stopirana zbog širenja COVID-19 virusa.

Sva UEFA takmičenja i mečevi (uključujući prijateljske mečeve) za klubove i nacionalne timove u ženskoj i muškoj konkurenciji su obustavljena do daljnjeg. Baraž mečevi za plasman na UEFA EURO 2020 i međunarodne prijateljske utakmice koje su zakazane za mart odigraće se početkom juna.

Oformljenja je radna grupa, u kojoj učestvuju predstavnici liga i klubova, koja će razmotriti sve opcije za utvrđivanje kalendara koji bi, uključujući sve danas donijete odluke, omogućio završetak tekućih takmičenja.

Odluke Izvršnog odbora UEFA, donijete na sastanku nakon video konferencije sa predsjednicima i gerneralnim sekretarima svih 55 nacionalnih Saveza, kao i sa predstavnicima Evropske klupske asocijacije (ECA), evropskih lliga i FIFPro Evropa, usmjerene su na pronalaženje održivog plana kojim će se riješiti nagomilavanje mečeva uzrokovano širenjem COVID-19 virusa širom kontinenta.

Objavljujući odluku predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin rekao je:

„Mi smo kormilari sporta koji ogroman broj ljudi živi i diše a koji je trenutno položen na leđa od strane nevidljivog protivnika koji se brzo kreće. S vremena na vrijeme je tako i u takvim situacijama fudbalska zajednica mora da pokaže odgovornost, zajedništvo, solidarnost i altruizam.

Zdravlje navijača, osoblja i igrača predstavlja prioritet broj jedan. U tom duhu UEFA je stavila na sto niz predloga kako bi se tekuća takmičenja završila bezbjedno i ponosan sam na odgovor svih mojih kolega širom evropskog fudbala. Pirustan je duh prave saradnje, svi koji su uključeni prepoznaju potrebu žrtvovanja kako bi se dobio najbolji rezultat.

Bilo je važno da, kao rukovodeće tijelo evropskog fudbala, UEFA vodi proces i napravi najveću žrtvu. Pomjeranje Evropskog prvenstva donosi velike troškove UEFA-i ali ćemo dati sve od sebe da osiguramo funkcionisanje grassroots, ženskog fudbala i dalji razvoj igre u svih 55 zemalja članica. Svriha ispred profita, to je bio vodeći princip prilikom donošenja odluke koja je za dobrobit evropskog fudbala u cjelosti.

Fudbal je uzdižuća i moćna sila u društvu. Zamisao pan-evropskog festivala fudbala na praznim stadonima, sa pustim navijačkim zonama u momentima kada narod na cijelom kontinentu provodi vrijeme kod kuće i u izolaciji, ne donosi radost i nismo mogli da prihvatimo proslavu 60 godišnjice našeg takmičenja u tim uslovima.

Želim da se zahvalim Evropskoj klupskoj asocijaciji, evropskim ligama i FIFPro Evrope za njihov odličan rad danas i za njihovu saradnju. Takođe, želim da se od sveg srca zahvalim predsjednicima i generalnim sekretarima svih 55 nacionalnih Saveza i mojim kolegama iz Izvršnog odbora na podršci i mudrim odlukama. Detaljni planovi biće osmišljeni u narednim danima ali su usvojeni osnovni principi i to je veliki korak naprijed. Pokazali smo da smo odgovorni lideri, demonstrirali smo jedinstvo i solidarnost, da nam je svhra iznad profita... To smo dostigli danas.

Takođe, želim da se zahvalim Alehandru Domingezu i KONMEBOL federaciji koji su se složili da odlože održavanje Kopa Amerike sa ciljem poštovanja preporuka izdradih od strane svjetskih zdravstvenih organizacija da se donesu ekstremne mjere i ujedno ispoštuju pomjeranje Evropskog prvenstva za narednu godinu. To znači da će klubovi i lige u Evropi imati najmanje moguće probleme kada je u pitanju dostupnost njihovih igrača. Zajednički napori a posebno koordinacija i odgovorne odluke su izuzetno cijenjene od strane cijele evropske fudbalske zajednice.

Želim da se zahvalim i Svjetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) i njenom predsjedniku Đaniju Infantinu koji je pokazao volju da uradi sve što je potrebno kako bi novi kalendar takmičenja funkcionisao. U vrijeme ove krize fudbal je otvorenošću, solidarnošću i tolerancijom pokazao svoju najbolju stranu“, rekao je Čeferin.

Prema dosadašnjem kalendaru takmičenja finalni tunir UEFA EURO 2020 trebao je da se održi u 12 gradova širom Evrope od 12. juna do 12. jula. Predloženi novi datumi za održavanje UEFA EURO su od 11. juna do 11. jula 2021. godine. UEFA uvjerava sve navijače koji su već kupili karte, kao i korisnike hospitaliti programa da će im, ukoliko ne mogu da prisustvuju utakmicama finalnog turnira u terminima tokom 2021. godine, kompletan iznos biti refundiran. U toku sljedećeg mjeseca biće više informacija o procesu refundacije i isti će biti komuniciran sa vlasnicima ulaznica putem elektronske pošte i zvanične internet stranice eru2020.com/tickets

Odluke o datuma za ostala UEFA takmičenja, bilo da su u pitanju klupska ili nacionalna za žene i muškarce, biće donijeta i objavljena u dogledno vrijeme.