Delegacija Centra za edukaciju trenera FSCG, koju su činili direktor dr Niko Raičković, sekretar i edukator Boris Ljutica, predavač iz oblasti kondicije i kondicioni trener dr Kosta Goranović, kondicioni trener Nikola Vukčević i asistent u stručnom štabu U21 selekcije Rade Petrović Njegoš, boravila je od 10. do 12. februara u Briselu, na seminaru edukacije i usavršavanja edukatora trenera, sa posebnim akcentom na fizičku pripremu u fudbalu, u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Na specijalističkom seminaru pod nazivom ,,Coach Education Fitness for Football“, osim zemlje domaćina i naše, učestvovale su i delegacije Češke, Njemačke, Lihtenštajna i Rumunije.

Prestižni seminar bio je koncipiran kao interakcija i razmjena iskustava između delegacija, teorijskih i praktičnih zadataka kao i velikog broja radionica koje se tiču fitnesa u fudbalu, gdje je naša delegacija dala značajan doprinos u vidu diskusija i prezentacija, uz odlično ocijenjenu ukupnu aktivnost od strane UEFA eksperata.

Na seminaru su se posebno elaborirale teme u odnosu na pet prezentiranih principa: planiranje i rad na razvoju fitnesa u fudbalu za igrače koji se vraćaju iz povrede, monitoring opterećenja u odnosu na primjenu GPS sistema, planiranje i programiranje rada za igrače preko 35 godina, planiranje rada u reprezentativnim selekcijama u odnosu na igrače koji ne igraju, prelazak mladih igrača u seniorske timove i druge slične teme.

Zaključci sa seminara odnose se na različite probleme i situacije sa kojima se susreću treneri u zemljama učesnicama u prostoru fizičke sposobnosti, kao i mogućnosti za unaprjeđenje istog segmeta u sklopu integrisanog fudbalskog treninga.

Predavači na seminaru su bili vodeći eksperti UEFA iz oblasti fitnesa u fudbalu i sportskih nauka Verner Helsen, Pol Balsom, Remik Ržepka, Kris Barns, Jozef Zahorski i Kris van der Hagen. Specijalni gost seminara bio je Roberto Martinez, selektor Belgije, koji je zajedno sa učesnicima seminara analizirao pojedine momente igre A tima Belgije kroz taktičku, fizičku, tehničku i mentalnu stranu.

Posljednjeg dana seminara, u otvorenoj panel diskusiji sa predstavnicima UEFA, gdje su sve zemlje učesnice imale svog predstavnika, u ime delegacije CET FSCG, sekretar i edukator centra Boris Ljutica predstavio je integralni model rješavanja fudbalskih problema kroz taktičku i fizičku pripremu u sadašnjoj edukaciji na UEFA programima Centra za edukaciju trenera FSCG, ali se i diskutovalo o mogućoj realizaciji specijalističkog fitnes programa u narednom periodu kroz CET FSCG.