U tržnom centru „Mall of Montenegro“ održana dvočasovna manifestacija za djecu i promocija brošure posvećene zdravoj ishrani...

Brošura „Hrana za golove“ posvećena djeci školskog uzrasta i njihovim roditeljima, koju su priredili Fudbalski savez Crne Gore i Institut za javno zdravlje, promovisna je danas u tržnom centru „Mall of Montengro“.

Tokom dvočasovne manifestacije učenici i učenice uvodnih razreda Osnovne škole „Milorad Musa Burzan“ imali su priliku da od predstavnika Instituta za javno zdravlje i Fudbalskog saveza čuju osnovne podatke vezane za zdravu ishranu, ali i da prođu kroz neke od osnovih vježbi koje se sprovode tokom treninga.

Mališane su kroz igre na poligonima vodili reprezentativci naše zemlje Stefan Mugoša i Vladimir Jovović. Osim pokazivanja fudbalskih vještina tokom igre sa mališanima napadač i vezista „hrabrih sokola“ prenijeli su djeci lična iskustva vezana za zdravu ishranu i istakli da je za vrhunske sportiste pravilna ishrana podjednako važna kao i naporan rad na treninzima

Autorka teksta brošure, doktorica Enisa Kujundžić, istakla je da je ona namijenjana i djeci i roditeljima.

- U početku je bilo zamišljeno da ovo bude jedna kratka brošura, međutim, kroz saradnju FSCG i Instituta za javno zdravlje došli smo do većeg izdanja prijemčivog za svu djecu, ne samo za onu djecu koja se bave sportom. U ovoj knjižici osvrnuli smo se na osnovne principe pravilne ishrane, pri izboru hrane, količine, kao na vrijeme za uzimanje određenog obroka. Pisali smo i o tome kako i kada uzimati hranu tokom trenažnog procesa, koju hranu birati, kao i na hidrataciju, koja je veoma važna. Poruka ove brošure je da se podigne svijest o pravilnoj ishrani kod djece i roditelja, a mi iz Instituta za javno zdravlje rado smo se odazvali inicijativi Fudbalskog saveza Crne Gore, kazala je dr Kojundžić. 

Urednik prvog izdanja Fudbalskog saveza koje je posvećeno djeci ističe se velika pažnja prilikom izrade posvetila prlagođavanju brošure ciljnoj grupi.

- Ideja za realizaciju projekta posvećenog zdravoj ishrani sportista, pogotovo djece, u Fudbalskom savezu Crne Gore prisutna je već duže vrijeme. Rezultati istraživanja o gojaznosti djece u Evropi, po kojem su dječaci iz Crne Gore na četvrtom mjesu, dodatno su motivisali sve nas u Savezu da krenemo u realizaciju ovog projekta. Našu zabrinutost dijelili su i u Institutu za javno zdravlje, gdje je na pravi način prepoznata inicijativa i prihvaćen poziv za saradnju, pa je doktorica Enisa Kujundžić pripremila stručni materijal potreban za izdradu brošure. Kako je broušra prevashodno posvećena djeci potrudili smo se da kompletan materijal – tekst i grafički dizajn – budu primjereni njihovom uzrastu. Ujedno, nastojali smo se da brošuru učinimo korisnom i za roditelje, koji imaju ključnu ulogu u formiranju navika vezanih za ishranu kod sopstvene djece. Vjerujemo da će ova brošura biti od koristi djeci i roditeljima, ali i trenerima u klubovima koji će istu moći da koriste kako bi programe treninga obogatili informacijama vezanim za pravilnu ishranu, rekao je urednik izdanja Mladen Kotri.

Za adaptaciju teksta brošure i njegovo prilagođavanje dječijem uzrastu zaslužan je Milivoje Krivokapić, dok se za grafički dizajn brošure pobrinuo Marko Lalić.