Omladinci (2003. godište) dobili protivnike za prvo izdanje kvalifikacija po sistemu Lige nacija...

Na danas održanom žrijebu određene su grupe kvalifikacija po sistemu Lige nacija za plasman na UEFA U19 Evropsko prvenstvo koje će se 2022. godine održati u Slovačkoj. 

U prvom izdanju kvalifikacija za U19 Evropsko prvenstvo po sistemu Lige nacija reprezentacija Crne Gore takmičiće se u grupi 3 Lige C, zajedno sa selekcijama Azerbejdžana, Farskih Ostrva i Andore.

Prvi turnir na kojem će nastupiti naša selekcija, sastavljena od igrača rođenih 2003. godine i kasnije, održaće se u Andori od 22. do 28. septembra 2020. godine.

- Dobra grupa za nas, ali se moramo dobro pripremiti za turnir, posebno jer nikoga ne smijemo potcijeniti. Azerbejdžan nam je sigurno najveći konkurent u grupi, ali tu je i Andora, koja će, kao domaćin, sigurno biti maksimalno motivisana, rekao je Milorad Peković, selektor omladinske reprezentacije Crne Gore.

Odluku o testiranju novog sistema kvalifikacija za U19 Evropsko prvenstvo Izvršni odbor UEFA donio je na sjednici održanoj 29. maja 2019. godine. Novi format takmičenja trajaće dvije godine i mjesto na finalnom turniru, koji će se 2022. godine održati u Slovačkoj, izboriće sedam najboljih selekcija.

Umjesto jednog kvalifikacionog turnira, sve reprezentacije će u novom formatu takmičenja imati priliku da nastupe na minimum dva turnira. Takođe, igrači će takmičenje započeti kao mlađi omladinci (U18), kako bi u vrijeme odigravanja finalnog turnira imali 19 godina.

Ukoliko se novi sistem kvalifikacija pokaže kao uspješan, biće primijenjen i na kvalifikacije za U17 Evropsko prvenstvo od 2023. godine.

U daljem tekstu možete pronaći detaljno objašnjenje novog sistema takmičenja – strukturu, podjelu selekcija po ligama, sistem promocije i relegacije kao i termine održavanja mini turnira.

Struktura takmičenja
Takmičenje se sastoji iz kvalifikacionih rundi (mini turnira) kojih će ukupno biti četiri, dok će se na finalnom turniru naći osam reprezentacija – domaćin Slovačka i sedam kvalifikovanih timova.

Faza kvalifikacija
- Faza kvalifkacija sastoji se iz četiri runde i sve selekcije odigraće najmanje dva mini turnira (dvije runde).
- Na mini turnirima učestvuju četiri ili tri selekcije, a domaćin turnira određuje se nakon žrijeba grupa.
- Svi učesnici za izdanje 2020-22, uključujući i domaćina Slovačku, biće podijeljeni u tri lige – A, B i C – shodno koeficijentima formiranim na osnovu učinka u takmičenju od sezone 2015/16 do sezone 2018/19.
- Liga A broji 20 selekcija koje će biti podijeljene u 5 grupa. Selekcije koje se takmiče u Ligi A učestvovaće u sve četiri runde (četiri mini turnira).
- Liga B broji 16 selekcija koje će biti podijeljene u četiri grupe. Selekcije koje se takmiče u Ligi B učestvovaće u tri runde (tri mini turnira).
- Liga C broji do 19 selekcija koje će, u zavisnosti od ukupnog broja učesnika, biti podijeljene u grupe sa 4 ili 3 selekcije. Selekcije koje se takmiče u Ligi C učestvovaće u dvije runde (dva mini turnira).

Runda 1 i 2

Promocija
- Iz lige B u ligu A plasiraće se pobjednici četiri grupe i najbolja drugoplasirana selekcija.
- iz lige C u ligu B plasiraće se pobjednici svih grupa i najbolja/e drugoplasirana/e selekcija/e (u zavisnosti od broja grupa).

Relegacija
- Iz lige A u ligu B ispadaju posljednjeplasirane selekcije iz svih pet grupa.
- Iz lige B u ligu C ispadaju četiri posljednjeplasirane selekcije iz sve četiri grupe i najslabija trećeplasirana selekcija iz svih grupa.

Runda 3

Promocija
Iz lige B u ligu A plasiraće se pobjednici sve četiri grupe i najbolja drugoplasirana selekcija.

Relegacija
Iz lige A u ligu B ispada pet posljednjeplasiranih selekcija u svim grupama.

Runda 4 (samo liga A)

Kvalifikacije za finalni turnir
Pobjednici pet grupa i dvije najbolje drugoplasirane selekcije izboriće plasman na finalni turnir u Slovačkoj.

Finalni turnir

Na finalnom turniru ekipe će biti podijeljene u dvije grupe sa po četiri tima. Plasman u polufinale obezbijediće dvije najbolje plasirane ekipe iz obje grupe.

Nakon završetka svake runde obaviće se žrijeb grupa za narednu rundu i odrediti domaćini mini turnira.

Datumi održavanja mini turnira:

Runda 1: Do 17. novembra 2020. godine
Runda 2: Do 8. juna 2021. godine (žrijeb u decembru 2020)
Runda 3: 30. avgust – 7. septembar ili 4. do 12. oktobar ili 8. do 16. oktobar 2021. godine (žrijeb u junu/julu 2021).
Runda 4: 21. do 29. marta 2022. godine (žrijeb u decembru 2021. godine)