Crna Gora savladala Mađarsku u prijateljskoj utakmici...

Kao i prije 12 i po godina - isti rival, isti tok rezultata, isti ishod meča - Crna Gora je sa 2:1 savladala Mađarsku u 99. zvaničnoj utakmici ,,hrabrih sokola“.

U debitantskom meču Faruka Hadžibegića u ulozi selektora, ,,sokoli“ su došli do pobjede, prve nakon skoro 11 mjeseci, koju će vječno pamtiti Nebojša Kosović po prvom golu u dresu reprezentacije, kao i Dušan Lagator, koji je upisao prvi nastup u dresu najdražih boja.

Kao i tog 24. marta 2007. godine, nije sve krenulo dobro po ,,sokole“. Mađarska je bolje ušla u meč i povela već nakon dva minuta, kada je Filip Holender iskoristio dobro dodavanje Dominika Nađa za vođstvo ,,lake konjice“.

Dva minuta kasnije vezista gostiju Danijel Holman pogodio je prečku iz slobodnog udarca sa preko 20 metara.

Odgovor ,,sokola“ uslijedio je u osmom minutu, što je bio i najava bolje igre domaćina. Fatos Bećiraj pokušao je glavom na centaršut Aleksandra Boljevića, ali je golman gostiju Deneš Dibus uspio da odbrani taj pokušaj.

Lijepa akcija domaćih igrača viđena je i u 24. minutu, međutim, Dibus je ovog puta bio siguran nakon dobrog udarca Adama Marušića sa petnaestak metara iskosa.

Kulminacija ofanzive Crne Gore stigla je u 32. minutu. Nebojša Kosovića pokrenuo je akciju u kojoj su učestvovali i Sead Hakšabanović, Fatos Bećiraj i Vukan Savićević. Povratnu loptu majstorski je odigrao Savićević, a Kosović maestralno plasirao u dalji ugao gola Mađarske za veliko slavlje na tribinama.

Drugi dio meča otvoren je šansom Ištvana Kovača i odbranom Danijela Petkovića, koji je na poluvremenu zamijenio Milana Mijatovića.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo, ,,sokoli“ su bili sve konkretniji ispred gola Mađarske. Nakon nekoliko dobrih akcija, u 75. minutu desio se momenat koji je obilježio meč. Stefan Mugoša dobio je loptu na ivici kaznenog prostora Mađarske, krenuo prema golu, kada ga je nepropisno oborio Vili Orban, njegov nekadašnji saigrač iz Kajzerslauterna. Nekoliko trenutaka kasnije, Mugoša je sigurno izveo jedanaesterac za oduševljenje na tribinama.

Pobjeda Crne Gore mogla je da bude i ubjedljivija. Bećiraj i Vladimir Jovović u 87. minutu nijesu uspjeli da na pravi način završe kontra napad ,,sokola“, da bi u trećem minutu sudijske nadoknade golman gostiju Dibus odbranio udarac Savićevića sa nekoliko metara.

,,Sokoli“ kvalifikacije za Euro 2020. nastavljaju 10. septembra utakmicom sa Češkom u Podgorici.

 

 

Crna Gora - Mađarska 2:1

 

 

Gradski stadion, Podgorica. Gledalaca: 3.370.

Sudija: Dimitar Mečarovski (Sjeverna Makedonija).

Strijelci
0:1 - Filip Holender 2', 1:1 - Nebojša Kosović 32', 2:1 - Stefan Mugoša (p) 75'

Žuti kartoni
Vili Orban, David Holman - Mađarska

Crna Gora: Milan Mijatović (od 46. Danijel Petković), Aleksandar Boljević, Nikola Vukčević (od 77. Branislav Janković), Žarko Tomašević, Fatos Bećiraj, Vukan Savićević (od 58. Deni Hočko), Sead Hakšabanović (od 71. Vladimir Jovović), Nebojša Kosović, Risto Radunović, Marko Simić (od 66. Dušan Lagator), Adam Marušić (od 55. Stefan Mugoša).
Selektor: Faruk Hadžibegić.

Mađarska: Deneš Dibus, Adam Lang, Mihalj Korhut (od 61. Janoš Ferenči), Botond Barat (od 46. Vili Orban), Kristijan Nemet, Laslo Klajnhajsler (od 46. David Šiger), Danijel Gazdag (od 46. Ištvan Kovač), Dominik Nađ (od 69. Balaš Džudžak), David Holman, Barnabaš Beše, Filip Holender (od 64. Roland Varga).
Selektor: Marko Rosi.