Od 2004. godine HatTrick program značajno doprinosi unaprijeđenju fudbalskog ambijenta u 55 zemalja članica UEFA-e... 

Narednog ljeta održavanjem finalnog turnira Evropskog prvenstva u 12 zemalja UEFA oblježava 60 godišnjicu postojanja jednog od najprestižnijih kontinentalnih sportskih takmičenja. Fudbal će još jednom povezati nacije i približiti takmičenje navijačima koji predstavljaju srž igre. Predstojeće Evropsko prvenstvo ne obećava samo vrhunsko umjeće učesnika, nezaboravne golove i pregršt uzbuđenja… Finalni turnir Evropskog prvesntva donijeće i 775,5 miliona eura za HatTrick program i ta novčana sredstva biće investirana u fudbal širom Evrope.

Uspješna priča UEFA HatTrick programa ove godine proslavlja 15 godina postojanja. Program koji je pokrenut 2004. godine u startu je imao jednostavnu ideju proporcionalne raspodjele prihoda od UEFA Evropskog prvenstva i investiranja tih sredstva u fudbal. Od tada HatTrick program je izrastao u najveći solidarni i razvojni program uspostavljen od strane sportske organizacije. Do 2024. godine HatTrick će dostići nevjerovatnih 2,6 milijarde eura distribuiranih članicam UEFA-e za tri razvoj ključne oblasti – investicije, edukaciju i razmjenu znanja/iskustava.

 

Iinvesticije iz HatTrick programa pokrenule su lavinu ulaganja od strane nacionalnih saveza, lokalnih vlasti, vlada i klubova – statistike pokazuju da su pomenute institucije uložile 3,5 eura na svaki euro uložen od strane UEFA-e. Kroz zajednička ulaganja fudbal se istinski razvij i širi kroz nove relacije, inovacije i solidarnost u sportu.

Ipak, efekti HatTrick programa dosežu i daleko iza očigledne potrebe za infrastrukturom S vremena na vrijeme neophodno je da svjetla pozornice obasjaju i aspekte fudbala koji padaju ili postoje jedino u sijenci elitnog fudbala – to je slučaj sa ulaganjem u omladinski, ženski i bazični fudbal, licenciranje klubova, edukaciju trenera i sudija kao i mnoge druge uspješne priče, kao što je opisano u posljednjem izdanju UEFA Direct, zvaničnom magazinu Evropske fudbalske federacije. 

Tokom posljednjih 15 godina HatTrick je značajno uticao na izgled fudbala u svih 55 zemalja članica UEFA. Milioni ljudi već su osjetili efekte programa, milioni drugih će iste osjetiti u budućnosti. Kako bi osigurala kontinuirani rast, kroz peto izdanje programa u periodu 2020-2024, UEFA će obezbijediti sviim zemljama članicama finansijsku pomoć ulažući u sljedeće segmente:

- Investicije: 4,5 miliona eura u četvorogodišnjem ciklusu;

- Tekući troškovi: 800.000 eura na godišnjem nivou;

- Učešće u omladinskim, ženskim, futsal i amaterskim takmičenjima: 250.000 na godišnjem nivou;

- Dobro rukovođenje

- Licenciranje klubova za UEFA takmičenja: 250.000 eura na godišnjem nivou;

- UEFA Grassroots povelja: 200.000 eura na godišnjem nivou;

- Razvoj ženskog fudbala: 150.000 eura na godišnjem nivou;

- Trenerska konvencija: 100.000 eura na godišnjem nivou;

- Sudijska konvencija: 100.000 eura na godišnjem nivou,

- Razvoj omladinskih igrača: 100.000 eura na godišnjem nivou;

- Fudbal i društvena odgovornost: 100.000 eura na godišnjem nivou;

- Participacija nacionalnih selekcija: 100.000 eura na godišnjem nivou;

- Borba sa namještanjem mečeva i integritet: 50.000 eura na godišnjem nivou.

Fudbalski savez Crne Gore je, prema riječima generalnog sekretara, zahvlajujući sredsstvima iz HatTrick progrma uspio da realizuje veliki broj infrastrukturnih projekata usmjerenih ka poboljšanju uslova za bavljenje fudbalom.

- Od samog starta UEFA HatTrick program je imao veliki značaj za unaprijeđenje i razvoj fudbala u Crnoj Gori. Zahvaljujući finansijskim sredstvima iz ovog programa u našoj zemlji je realizovan niz infrastrukturnih projekata kojima je u velikoj mjeri unaprijeđen ambijent za bavljenje fudbalom. Zahvaljujući HatTrick-u realizovali smo i veliki broj edukativnih programa za trenere i sudije, odnosno niz akcija posvećenih najmlađima. Ovaj izuetan program predstavlja značajnu podršku svim savezima članicama UEFA-e u realizaciji planiranih aktivnosti i nadam se da će još dugi niz godina HatTrick doprinositi daljem razvoju i unaprijeđenju fudbala širom Evrope, rekao je Momir Đurđevac.