Kongresu prisustvovalo 840 učesnika iz cijelog svijeta...

Delegacija Centra za edukaciju trenera FSCG, koju su činili direktor Dr Niko Raičković i predavač i sekretar Centra, Boris Ljutica, boravila je od 28. do 31. jula na Internacionalnom trenerskom kongresu u Njemačkoj.

Kongres, koji je okupio 840 učesnika cijelog svijeta, održan je u gradu Kasel.

Prioritet Kongresa u Kaselu bio je buduća edukacija u trenerskom radu, kao i putevi razvoja trenerskog rada u mlađim selekcijama, amaterskom i profesionalom fudbalu gledajući na savremene trendove i inovacije. Bilo je riječi i o prenosu trenerskog znanja u savremene trenerske metode.

Na izuzetno sadržajnom seminaru posebno su se istakle prezentacije trenera njemačkog bundesligaša RB Lajpciga Julijana Nagelsmana, koji je govorio o dinamici u utakmicama Bundeslige kroz njegovu viziju i shvatanje fudbala, a zatim je trener Hofenhajma Filip Dam predstavio temu o individualnom treningu i strukturi, sa posebnim akcentom na loše strane u momentima igre.

Vođa edukacije na pro nivou u Trenerskom centru FS Njemačke, Danijel Nidzkovski, obradio je temu o ciljevima i mogućnostima koučinga u savremenom fudbalu, dok je direktor Njemačke fudbalske akademije Majkel Šonvajc predstavio izazove i šanse u njemačkom fudbalu.

Seminar je završen temom o efektivnom koučingu u modernom fudbalu, gdje su svi učesnici bili izuzetno aktivni, dajući kvalitetnoj diskusiji doprinos iz ličnog trenerskog rada.

Delegacija Centra za edukaciju trenera FSCG boravak u Njemačkoj završila je mentorstvom treninga u Ajntrahtu iz Frankfurta, gdje je polaznik III generacije UEFA Pro licence našeg Centra Damir Agović realizovao seminarski zadatak na terenima fudbalske akademije tog njemačkog bundesligaša.