Fudbalski savezi Crne Gore i Norveške potpisali su danas u Podgorici memorandum o saradnji i realizaciji projekta edukacije trenera - pripadnica ljepšeg pola koje rade u ženskom fudbalu i razvoja baznog ženskog fudbala. 

Fudbalski savez Norveške započeo je 2010. godiine ovaj projekat, a podržale su ga FIFA i UEFA. Zahvaljući rezultatima ostvarenim u zemljama Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike projekat norveške Vlade koja je opredijelila novčana sredstva za realizaciju programa u zemljama Balkana u periodu 2019-2021. godina, sprovodiće se preko njihovog i Fudbalskog saveza Crne Gore.

Prvi korak u procesu realizacije projekta u našoj zemlji napravljen je danas potpisivanjem memoranduma o saradnji između saveza dvije zemlje tokom posjete počasnog predsjednika FS Norveške Per Ravn Omdala i koordinatora projekta Hansa Finstada.

U sklopu realizacije projekta Fudbalski savez Norveške će organizovati edukativne seminare za ženske trenere i obezbijediti finansijska sredstva potrebna za realizaciju projekta, dok će po završetku edukativnog dijela sprovoditi monitoring rada kroz posjete lokalnim zajednicama i klubovima.

Generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac istakao je nakon potpisivanja memoranduma da će realizacija ovog projekta biti od velike pomoći ženskim trenerima u njihovom daljem radu.

- Norveška je već odavno prepoznata kao zemlja koja poklanja veliku pažnju stručnom radu i razvoju ženskog fudbala. Iskustva koja su stekli tokom dugog niza godina u trenažnom procesu sa ženama nesebično prenose na trenere iz zemalja sa kojima su tokom posljednjih devet godina ostvarili saradnju. Izuzetno nam je drago što će se projekat edukacije trenera žena Fudbalskog saveza Norveške realizovati i u Crnoj Gori i vjerujem da će naši treneri kroz ovaj projekat unaprijediti svoja znanja koja će im biti od velike pomoći u daljem radu, rekao je Đurđevac.

Prvi seminar za trenere žene u sklopu realizacije ovog projekta održaće se tokom maja.