Reprezentacija Crne Gore nalazi se u četvrtom šeširu.

Žrijeb za sastav grupa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo održaće se sjuta, 2. decembra, u Dablinu.

Glavni grad Irske i ,,Dublin Covencion Center” biće domaćin ceremonije koja počinje u podne i na kojoj će 55 evropskih reprezentacija saznati svoje protivnike na putu do učešća na šampionatu Starog kontinenta. Reprezentacija Crne Gore naći će se u četvrtom šeširu, a direktan prenos žrijeba možete pratiti na kanalu Sport klub 1.

Učesnici kvalifikacija biće podijeljeni u 10 grupa. U grupama A, B, C, D i E takmičiće se po pet reprezentacija, dok će u grupama F, G, H, I i J nastupati po šest nacionalnih timova.

Direktan plasman na završni turnir, koji će se igrati u 12 gradova širom Evrope, obezbijediće po dvije najbolje plasirane ekipe iz svih grupa, dok će kroz baraž to pravo steći još četiri reprezentacije koje su učešće u baražu izborile kroz UEFA Ligu nacija.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo igraće se u martu, junu, septembru, oktobru i novembru 2019. godine.

Četiri reprezentacije, koje su u prvom izdanju UEFA Lige nacije bile najbolje u svojim grupama Lige A, na žrijebu će automatski biti smještene u grupe A do E, kako bi zbog manjeg broja utakmica imale slobodne termine za odigravanje finalnog turnira Lige nacija u junu.

Sa ciljem da što većem broju domaćina EP 2020. omogući nastup na završnom turniru, u istoj grupi u kvalifikacijama neće moći da igraju više od dvije reprezentacije koje će organizovati šampionat Starog kontinenta*.

Kao i ranijih godina, UEFA je zbog otvorenih političkih pitanja uizmeđu pojedinih zemalja uvela određene restrikcije, pa tako u istoj grupi neće moći da se nađu Španija i Gibraltar, Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Takođe, UEFA je uzela u obzir i moguće teške vremenske uslove u određenom broju zemalja tokom marta i novemba, pa će zbog toga u jednoj grupi moći da se nađu maksimalno dvije od sljedećih reprezentacija: Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina. Farska Ostrva, Finska i Island neće moći da igrati domaće utakmice u martu i novembru.

SASTAVI ŠEŠIRA

Prvi šešir: Švajcarska**, Portugal**, Holandija**, Engleska**, Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska, Poljska.

Drugi šešir: Njemačka, Island, Bosna i Hercegovina***, Ukrajina***, Danska***, Švedska***, Rusija, Austrija, Vels, Češka.

Treći šešir: Slovačka, Turska, Republika Irska, Sjeverna Irska, Škotska***, Norveška***, Srbija***, Finska***, Bugarska, Izrael.

Četvrti šešir: Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, CRNA GORA, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija***.

Peti šešir: Makedonija***, Kosovo***, Bjelorusija***, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farska Ostrva.

Šesti šešir: Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

* države domaćini EURA 2020 su Azerbejdžan (Baku), Danska (Kopenhagen), Engleska (London), Njemačka (Minhen), Mađarska (Budimpešta), Italija (Rim), Holandija (Amsterdam), Republika Irska (Dablin), Rumunija (Bukurešt), Rusija (Sankt Peterburg), Škotska (Glazgov), Španija (Bilbao).

** pobjednici grupa Lige A i učesnici finalnog turnira UEFA Lige nacija.

*** reprezentacije koje će u martu 2020. godine igrati baraž za plasman na Evropsko prvenstvo.