Prvi trijumf naše reprezentacije u Ligi nacija.

Fudbaleri Crne Gore savladali su Litvaniju sa 2:0 u drugom kolu grupe 4 Lige nacija.

To je premijerna pobjeda za ,,hrabre sokole“ u Ligi nacija i došla je nakon veoma ubjedljive igre, pogotovo u prvom poluvremenu. Osim dva gola, naša reprezentacija imala je još nekoliko šansi da vođstvo učini ubjedljivijim.

Nakon početnog pritiska na protivnika, Crna Gora je u 20. minutu mogla do gola, ali je golman gostiju Ernestas Šetkus odbranio šut Marka Jankovića iskosa sa pet-šest metara. Deset minuta kasnije, Nikola Vukčević je pokušao nakon kornera, ali je čuvar mreže Litvanije ponovo bio uspješan. U 33. minutu Janković je asistirao Fatosu Bećiraju, ali je napadač ,,sokola“ šutirao glavom pravo u golmana.

Ipak, sve je ispravljeno u 34. minutu. Nešto ranije, Povilas Leimonas je igrao rukom u svom šesnaestercu poslije lopte Vladimira Jovovića, a strijelac iz jedanaesterca bio je kapiten Stefan Savić, kojem je ovo bila jubilarna 50. utakmica u dresu Crne Gore.

Već tada je bilo jasno da će bodovi ostati u Podgorici, da bi potvrda toga stigla u 36. minutu. Vukčević je pokrenuo akciju, dao loptu za Žarka Tomaševića na lijevu stranu, koji je poslao na peterac, gdje je dočekao Janković i sproveo u mrežu.

U 59. minutu Marko Simić je pogodio stativu nakon kornera, dok je u 62. Šetkus odbranio dobar šut Jovovića. Do kraja nije bilo više uzbuđenja, ,,hrabri sokoli“ su rutinski priveli meč kraju.

U drugoj utakmici grupe 4, Srbija i Rumunija su remizirale u Beogradu - 2:2.

 

Crna Gora - Litvanija 2:0

 

Gradski stadion, Podgorica. Gledalaca: 5.239.

Sudija: Jakobo Kelet (Danska).
Pomoćnici: Hajne Sorensen i Kristijan Briksen (Danska).

Golovi
1:0 - Stefan Savić 34’(p), 2:0 - Marko Janković 36’

Žuti kartoni
Nikola Vukčević, Marko Janković - Crna Gora
Egidijus Vaitkunas, Justas Lasickas, Modestas Vorobjovas - Litvanija

Crna Gora: Danijel Petković, Filip Stojković, Nikola Vukčević (od 71. Aleksandar Šćekić), Žarko Tomašević, Nebojša Kosović, Marko Janković (od 87. Aleksandar Boljević), Fatos Bećiraj, Stefan Savić (od 80. Boris Kopitović), Vladimir Jovović, Mirko Ivanić, Marko Simić.
Selektor: Ljubiša Tumbaković.

Litvanija: Ernestas Šetkus, Linas Klimavičius, Modestas Vorobjovas, Povilas Leimonas (od 46. Valdemar Borovskij), Arturas Žulpa, Egidijus Vaitkunas, Arvidas Novikovas, Vikintas Slivka, Justas Lasickas (od 62. Darvidas Šernas), Ovidijus Verbikas (od 46. Mantas Kuklis), Fjodor Černih.
Selektor: Edgaras Jankauskas