Reprezentacija Crne Gore upisala je prvu, istorijsku pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. "Hrabri sokoli" su u Podgorici bili bolji od Gruzije, koja je poražena sa 2:1. Gol odluke desetog dana desetog mjeseca postigao je upravo igrač koji je na leđima nosio "desetku" - Andrija Delibašić sigurno nije mogao ni zamisliti ljepši debi za nacionalni tim.

Iako lišena usluga povrijeđenih Vučinića i Pavićevića i suspendovanog Pekovića, naša selekcija je od početka odlično ušla u utakmicu i stvorila nekoliko odličnih prilika za gol. Pogodak je stigao u 13. minutu kada se, nakon slobodnog udarca koji je izveo Drinčić, Batak najbolje snašao pred golom gostiju u ubacio loptu u nebranjeni dio mreže. "Sokoli" su i do kraja poluvremena bili bolji tim, ali je tada, kao i mnogo puta u ovim kvalifikacijama, stigao novi šok. U drugom minutu sudijske nadoknade (iako je bio predviđen samo minut), Kvaladze je poslije očiglednog prekršaja na Bašom pronašao Dvališvilija samog na drugoj stativi, odakle napadaču gostiju nije bilo teško da pronađe mrežu.



Naša selekcija je, međutim, odbila da se preda pa su se šanse pred golom Lomaje ređale kao na traci - prvo je Damjanović pogodio stativu, zatim su nekoliko puta pokušali Vukčević i Drinčić, a dobru priliku, neposredno po ulasku u igru, propustio je i debitant Delibašić. Andrija se, međutim, iskupio u 78. minutu kada je fintom tjela izbacio Kaladzea i fantastično proigravanje kapitena Boškovića pretvorio u gol za pobjedu i veliko slavlje na stadionu pod Goricom.

Igrači su na kraju meča posvetili pobjedu selektoru Zoranu Filipoviću, kome je noć ranije umrla majka. Naš selektor je, uprkos bolu, smogao snage da sa klupe predvodi naš tim zbog čega je zaslužio aplauze.

Crna Gora u posljednjem kolu gostuje u Dablinu čime će biti zaokružen prvi kvalifikacioni ciklus.



Crna Gora - Gruzija 2:1

Podgorica - Gradski stadion pod Goricom.
Gledalaca: 7.000.

Sudija: Selčuk Dereli (Turska).

Golovi
1:0 - Batak 13'
1:1 - Dvališvili 45'
2:1 - Delibašić 78'

Žuti kartoni
Jovetić, Novaković, Delibašić, Drinčić, V.Božović - Crna Gora
Lobjanidze, Merebašvili, Kaladze, Lomaja, Dvališvili - Gruzija

Crna Gora: Poleksić, Zverotić, Batak, Baša, Pejović (Jovanović), Drinčić, Novaković (Kašćelan), Bošković, Vukčević, Jovetić, Damjanović (Delibašić).

Gruzija: Lobjanidze, Merebašvili, Kaladze, Sanaja (Popkadze), Kizanišvili, Kmaladze, Ramadze, Merebašvili (Odikadze), Jašvili, Gelašvili (Lipartija), Dvališvili.