Prvi put u svojoj istoriji Crna Gora će biti domaćin kvalifikacionog turnira koji se organizuje pod okriljem Evropske fudbalske federacije UEFA. Na terenima u Podgorici i Nikšiću biće odigrane utakmice treće grupe kvalifikacija za odlazak na U-17 Evropsko prvenstvo, a pored naše selekcije učestvovaće i kadetske reprezentacije Belgije, Hrvatske i Danske.

Turnir će početi 23. septembra utakmicama Crna Gora - Hrvatska i Belgija - Danska. Oba meča biće odigrana u Podgorici - prvi na Gradskom stadionu, a drugi na terenima trening kampa FSCG na Starom Aerodromu. Utakmice drugog i trećeg kola biće odigrane u Podgorici (trening kamp FSCG) i u Nikšiću. Sve kvalifikacione utakmice na turniru počeće u 15.30 časova.

Selektor naše kadetske reprezentacije Ljubomir Petrović smatra da je njegov tim dovoljno motivisan da pruži maksimum i pokvari planove favorizovanim protivnicima. Naša U-17 selekcija odigrala je 13 prijateljskih utakmica u 2009. godini, od čega su devet puta za protivnike imali reprezentacije.

- Iskustvo je jedan od bitnijih faktora koji utiče na uspjeh na ovim turnirima. Naša selekcija će biti izuzetno motivisana i pružiće najviše što može u ovom trenutku. Od januara smo svakog mjeseca imali okupljanja, odigrali smo 13 utakmica i stvorili kostur tima za ove kvalifikacije. Najviše fudbalera je iz Budućnosti i Sutjeske, jer su to momci koji standardno igraju za svoje timove u Omladinskoj ligi. Fizički su spremni, rade dobro i to je veoma bitno. Uradićemo sve što je u našoj moći da ostvarimo što bolji rezultat - ističe je Petrović.



Petrović ističe Belgiju kao glavnog favorita za osvajanje prvog mjesta na turniru.

- Belgija je glavni favorit. To je selekcija sastavljena od igrača koji dolaze iz fudbalskih akademija Belgije, Holandije, Francuske i Engleske. Radi se o izuzetno dobroj selekciji koja se već godinama nalazi u vrhu evropskog fudbala. Naš cilj je da pružimo što bolju igru i pokušamo da osvojimo drugo mjesto, koje vodi u nastavak kvalifikacija - dodao je selektor naše reprezentacije.

Direktor turnira Goran Mihaljević upoznao je predstavnike medija sa tehničkim detaljima vezanim za organizaciju turnira.

- Sve selekcije smještene su u hotelu „Crna Gora“, jer je ideja UEFA-e da se širi prijateljstvo i fer-plej među selekcijama. Sve reprezentacije doputovale su u naš glavni grad i danas će odraditi prve treninge na terenima Trening kampa, u Tuzima i na stadionu Mladosti. Službena lica za turnir dolaze iz Turske, Poljske i Velsa. Treba istaći da će uz njih biti i dvojica naših sudija, Milovan Milačić i Milutin Đukić. Delegat turnira Karmelo Bartolo dolazi sa Mlate, dok je kontrolor suđenja Kaj Natri iz Finske - rekao je Mihaljević.

Na pres konferenciji održanoj povodom kvalifikacionog turnira za kadete, generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac istakao je da je ovaj turnir samo uvod u reprezentativne obaveze.

- Ovo je prvi UEFA turnir koji organizujemo i FSCG će se potruditi da bude dobar domaćin svim selekcijama, ali se nadam da ćemo napraviti pomak i u igri i rezultatu. Ujedno, ovaj turnir je uvod u reprezentativne obaveze koje očekujue sve naše selekcije u narednih mjesec dana. Od 4. oktobra pripreme počinju omladinska, mlada i A reprezentacija. Igrači ispod 19 godina će se od od 4. do 7. oktobra spremati za kvalifikacioni turnir u Švedskoj, koji se igra od 9. do 16. oktobra. Pored nas i domaćina, na njemu će još igrati Ukrajina i Gruzija. Mladu selekciju očekuju kvalifikacioni dueli sa Bugarskom u Loveču i sa Kazahstanom u Nikšiću, a našu najbolju selekciju kraj kvalifikacija za SP i mečevi sa Gruzijom i Republikom Irskom. Sve će to zaokrižiti naša najmlađa, pionirska reprezentacija (1995. godište) pripremama za turnir u Nionu, gdje će igrati još San Marino, Lihtenštajn i Albanija. Pobjednik ovog turnira, koji se igra pod okriljem FIFA, naći će se završnom turniru olimpijskih nada u Singapuru - istakao je Đurđevac.

Grupa 3 Raspored
Crna Gora 1. kolo (23.09.09. u 15.30 h)
Hrvatska Podgorica - Gradski stadion: Hrvatska - Crna Gora
Danska Podgorica - Trening kamp FSCG: Belgija - Danska
Belgija
2. kolo (25.09.09. u 15.30 h)
Nikšić - Gradski stadion: Hrvatska - Danska
Podgorica: Trening kamp FSCG - Crna Gora - Belgija
3. kolo (28.09.09. u 15.30 h)
Podgorica - Trening kamp FSCG - Belgija - Hrvatska
Nikšić - Gradski stadion: Danska - Crna Gora