KVALIFIKACIJE ZA EP 2011: CRNA GORA - SVEDSKA 0:2

Mlada reprezentacija Crne Gore pretrpjela je prvi poraz u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se 2011. godine održava u Danskoj. Sva tri boda sa gostovanja u Podgorici odnosi selekcija Švedske, koja je u finišu meča slomila otpor "sokola" i sa dva pogotka triješila pitanje pobjednika.


"Vikinzi" su do prednosti došli u 84. minutu golom Albina Ekdala, koji je matirao Giljena udarcem sa ivice kaznenog prostora, da bi pet minuta kasnije Mehmeti udvostručio prednost gostiju.

Prva prilika na meču viđena je u 12. minutu - Fejzulahu je odlično prošao po lijevoj strani, šutirao sa desetak metara ali je lopta završila pored gola. Na odgovor naše selekcije čekalo se do 24. minuta, ali je lopta nakon udarca Kecojevića završila pored stative.

Selekcija Švedske umalo je u 29. minutu došla do prednosti. Najbiolji igrač gostujuće selekcije Emir Bajrami, pogodio je stativu nakon odličnog solo prodora.

Početak drugog poluvremena obilježio je Admir Adrović, koji je u samo dva minuta dva puta pokušao da savlada protivničkog golmana. U 48. minutu visoki napadač glavom je bio neprecizan sa desetak metara, da bi u sledećem napadu udarcem sa ivice kaznenog prostora prebacio gol.

Ofanzivu Šveđana u finišu susreta najavio je Bajarami u 74. minutu. Omaleni napadač silovito je šutirao sa 20. metara ali je Giljen bio na visini zadatka.

"Sokoli" su osam minuta prije kraja susreta imali najbolju priliku na meču, ali Adrović nije uspio da pretvori u pohgodak odličnu asistenciju Bečiraja. Samo dva minuta kasnije gosti su došli do prednosti.

Odbrana naše selekcije kapitulirala je nakon odličnog udarca Ekdala sa ivice kaznenog prostora. Izabranici Dušana Vlaisavljevića pokušali su da poravnaju rezultat ali su "vikinzi" preko kontranapada došli do drugog pogotka. Prodor Avdića po desnoj strani u pogodak je pretvorio Mehmeti udarcem sa pet metara.

Selektor Vlaisavljević istakao je da je Švedska upisala zasluženu pobjedu u duelu sa njegovima izabranicima.

- Švedska je zasluženo pobijedila. Nismo bili na nivou zadatka, pogotovo u prvom dijelu, ali smo uspjeli da odemo na odmor sa pozitivnim rezultatom. U nastavku Šveđani su pokazali klasu, iskoristili ukazane prilike i došli do sva tri boda. Rezultat bi možda bio povoljniji po našu selekciju da je Adrović postigao pogodak u finišu meča, rekao je Vlaisavljević.

Nakon meča selektor Švedske Jorgen Lenartson pohvalio je igru oba rivala i istakao da će Crna Gora biti najozbiljniji protivnik njegovoj selekciji u nastavku kvalifikacija.

- Očekivali smo težak meč i naša očekivanja su se ostvarila. Upisali smo pobjedu u duelu sa selekcijom koja u ima nekoliko izuzetnih pojedinaca. Nije bilo lako ostvariti pobjedu u duelu sa jakim protivnikom po veoma visokoj temperaturi. U drugom poluvremenu imali smo veći posjed lopte, više prilika od protivnika. Uspjeli smo da iskoristimo dvije prilike i ostvarimo trijumf. Smatram da će selekcija Crne Gore u nastavku kavalifikacija biti najozbiljniji rival reprezentaciji Švedske, rekao je Lenartson.

---------------------------------------------------------------------------

Crna Gora - Švedska 0:2

Podgorica - Gradski stadion.
Gledalaca: 3000.

Sudija: Alan Blek (Sjeverna Irska)

Strijelci:
0:1 - Ekdal 84
0:2 - Mehmeti 89


Žuti kartoni:
Božović, Bulajić (Crna Gora)

Sastavi:

Crna Gora: Giljen, Novaković, Lakićević, Božović, Bojović, Kecojević, Kasalica (Stevović (S. Nikolić)), Bulajić (Martinović), N. Nikolić, Adrović, Bećiraj.

Švedska: Nordfelt, Lund, Nilson, Ekstrand, Olson, Molins (Landgren), Ekdal, Erikson, Bajrami (Bengston), Fejzulahu (Mehmet), Avdić.