Reprezentacija Crne Gore odigrala je posljednju utakmicu u kvalifikacijama za Svjestko prvenstvo. „Sokoli“ su u Varšavi poraženi rezultatom 4:2 ali Poljaci, učesnici Mundijala koji se naredne godine igra u Rusiji, nisu nadigrali naše momke.

Bećiraj i drugovi ostavili su dobar utisak na prepunom Narodnom stadionu u Varšavi, pred 57.385 gledalaca. „Sokoli“ su bili ravnopravni u duelu sa favorizvanim rivalom, u drugom poluvremenu dominirali, prikazali igru po kojoj su postali prepoznatljivi tokom ovih kvalifikacija koja protiv Poljaka nije nagrađena boljim rezultatom.

Domaćin je u prvom poluvremenu pogodio dva puta, iz jedine dvije prilike pred našim golom. Na drugoj strani, pred golom koji je čuvao Ščešnji, u prvih 45. minuta viđeno je nekoliko dobrih prilika koje su ostale neiskorištene.

U osmom minutu golman protivnika uspio da je stigne do lopte prije od Bećiraja, zatim je zaustavio prijetnje Stojkovića i Bećiraja. Najbliži pogotku bio je Jovović – vezista našeg tima našao se sam na deset metara, dobio pas od Jankovića a zatim šutirao jako i poslao loptu preko gola. Do odlaska na odmor dobar pokušaj imao je Klimenta nakon kornera i Janković koji je šutirao sa ivice kaznenog prostora.

„Sokoli“ su tokom 40. minuta igre u nastavku bili bolji od rivala, diktirali tempo igre i za razliku od prvog dijela bili efikasni – prvu priliku pred golom rivala spektakularnim „makazicama“ u pogodak je pretvorio Stefan Mugoša, koji je samo dva minuta ranije zamijenio Vladimira Jovovića. Pet minuta kasnije Žarko Tomašević utišao je bučne navijače domaće selekcije – lijevi bek našeg tima tukao je sa ivice kaznenog prostora i donio izjednačenje Crnoj Gori.

Dvije greške u posljednjih pet minuta koštale su naš tim boljeg rezultata. Levandovski je u 85. iskoristio grešku posljednje linije, da bi samo dva minuta kasnije Stojković pogodio sopstvenu mrežu.

Poljska je pobjedom nad „sokolima“ ovjerila direktan plasman na Mundijal. Levandovski i drugovi odveli su svoju zemlju na završnu smotru najboljih svjetskih selekcija nakon dva propuštena planetarna prvenstva.

Poljska – Crna Gora 4:2

Narodni stadion, Varšava.


Sudija: Danijele Orsato (Italija).

Strijelci
1:0
– Krištof Mačinski 6', 2:0 – Kamil Grosicki 16', 2:1 – Stefan Mugoša 78', 2:2 – Žarko Tomašević 83', 3:2 – Robert Levandovski 85', 4:2 – Filip Stojković 87' (a.g.)

Žuti kartoni
Nikola Vukčević, Fatos Bećiraj, Mirko Ivanić – Crna Gora

Poljska: Vojčieh Ščešnji, Mihal Pazdanj, Bratoš Berežinski, Krištof Mačinski (od 90+2. Rafal Voloski), Robert Levandovski, Gregrož Krihovjak, Kamil Grosicki (od 90. Maciej Makuževski), Kamil Glik, Jakub Blaščkikovski, Pjotr Zjelinski, Lukaš Pišček (od 46. Maciej Ribus).
Selektor: Adam Navalka.

Crna Gora: Danijel Petković, Filip Stojković, Vladimir Jovović (od 76. Stefan Mugoša), Nikola Vukčević, Nemanja Mijušković, Žarko Tomašević, Marko Janković, Fatos Bećiraj, Aleksandar Šćekić, Mirko Ivanić (od 68. Sead Hakšabanović), Emrah Klimenta.
Selektor: Ljubiša Tumbaković.