Dan pred posljednji meč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koji „sokoli“ odigrati na domaćem terenu selektor Ljubiša Tumbaković i kapiten Stevan Jovetić odgovarali su na pitanja novinara na konferenciji održanoj u Kući fudbala.

Repreentacija Crne Gore u četvrtak od 20:45 časova igra deveti meč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se naredne godine održava u Rusiji.

„Hrabre sokole“ čeka duel sa Danskom, selekcijom sa kojom dijeli drugo mjesto na tabeli grupe E, pred prepunim tribinama Gradskog stadiona u Podgorici.

Dan pred posljednji meč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koji „sokoli“ odigrati na domaćem terenu selektor Ljubiša Tumbaković i kapiten Stevan Jovetić odgovarali su na pitanja novinara na konferenciji održanoj u Kući fudbala.

- Uvijek profesionalno i temeljno prilazim svakom poslu kojim se bavim. Kad nešto planiram, onda želim i da uspijem. Pošto je moja karijera uvijek bila pokrivena rezultatima, onda bi bilo malo neskromno kad bih rekao da nisam očekivao da budemo u ovoj situaciju. Uvijek sam u ovom poslu pokušavao da ostavim trag i da ostane iza mene rezultat. U prvom momentu je bila interesantna grupa sa dvije ekipe koje su bile kvalitetnije i bolje od nas na papiru, ali smo vrlo hrabro ušli sa idejom da napravimo dugoročnu reprezentaciju, da napravimo reprezentaciju koja će da ostavi trag, koja će da bude prepoznatljiva po načinu i stilu igre i na kraju krajeva kao posljedica bi trebao da dođe rezultat. Mislim da je posljedica cijelog odnosa, organizacije Saveza, uključujući prozivodni dio gdje smo igrači i mi i stručnog štaba, uticao da dođemo do ove posljednje dvije utakmice sa rezultatom koji nam daje satisfakciju za sve ovo što smo uradili i perspektivu šta ova ekipa može dalje, rekao je selektor.

Iskusni sturčnjak smatra da su igrači na pravi način odgovorili na sve važne utakmice koje smo igrali do sada i da mogu na isti način da odgovore izazovu koji ih čeka sjutra veče.

- Oni su pokazali i u junu kad je počeo da se lomi rezultat. Imali smo pritisak i u utakmici protiv Jermenije a vjerujte da je svaka ista, jer su tri boda uvijek tri boda. Oni su tog momenta pokazali kompaktnost i zajedništvo na kojem težimo od prvog dana. Djelujemo dobro, lijepa je atmosfera, a to moramo da držimo i unaprijedimo. Igrači su svjesni situacije, bar se ja nadam. Daće maksimum, za koliko će to biti dovoljno niko ne može da procijeni. Postoje momenti kad neko ima više sreće, a mi ćemo se truditi da kolektivno i jedinstvo ostvarimo rezultat, kaže kormilar našeg nacionalnog tima.

Tumbaković kaže da pretpostavlja na koji način Danci razmišljaju o našem nacionalnom timu.

- Mogu samo da pretpostavim. Nagovijestili smo naše vrijednosti prije nepunih godinu dana kada je bila ta utakmica u Danskoj. Ako su tada smatrali da smo mali mislim da sada razmišljaju drugaičije. Ovog momenta smo ravnopravni u bilo kom obliku, tableranom i po kvalitetu. Volio bih da nas ne doživljavaju kao nešto posebno kvalitetne. To je psihologija koja u datoj mjeri može mnogo da utiče na rezultat, zaključio je selektor „sokola“.

Kapiten “hrabrih sokola” Stevan Jovetić uporedio je utakmicu sa Danskom sa najvećim mečevima koje je naša selekcija igrala od osnivanja – duelima sa Engleskom i Češkom.

- Jedna je od najvećih utakmica u istorji reprezentacije. Dueli sa Engleskom i Češkom bili su najvažniji za našu reprezentaciju do sada... Ova je u tom rangu. Vjerujem da možemo da napravimo veliki rezultat, da ne vjerujem ne bih bio tu. Prikazali smo dobru igru tokom ovih kvalifikacija, pokazali kvalitet. Dosta je novih igrača koji su oduševili u dosadašnjem toku i pokazali da na njih može najozbiljnije da se računa. Iz utakmice u utakmicu sve smo bolji i prikazujemo sve više dobrih stvari. Ostaje da u ove dvije utakmice, spremni smo da damo maksimum i ostvarimo ono što svi zajedno priželjkujemo, kaže Jovetić.  

Strijelac sedam pogodaka u kvalifikacijama za Mundijal ističe da je uvijek spreman da riješi meč.

- Spreman sam da riješim meč, uvijek sam spreman za to. Ali najiskrenije ne opterećujem se time. Želim da svi damo maksimum, da budemo svi kao jedan... Da li ću odlučiti ja ili će to biti neko drugi nije ni najanje bitno. Bitno je jedino da pobijedimo sjutra, rekao je naš kapiten.

Jovetić kaže da nije razmišljao o reprezentaciji Danske već da je koncentrisan isključivo na našu selekciju.

- Iskreno nisam puno razmišljao o njima. Najbitnije je kako ćemo mi ući u utakmicu. Imamo svoj stil igre, od toga ne želimo da odstupamo. Oni su dobra reprezentacija, u dobroj formi, sve to stoji, ali gledamo sebe i znamo šta želimo. Koncentrisani smo isključivo na to, zaključio je napadač Monaka.

Utakmica Crna Gora – Danska igra se u četvrtak, 5. oktobra na Gradskom stadionu u Podgorici sa početkom u 20:45 časova. Glavni sudija utakmice biće Bjorn Kujpers, iskusni arbitar iz Holandije.